Roditelji Sretna mama 30. studenoga 2017.

Pravi razlog zašto su moderne mame tako umorne

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Chaunie Brusie je mama četvero djece, voli kavu i knjige te pokušava ostati uvijek jedan korak ispred svoje djece kako bi sve držala pod kontrolom

Mama Chaunie piše kolumne i prenosi svoja iskustva na portalu Babble. Tako je u tekstu objasnila kako se osjeća zaposlena mama s četvero djece te koliko je fizički i psihički umorna. "Možete me proglasiti ludom, ali ja se 99,9 posto vremena osjećam kao da sam pala sa stepenica nakon završenog maratona. Nakon što sam jutros složila tri hrpe odjeće, pripremila večeru, promijenila pelene, skuhala tri različita doručka i dva različita ručka za svoju bolesnu djecu, koja su izbirljiva iznad svakog očekivanja, morala sam se podsjetiti da trebam sjesti na sekundu", tako svoju priču započinje ova mama.

tata, sin, spavanje Možda te zanima... Zašto su današnji roditelji tako iscrpljeni? Roditelji

Chaunie je čak i pokušavala objasniti svom suprugu što se zapravo događa u njezinom mozgu i koliko joj je život ponekad kaotičan. "Kao da osjećam da nikad ne mogu prestati razmišljati, uvijek treba razmišljati o sljedećoj stvari. Stalno razmišljam, čak i kad su potpuno mirni. OK, što trebam sljedeće učiniti?", tim riječima je ispričala mužu kako se osjeća. 

Zna da mora ostati četiri koraka ispred kako ne bi kasnila deset koraka. "Ali kad sam počela razmišljati o stvarnom razlogu zašto su mame toliko iscrpljene, shvatila sam da ta iscrpljenost ide i dalje od toga. Iako je podizanje male djece, a kasnije velike, fizički zahtjevan posao za mene, ona je za mene također i psihička", dalje objašnjava mama.

Sasvim novi položaj u društvu

"Mame imaju ogromnu odgovornost jer su centar dječjeg svijeta - od velikih stvari u životu (religija, zdravlje, postojanje) do malih (gdje su čarape, mazanje maslaca na tost, dohvaćanje vode) i kada mi se čini da osjećam da se moje biće raspada, ono što stvarno osjećam je teret sumnje kada se pitam, jesam li dovoljno dobra?", dalje nastavlja.

majka djeca ljubav Možda te zanima... 6 stvari koje zaposlene mame ne žele čuti Roditelji

Chaunie dalje objašnjava kako se moderne mame nalaze u jednom sasvim novom položaju i koliko su društveni standardi nametnuli neka ograničenja i očekivanja. "Gotovo da je prvi put, suvremene mame zapravo nemaju pravi model "majčinstva". Mislim, stvari su nekad bile zapisane u kamenu, zar ne? Udaš se, imaš djecu, ostaneš kod kuće, kuhaš, čistiš, izvedeš djecu van, sve držiš na okupu. Standardi prema kojim smo bili suđeni i kako smo sebi sudili bili su vrlo jasni. Put do titule "dobre" mame i supruge bio je jednak za sve i stvarno ne znam je li puno majki provodilo vrijeme brinući se radi li stvari "dobro" jer ono što je "dobro" je bilo prihvaćeno od svih", dalje piše.

mama beba Možda te zanima... Ponekad sumnjate da ste dobra mama? Na pravom ste putu Roditelji

Moderne mame imaju puno više toga oko čega se brinuti, razmišljaju o karijeri i o tome što žele za sebe i kako sve to u uklopiti u svakodnevni život. "Kada pogledam sebe i vlastiti život - kao mama četvero djece mlađe od šest godina koja radi posao kod kuće, kao supruga koja obavlja najveći dio posla oko djece i oko kućanstva, ali također zarađujem isto kao i moj suprug - i pitam se zašto se osjećam frustrirano da čak to ne mogu ni verbalizirati. Shvatila sam da to nemam pojma u koju bih sebe kategoriju stavila", objašnjava dalje.

Na kraju objašnjava što sve kao moderna mama mora pomiriti i koliko toga je na njoj. "Mislim da se mnoge moderne mame osjećaju da su na istom brodu kao i ja, s promjenjivim ulogama, od toga kako su nas učili da vidimo sebe kao majke i kako može biti teško uklopiti se u to. Ne mogu pričati sa svojom mamom koliko je teško imat konferencijski poziv i utišavati bebu ili kako se isključiti od posla za vikend jer je to jedino vrijeme kada je suprug kod kuće i može mi pomoći ili kako uz sve to pomiriti činjenicu da sam ja ta koja čisti toalete", na kraju zaključuje mama Chaunie. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.