Roditelji Sretna mama 25. ožujka 2021.

Roditelji discipliniraju djecu na 3 načina: Koji si ti tip roditelja?

mama, dijete, svađa, odgoj
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji znaju da je uspostavljanje pravila i slijeđenje određene rutine od rane dobi vrlo važno za usmjeravanje djetetovog ponašanja. No, pitanje je kako pronaći savršeni balans?

Mame i tate često se bore s pronalaskom ravnoteže između prestrogog roditelja i prepopustljivog,  kada je riječ o odgoju djece. U svojoj kolumni za Psychology Today, Blake Griffin Edwards, licencirani bračni i obiteljski terapeut iz SAD-a u, napominje da ispravno i učinkovito roditeljstvo može potaknuti dva važna čimbenika u djetetovu razvoju: privrženost i samostalnost.

Dijete koje je sigurno u sebe, sposobno je vjerovati i stvoriti emocionalne veze s drugima. Ne samo da se može dobro odnositi s ljudima, već postaje i otporan - sposoban prevladati različite životne izazove i samostalno izvršavati zadatke.

obitelj roditelji roditeljstvo beba Možda te zanima... 5 najčešćih grešaka u odgoju koje roditelji rade Vrtić

Stilovi discipline i što oni znače

Pitanje je kako roditelji mogu odgajiti samopouzdanu, snažnu i izdržljivu djecu? Prema mišljenju stručnjaka, sve se svodi na zdrav stil discipline. U nastavku saznaj koja su tri načina discipliniranja djece. 

1. Strogo roditeljstvo

Roditelji koji koriste ovaj disciplinski stil biraju stroge metode kako bi ih djeca slijedila. Skloni su koristiti oštru taktiku koja nadjačava njihovu djecu. Zbog toga se mališani pokoravaju, veoma često i zbog straha od svojih roditelja. 

Neke od karakteristika strogog roditelja su:

  • zahtjevan, ali ne odgovara na emocionalne potrebe  djece
  • krut, grub i strog
  • provokativan i koristi kaznu za discipliniranje
  • očekuje da se dijete uskladi i pridržava postavljenih pravila i uputa
  • ne objašnjava razlog koji stoji iza određenog pravila i očekivanja koja su postavili
  • želi da ga se poštuje, bez postavljanja pitanja

Nije loše biti strog, ali ova vrsta roditeljstva može imati i negativne učinke na dijete. Nekoliko je studija povezalo negativno i agresivno ponašanje osobe s grubim roditeljstvom, zbog čega dijete može postati bijesno, ogorčeno, prestrašeno i odgovorno samo na silu, smatra Edwards.

Možda te zanima... Treba li i našoj djeci ova japanska lekcija? Školarci

2. Permisivno roditeljstvo

Mame i tate često osjećaju krivnju vičući na svoju djecu, zbog čega lako mogu postati popustljivi roditelji. Ovaj tip roditelja često je popustljiv i naklonjen djeci, posebno kada je riječ o disciplini i pravilima.

Karakteristike ovog tipa roditelja su:

  • odgovara na dječje emocionalne potrebe, ali ne zahtijeva
  • uključen i privržen 
  • prihvaća
  • želi se svidjeti djetetu
  • ponaša se kao prijatelj

Djeca najbolje napreduju ako imaju jasno postavljenja određena pravila - ona im pružaju osjećaj reda i svojevrsne sigurnosti. Ako dopustaš svojoj djeci da rade stvari kako ono žele, nesvjesno pojačavaš ili nagrađuješ devijantno ponašanje. To može dovesti do toga da dijete odraste u nezrelu osobu s vrlo malo samokontrole, a takve se osobe vrlo teško nose sa životnim izazovima i stresnim situacijama.

3. Disciplinirano roditeljstvo

Često se naziva i autoritativnim roditeljstvom, a stručnjaci kažu da je upravo ono najzdraviji i najučinkovitiji stil za usađivanje discipline. Roditelji koji se vode ovim stilom odgoja, usmjeravaju djecu strogim pravilima, ali im daju i prostor za učenje i istraživanje.  

Karakteristike ovog tipa roditelja su:

  • prilagođen i reagira na dječje potrebe
  • postavlja ograničenja, ali potiče neovisnost
  • čvrst, ali ne i krut
  • usredotočuje se na usađivanje ključnih vrijednosti poput umirenja, odgađanja zadovoljenja, konstruktivne komunikacije, pravičnosti
  • omogućuje otvoreni dijalog
  • osnažuje djecu da samostalno donose odluke

Normalno je da se dijete ponekad ponaša "loše", no disciplinirani roditelji mogu shvatiti da je ponašanje njihovog djeteta posljedica nekoliko čimbenika, kao što su dob (djeca su premlada za samokontrolu), emocije ( djeca su preplavljena osjećajima) ili znatiželja ( dijete istražuje nove načine da se potvrde).

Autoritativne mame i tate su prvenstveno roditelji svojoj djeci, ali njihova djeca znaju da im se mogu obratiti i kao prijateljima. Roditelji mogu objasniti i obrazložiti zašto postoje određena pravila, ograničenja i posljedice koje dolaze kao rezultat toga. Njihova djeca odrastaju u samopouzdane, hrabre osobe koje su sposobne prilagoditi se stresnim situacijama.

Možda te zanima... Rečenica koju uvijek trebaš reći kad discipliniraš djecu Vrtić
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • yepali

    I am making 10,000 Dollars at home own laptop. Just do work online 2 to 4 hour properly. so and make my family happy and u can do Check it out what and do… ……. https://bit.ly/39JrDqt

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.