Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 10. ožujka 2021.

Djevojčice mogu biti sve - pa zašto još uvijek onda imamo stereotipe o dječacima?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svijet u kojem dječaci smiju biti takvi kakvi jesu - baš kao i svaka djevojčica - bolji je svijet za sve nas.

Živimo - ponosno - kroz eru osnaživanja žena. Pokret koji je došao prekasno, koji je bio prijeko potreban i još uvijek nedovršen. Kao majka trogodišnje djevojčice, zahvalna sam na hrabrosti i upornosti feminističkog pokreta koji je to omogućio

Djevojčice koje danas odrastaju u našem svijetu sve više su svjesne da mogu sanjati velike snove, poput bilo kojeg dječaka. Više ih ne sputavaju rodni stereotipi. Više nije prihvatljivo ponižavati dječaka govoreći mu da se ponaša kao djevojčica ili da „baca loptu poput djevojčice“ ili izgleda kao djevojčica. Djevojke i žene napokon se, KONAČNO, počinju poštivati jednako kao i dječaci i muškarci.

Možda te zanima... Ja sam stroga mama i ovo su moja četiri najčvršća pravila Vrtić

Studije pokazuju da je "roditeljima ugodnije da djevojčice sudjeluju u rodno neskladnom ponašanju od dječaka te da roditelji pokušavaju češće promijeniti ponašanje svojih sinova." Prilikom toga, misli se dakle da roditelji dječaka i dan danas svoje mališane pokušavaju odgurnuti od recimo igranja s lutkama ili učenja plesa, jer ih to podsjeća na nešto što bi „djevojčice trebale raditi.

No, to ne treba buniti sa situacijom u kojoj roditelji dječaka često njihovu hiperaktivnost, neposlušnost, ali i neodgojenost vole isticati kao nešto što je u redu, jer „oni su ipak dječaci“ i ne moraju se igrati "mirno i stalooženo" kako to inače rade djevojčice.

Drugim riječima, sada je postalo u redu da djevojke "budu bilo što-što požele", ali isto ne vrijedi i za dječake. Dječaci koji pokazuju svoje mekše strane i dalje su žrtve ruganja ili se traži od njih traži da se "ponašaju više poput muškarca". Njima se smiju, ponižavaju ih i izruguju im se.

Možda te zanima... Kako odgojiti "globalno" dijete koje prihvaća različitosti i postaje građanin svijeta? Vrtić

Dječaci zaslužuju jednako kao i djevojke priliku da budu sve što požele - bez izrugivanja. Svijet u kojem dječaci smiju biti takvi kakvi jesu - baš kao i svaka djevojčica - bolji je svijet za sve nas.

To je svijet emocionalno inteligentnih muškaraca koji hodaju uz žene kao jednaki.

To je svijet u kojem momci koji tuguju dobivaju potrebnu pomoć, umjesto da se okrenu nasilju ili samoozljeđivanju.

To je svijet u kojem dječaci mogu odrasti znajući da mogu biti ili učiniti bilo što - bio to liječnik, medicinska sestra, pilot aviona ili učitelj plesa, pa i baleta, prenosi Motherly!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.