Roditelji Sretna mama 16. studenoga 2017.

Želim otići raditi u inozemstvo, bivši muž ne dopušta da odvedem dijete

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dipl. iur. Jadranka Alač objašnjava koja su prava majke oko skrbništva te očeve odgovornosti oko alimentacije za dijete

Sud je odredio alimentaciju u visini od 1000 kn za 8-godišnje dijete. U međuvremenu bivšem suprugu su se prihodi drastično povećali na 8500-9000 kn mjesečno. Prema tablici vidim da bi alimentacija trebala biti znatno veća. On ne pristaje na to, već tvrdi da nema te prihode koje ima i da je i ovo previše. Moram li to rješavati preko centra ili je dovoljno da uzmem odvjetnika i dignem tužbu? Mogu li tražiti retroaktivno razliku alimentacije koja po tablici pripada djetetu s obzirom da već duže vrijeme skriva stvarne prihode? 

Ja imam male prihode, oko 3500 kn, što nam nije dovoljno za normalan život i imam priliku otići raditi u inozemstvo. On ne dozvoljava da odemo iz Hrvatske, a istodobno se protivi davati veću alimentaciju. Vrlo rijetko viđa dijete i ne pridržava se odredbi suda da svaki drugi vikend i pola školskih praznika brine o djetetu. Ne surađuje i verbalno vrijeđa i neodgovorno se ponaša. Ne želi potpisati djetetu pristanak za izdavanje osobnih dokumenata. Dijete naravno osjeća te poremećene odnose i sve češće odbija susrete s ocem. Što trebam poduzeti da bi mogla s djetetom otići u inozemstvo gdje imam bolju i sigurniju materijalnu egzistenciju za sebe i dijete, naime brat mi tamo živi i imam sve uvjete za posao i stan. Pita li se dijete u tom slučaju s kim želi biti? Napominjem da sam već živjela u inozemstvu i dijete i ja imamo dvojno državljanstvo.

Vaša situacija zaista zvuči komplicirano. Naime, jedan roditelj odbija izvršavati svoje obveze prema djetetu, a uredno se služi svim svojim "pravima" kojima sprječava Vas i Vaše zajedničko dijete da nastavite živjeti životom u, za vas boljim, okolnostima. Nažalost, vrlo čest slučaj. Koliko god je nužno da dijete ima stalan i kontinuiran kontakt s roditeljem s kojim inače ne živi, da taj roditelj bude što više involviran u djetetov život, školsko napredovanje i socijalne kontakte, toliko je još više važno da upravo taj roditelj izvršava svoje obveze kako u financijskom pogledu, tako i da zajedno s drugim roditeljem sudjeluje u donošenju odluka glede djeteta koje su upravo u njegovom najboljem interesu.

razvod, obitelj Možda te zanima... Ima li majka koja je otišla u inozemstvo pravo na skrbništvo nad djecom koja žive s ocem? Roditelji

Stalno to ponavljam ovdje u odgovorima, tako i u mom svakodnevnom poslu da oba roditelja, a tako i Sud prilikom donošenja bilo kakve odluke u obiteljskim pravnim stvarima u kojima je pitanju malodobno dijete, kao prvo i isključivo mora uvažavati interes djeteta. Sve druge okolnosti padaju u drugi plan. Mi kao odrasle punoljetne osobe možemo zastupati svoje interese pred javnim institucijama i u svakodnevnom životu, a dijete je ono koje uživa posebnu zaštitu i mora biti zaštićeno i od strane državnim institucija. I to posebno u predmetima u kojima su suprotstavljene strane upravo njegovi/njeni roditelji.

U Vašem slučaju, 8-godišnje dijete s obzirom na vaša i očeva primanja, a pritom napominjem da nemam uvida u ostale obveze koje eventualno imate vas dvoje prema kreditima ili još kakvu treću osobnu koju ste dužni uzdržavati, bila bi za očekivati oko 1.800,00 kn mjesečno. Sve to sukladno trenutno važećim podacima o prosječnim potrebama djeteta, odnosno propisanim iznosima za uzdržavanja maloljetnog djeteta koji su javno objavljeni i možete ih pronaći na internetu, kao i na stranicama Klokanice.

Postupak za povećanje iznosa alimentacije pokreće se tužbom kod nadležnog općinskog suda, kao tužitelj se navodi dijete, zastupano po Vama kao zakonskom zastupniku, a otac je tuženik. Važno je pozvati se na izmijenjene okolnosti, odnosno značajno povećanje očevih primanja nakon donošenja presude o razvodu braka i predložiti sudu da tijekom postupka pribavi podatke od nadležne porezne uprave o očevim prihodima. Uz tužbu je potrebno dostaviti podatke o Vašim primanjima, kao i presudu o razvodu braka u kojoj je utvrđeno početna visina mjesečne alimentacije.

tata sin dijete ljubav Možda te zanima... Može li tata smanjiti alimentaciju koju plaća za dijete? Roditelji

Predlažem Vam da u ovom slučaju ipak angažirate odvjetnika da Vas zastupa u postupku jer tužba mora biti stručno sastavljena, posebno završni dio da bi u budućnosti bio pogodan za eventualnu ovrhu, odnosno prisilnu naplatu novčanih sredstava kod Financijske agencije. Ako niste u mogućnosti priuštiti odvjetnika za zastupanje, možete se obratiti Hrvatskoj odvjetničkom komori i popuniti zahtjev za besplatnu pravnu pomoć. Sve informacije možete pronaći na web stranici Hrvatske odvjetničke komore.

Inače je cijena odvjetničkog zastupanja u toj vrsti postupka točno određena i bez obzira na broj poduzetih radnji i ročišta na sudu iznosi 2.000,00 kn (+ pdv ako je odvjetnik u sustavu pdv-a), a budući je tužitelj malodobna osoba radi uzdržavanja, tužitelj je oslobođen plaćanja sudskih pristojbi. Napominjem da strana koja izgubi u sporu mora podmiriti i svoje troškove parničnog postupka i one troškove koje je imala protivna stranka. Konkretno, ako uspijete dobiti povećanje uzdržavanja i sud udovolji Vašem traženju, bivši suprug je dužan podmiriti Vam, odnosno djetetu taj trošak od 2.000,00 kn ukoliko ste za postupak angažirali odvjetnika. 

Glede očevog odbijanja davanja suglasnosti za izdavanje osobnih dokumenata za dijete, predlažem da se obratite nadležnom Centru za socijalnu skrb da pozovu oca na razgovor i upozore ga na njegovo postupanje, odnosno na njegovu dužnost suradnje glede postupaka u kojima je vaše zajedničko dijete stranka. Ako ni na taj način ne uspijete poboljšati suradnju s djetetovim ocem, druga je mogućnost da kod Suda pokrenete prijedlogom izvanparnični postupak u kojem bi zatim Sud, procjenjujući sve okolnosti, a opet kažem prije svega djetetov najbolji interes, donio odluku glede konkretnog pitanja. Isto vrijedi i za vaše odseljenje s djetetom u inozemstvo.

Možda te zanima... Radim u inozemstvu i s bivšim mužem borim se za skrbništvo Roditelji

Olakotna je okolnost da Vi i dijete imate dvojno državljanstvo, ali ako ne možete za dijete pribaviti putovnicu bez očevog potpisa, ili ostalu dokumentaciju koju od vas mogu tražiti službe u stranoj državi, i taj dio će biti otežan bez očeve suradnje. Nemam dovoljno podataka za detaljnije odgovoriti, o kojoj se državi radi čije državljanstvo imate, je li članica EU, ima li dijete već valjanu putnu ispravu, koliko je dijete već integrirano u ovdašnju sredinu, koliko često viđa djedove i bake, govori li jezik te druge države i slično. Ipak su to najosjetljivija pitanja kada se radi o interesu naših malenih i mijenjanja njihove životne sredine i svakodnevnih navika iz temelja. 

Zaista se nadam da postoji mogućnost da usprkos svim postupcima koji vam stoje na raspolaganju, ipak pokušate postići sporazumno rješenje s bivšim suprugom jer se svaki sudski postupak htjeli mi to ili ne, gotovo bez iznimke, "prelomi" preko djeteta, rastu netrpeljivosti, "pobjegne" nam koja ružna riječ o drugom roditelju, a i nakon svakog sudskog ročišta se vraćamo kući djetetu u najblaže rečeno, lošem raspoloženju. Koliko god nam to bilo teško, roditelj koji ostaje s djetetom nakon razvoda uvijek dobije svega duplo: duplo više briga, dječjih bolesti, financijskih izazova, živciranja i vike, ali isto tako i duplo više poljubaca, zagrljaja, lijepih ispunjenih dana, radosti zbog svakog njegovog uspjeha i ponosa zbog svakog njegovog postignuća. Za sve to treba duplo više snage, ali je i nagrada duplo veća. 

Želim Vama i Vašem djetetu svako dobro i da donesete odluku koja će pridonijeti vašem sretnijem i mirnijem životu.

Možda te zanima... Smije li majka preseliti s djetetom bez pristanka oca? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.