Roditelji Tatina zona 11. ožujka 2018.

Europa želi uvesti desetodnevni plaćeni dopust za očeve

tata kćer
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Poticanje očeva na ranu skrb o djeci ne bi smjelo utjecati na smanjivanje prava majki, ukoliko su ta prava povoljnije uređena u nacionalnom zakonodavstvu države članice, smatra Hrvatska koja načelno podržava uvođenje očinskog dopusta u trajanju od pet dana, a ne najmanje 10 kako predlaže Komisija

Europska konfederacija sindikata (ETUC) pozvala je europske institucije da što prije usvoje prijedlog direktive o ravnoteži između poslovnog i privatnog života, ističući kako će nove zakonodavne odredbe snažno poboljšati mogućnosti zapošljavanja žena te parovima omogućiti ravnopravnije korištenje obiteljskog dopusta, piše Novi list. Sindikalisti diljem Europe za Međunarodni dan žena, ističe ETUC, pozivaju na brzo usvajanje predložene direktive. Prema studiji koju je izradila ta europska krovna sindikalna organizacija, usvoji li se direktiva u predloženom obliku, u mnogim državama članicama EU-a doći će do podizanja razine prava.

Možda te zanima... Zašto tate u Hrvatskoj još uvijek ne koriste rodiljni dopust? Roditelji

Primjerice, obavezni desetodnevni plaćeni očinski dopust, koji se koristi kod rođenja djeteta, bit će novina kako u Hrvatskoj, tako i Austriji, Cipru, Češkoj, Njemačkoj i Slovačkoj. Istodobno bi četveromjesečni plaćeni i neprenosivi roditeljski dopust unaprijedio prava u Bugarskoj, Irskoj, Italiji, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji. Pravo na fleksibilnije radne uvjete do djetetove 12. godine života, pak, u većini članica EU-a poboljšalo bi položaj roditelja na tržištu rada. Jedna od novina direktive je i uvođenje petodnevnog dopusta za skrbnike koji bi se uzimao radi potreba njegovanja člana obitelji.

Europa želi da očevi koriste četiri mjeseca 'porodiljnog'

Očinski dopust od 5, a ne najmanje 10 dana

Nacrt Direktive o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i skrbnika, Europska komisija predstavila je u travnju prošle godine i o njoj se još pregovara. Hrvatska načelno podržava osnovni cilj Direktive – da se osigura provedba načela ravnopravnosti žena i muškaraca "s obzirom na njihove mogućnosti na tržištu rada i usklađivanje poslovnih i privatnih obaveza te veće uključivanje očeva u ovom području". Međutim, za Hrvatsku su neka pitanja, počevši od obaveznog očinskog dopusta, sporna.

tata beba Možda te zanima... Tate ne koriste 'porodiljni' jer se boje smanjenja plaće Roditelji

Poticanje očeva na ranu skrb o djeci ne bi smjelo utjecati na smanjivanje prava majki, ukoliko su ta prava povoljnije uređena u nacionalnom zakonodavstvu države članice, smatra Hrvatska koja načelno podržava uvođenje očinskog dopusta u trajanju od pet dana, a ne najmanje 10 kako predlaže Komisija. Takvo mišljenje dijele i Italija, Češka, Slovenija te Mađarska. Otac bi prema prijedlogu Komisije za desetodnevni dopust imao naknadu plaće koja je barem na razini naknade plaće za vrijeme privremene spriječenosti za rad. Hrvatska, kao i deset drugih članica EU-a, smatra da bi se ta naknada trebala određivati na nacionalnoj razini.

Porodiljni dopust u svijetu: Hrvatska na vrhu ljestvice

Što se tiče uvođenja četveromjesečnog neprenosivog roditeljskog dopusta, Hrvatska ukazuje na domaći problem – očevi u malom broju koriste pravo na dva mjeseca neprenosivog dopusta propisanog domaćim zakonodavstvom. Stoga se Hrvatska pita zašto bi proširenje tog prava dalo bolji rezultat, navodeći pritom da su dva neprenosiva mjeseca roditeljskog dopusta prihvatljivo rješenje. Što se tiče petodnevnog dopusta koji jednom godišnje mogu koristiti skrbnici za potrebe njegovanja člana obitelji, Hrvatska ističe da takav dopust već ima, ali za uži krug korisnika, odnosno za njegovanje djeteta ili supružnika.

trudnoća trudnica djevojčica dijete Možda te zanima... 'Hrvatska bi za svaku rođenu bebu trebala dati između 5 i 10 tisuća eura' Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.