Roditelji Tatina zona 21. veljače 2016.

Odgoj djevojčica budi tatinu žensku stranu

kći tata otac roditelj
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnogi muškarci, kad dobiju kćer, postanu odgovorniji, paze na svoje male princeze i uživaju u druženju s njima. Zašto se tate mijenjaju i na koji način mogu pomoći kćerima da izrastu u snažne žene?

tata otac kći roditelj roditeljstvo | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Uzori, a ne samo muškarci

Zbog čega se muškarci toliko mijenjaju kad dobiju kćer? "Znanost je dokazala da roditeljstvo može 'reprogramirati' mozak zbog jake privrženosti i emocionalne povezanosti s djetetom", objasnila je psihoterapeutkinja Bethany Marshall za Yahoo Parenting. "Kad se muškarac poveže s kćeri, odnos privrženosti se i pojača jer mora izaći iz svoje sigurne zone i zakoračiti u ženski svijet."

Tate koji imaju kćer, više su u doticaju sa svojom ženskom stranom i, uskoro nakon rođenja djeteta, ne smatraju više da je ženi mjesto u kuhinji i da je nogomet muški sport. Kako rastu njihove kćeri, i oni izrastaju u bolje i otvorenije ljude, rješavajući se svojih predrasuda.

Kći sve više utječe na svog oca, kako raste. "Otac je izložen svemu - dilemama oko dečkiju, njenim borbama i njenom pogledu na život. Ovo iskustvo mu pomaže da razvije empatiju prema ženama”, objašnjava psihoterapeutkinja.  Za neke očeve, ovo je problem s kojim se suočavaju jer životni put i ponašanje koje su smatrali normalnim, više nije prihvatljivo kad počnu gledati svijet kroz oči svojih kćeri. Žele ih naučiti kakvi muškarci i kakvo ponašanje je u redu, a kakvo nije. Nisu više samo muškarci već i uzori svojim kćerima.

Prenosimo vam par savjeta Marcusa Williamsa i Joanne Schroeder s portala The Good men project

otac tata kći roditelj | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Recite joj da je lijepa, ali ne samo to

Recite joj da je lijepa, ali češće joj govorite druge lijepe stvari o njoj. Nije loše reći djevojčici da je lijepa, ali to ne bi smjela biti jedina pohvala koju dobiva, inače će misliti da je samo izgled bitan.

Pohvalite njenu inteligenciju, njenu snalažljivost, maštu, trud i snagu. Nemojte se pretvarati da njen izgled nikad neće biti važan, ali učite ju da se ne vrednuje na temelju izgleda i da ne dopušta ni drugima da to rade. 

tata otac kći roditelj roditeljstvo | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Majstori nisu samo muškarci

Zašto žena ne bi bila samostalna? Zašto ne bi znala popraviti vodokotlić, okrečiti kuću, kako postaviti mišolovku, pronaći i koristiti kutiju s osiguračima, isključiti glavni ventil? Zato jer se to smatra 'muškim poslovima'. Naučite svoju kćer sve od ovoga.

Nema ništa loše u tome da nekome treba pomoć u rješavanju ovih problema, ali samopouzdanje i povjerenje u sebe će joj dobro doći kad bude trebala promijeniti gumu ili čak zgaziti ogromnog žohara. A neće joj trebati spasitelj da to učini umjesto nje.

kći tata otac roditelj | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Neka nosi što želi

Dopustite joj da bude 'ženskasta' ako se tako najbolje osjeća, ali ne silite je da to bude ako ne želi i ne osjeća se ugodno. Dopustite joj da nosi haljinice kad god želi, ali nemojte se ljutiti kad ih ne želi obući.

Nemojte kupovati svu robicu roza boje - osim ako nije luda za rozom. Ako voli Spidermana, idite u dućan i kupite joj majicu s njim (ne Monster High!) i neka ju nosi koliko god želi. Želi li u njoj ići na vjenčanje, pokušajte je nagovoriti da ju obuče ispod haljine. Ako ne uspijete, budite pragmatični, nemojte je kritizirati. 

otac tata kći roditelj | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zapamtite: ona čuje kako govorite o ženama

Vaša kći će shvatiti kako se ponašate prema ženama i čut će kako govorite o njima, bilo pozitivno ili negativno. Namjerno ili ne, oblikovat ćete njeno shvaćanje što to znači biti žena i kako može očekivati da će se muškarci prema njoj ponašati.

Govorite lijepe stvari o ženama bez preuveličavanja. Ako ne mogu biti lijepe stvari, neka se bar iz njih može iščitati da poštujete žene i klonite se svih riječi koje počinju na K. 

tata kći beba roditelj | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Naučite ju da je vlasnica svog tijela

Od malena, govorite joj da njeno tijelo pripada samo njoj i da je ona šef. Kako će rasti, učite ju da ne koristi tijelo za dobivanje ljubavi ili odobravanje, kao ni za manipuliranje drugim ljudima. Naučite ju da je seks prekrasan i da odluke hoće li će se upustiti u seks ili ne, nose snagu i integritet samo ako je ostala vjerna sebi

Naučite je kako i jasno i glasno reći 'ne' i da ju zbog toga ne treba biti sram ili strah. Dopustite joj da razgovara s vama o seksu bez padanja u nesvjest, ali isto tako ostavite joj prostora da vodi privatne razgovore i s drugim ljudima, bez vašeg miješanja. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.