Roditelji Tatina zona 23. srpnja 2020.

10 važnih stvari koje sam naučio otkad sam izgubio sina

Foto: Facebook/RichardPringle
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tata Richard sastavio je listu životnih lekcija o roditeljstvu koje je naučio nakon tragedije u kojoj je izgubio sina, a koje je odlučio podijeliti s drugima, kao podsjetnik na sve ono što trebamo cijeniti

Richard Pringle, iz Velike Britanije, izgubio je trogodišnjeg sina, koji je umro zbog neurološkog stanja. Tata Richard objasnio je kako je maleni Hughie imamo zdravstvenih problema, ali supruga i on bili su optimistični oko sinove budućnosti. Osim dječaka, Richard i njegova supruga roditelji su i dviju prekrasnih djevojčica, Hettie i Hennie. 

fb Možda te zanima... Poruka shrvane majke koja je izgubila sina u prometnoj nesreći Vrtić

"Hughie je imao neurološko stanje, ali jako se je dobro držao. Bilo je samo 5 posto šanse da dođe do krvarenja, a nažalost - upravo se tih 5 posto dogodilo prošle godine i Hughie nije preživio", rekao je tata. "On je bio tako nježan, pažljiv i drag dječak. Zbog njega su dosadne stvari postajale zabavnima. Zbog njega je sve bilo zabavno. U tri kratke godine ostavio je nevjerojatne uspomene koje će nas pratiti tijekom cijelog života."

Richard je svoj post na Facebooku naslovio s '10 najvažnijih stvari koje sam naučio otkako sam izgubio sina', a ovo su prekrasne misli koje je želio podijeliti s drugim roditeljima:

1. Nikad ne možete previše ljubiti i voljeti svoje dijete.

2. Uvijek imate vremena. Prestanite s onim što radite i igrajte se, čak i kad se radi o par minuta. Ništa nije tako važno da ne može pričekati. 

3. Fotografirajte i snimajte videe koliko god možete. Jednog dana, to bi moglo biti sve što imate.

4. Nemojte trošiti novac, trošite vrijeme. Mislite da je ono u što trošite novac važno? Nije. Ono što vi radite je važno. Skačite zajedno po lokvama, provodite vrijeme u šetnjama. Plivajte u moru, gradite dvorac od pijeska, sanjkajte se, gradite snjegovića. Zabavljajte se. To je sve što djeca žele. Ne mogu se sjetiti što smo kupili Hughieju, mogu se samo sjetiti onoga što smo radili zajedno.

5. Pjevajte. Pjevajte zajedno. Moje najsretnije uspomene s Hughiejem su kada bi sjedio na mojim ramenima ili sjedio kraj mene u autu i pjevali bismo naše najdraže pjesmice. Uspomene su stvorene u glazbi.

6. Cijenite najjednostavnije male stvari. Pričanje priča, maženje prije spavanja, zajednički obroci. Lijene nedjelje. Sve te male stvari su ono što mi najviše nedostaje. Nemojte dopustiti da ti posebni trenuci prođu nezapaženo.

7. Uvijek poljubite dijete kad se rastajete, a ako zaboravite, vratite se natrag i poljubite ga. Nikad ne znate je li ovo posljednji put da ste imali tu priliku. 

8. Učinite dosadne stvari zabavnima. Odlasci u nabavu namirnica, putovanja automobilom, šetnje u trgovinu. Budite smiješni, šalite se, smijte se i uživajte. To su sve obaveze ako ih na taj način tretirate. Život je prekratak da se ne bismo zabavljali.

9. Vodite dnevnik. Zapisujte sve što vaši mališani rade, a što čini vaš život ljepšim. Zabavne stvari koje govore, slatke stvari koje rade. Supruga i ja smo počeli to raditi tek kad smo izgubili Hughieja. Željeli smo zapamtiti sve. Sada to radimo s Hettie i radit ćemo s Hennie. Na taj način imate sve uspomene zapisane zauvijek i kada ostarite, moći ćete pogledati unatrag, prisjetiti se i cijeniti svaki trenutak.

10. Ako imate svoju djecu uz sebe. Da ih poljubite za laku noć. Da zajedno doručkujete. Da ih pratite u školu. Da ih odvedete na fakultet. Da ih gledate kako se udaju/žene. Blagoslovljeni ste. Nikad ikad nemojte to zaboraviti. 

Tihana Kunštek Možda te zanima... 'Pisanje mi pomaže da prihvatim gubitak djeteta' Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.