Kaotičan tempo života, u kojem čak i uz jednak angažman supružnika, žongliramo između posla, djece, sebe i kuće te jedva nalazimo vremena i energije za kuhanje, prepoznat će svaka zaposlena mama. Zato su tu kuhinjski pomagači kojima treba dignuti spomenik - štapni mikser, ekspres lonac i pekač za kruh
Završavam s poslom malo prije 16 sati - i još imam sreće jer trenutno radim od kuće pa ne gubim vrijeme i energiju na putovanje od posla do doma, na brzinu perem, gulim i sjeckam luk, mrkvu, peršin i celer, potrpam sve u ekspres-lonac, dodam grah i ječam, začinim, zalijem vodom i tekućom rajčicom, stavim da se kuha i namjestim kad da se ugasi ploča za kuhanje (hvala, tehnologijo!) jer ja jurim po djecu u školu i vrtić.
Kaotičan tempo života, u kojem čak i uz jednak angažman supružnika, žongliramo između posla, djece, sebe i kuće te jedva nalazimo vremena i energije za kuhanje, prepoznat će svaka zaposlena mama. Zato su tu kuhinjski pomagači kojima treba dignuti spomenik, a zbog kojeg je u gore opisanom slučaju nas po povratku čekalo gotovo varivo od graha.
Moja omiljena kuhinjska pomagala
Štapni mikser
Nedavno sam se teška srca oprostila od svog najdugovječnijeg štapnog miksera, a koji je izdurao najnapornije zadatke - dvije dohrane, bezbrojne juhe i umake, nisam ga štedila ni kad je trebalo sjeckati i mljeti bademe ili lješnjake, a bome sam njime miksala i pesto!
Štapni mikser omiljeno je i često korišteno pomagalo svakog kuhara ili kuharice, ali mislim da ga posebno vole mame jer juhe i umake od povrća pretvara u prekrasne krem juhe i umake i tako sprječava "Ja neću cvjetaču", "Ja ne volim mrkvu", "Ja ne bih ovo" i slična gunđanja za stolom.
Brzinska krem juha od povrća kod nas je na stolu vrlo često. Odličan je način da djeca pojedu oveću porciju povrća, a moji su se navikli i zapravo ih prilično vole. Obično ih zovemo po boji - zelena juha, žuta juha, crvena juha jer su često kombinacija onoga što sam već našla u frižideru. Priprema traje pet minuta - budući da znam da ću na kraju sve miksati naravno da povrće ne sjeckam sitno i "po peesu", kuha se 15, maksimalno dvadeset minuta, smiksa u tili čas, doradi vrhnjem, zobenim pahuljicama ili začinima i voila - juhica je na stolu!
Ekspres lonac
Oni koji me znaju često će me čuti kako govorim da bi osobi koja je izumila ekspres lonac trebalo podići spomenik. Trebalo bi ga imati svako kućanstvo s nedostatkom vremena za kuhanje (a koje to nije?). Povrće i meso potrpam u njega, posolim, zalijem vodom i zatvorim lonac, a za 8 minuta otvorim, ubacim rezance i imam pileću juhicu!
Svi oni fini mesni umaci koji se trebaju satima krčkati na laganoj vatri kod nas se kuhaju pola sata u ekspres loncu (i to obično šnicle s puno korjenastog i drugog povrća koje na kraju smiksam štapnim mikserom u umak i dobijem mekane šnicle u ukusnom saftu bez zaprške, vegete, vrhnja za kuhanje...). Grah, integralna riža, ječam slanutak su divne namirnice -hranjive, zasitne i iskoristive u mnogim jelima, ali jedina mana im je dugo kuhanje. U ekspres loncu su gotovi za pola sata.
Uvijek kad mi se baš jako, jako žuri (kad svi nestrpljivo čekamo kad će ručak), ekspres lonac uvijek spasi stvar i isporuči ručak u 10 minuta.
Pekač za kruh
Ovo nije kuhinjsko pomagalo koje koristim baš toliko često kao prethodna dva, ali svejedno ga obožavam jer nam olakšava život odnosno olakšava nam da jedemo fino i dobro iako nemamo previše vremena za kuhanje. Iako nisu svi ljubitelji kruha iz pekača, svaki kod kuće ispečeni kruh bolji je od onog iz pekarnice (okusom i sastavom), a na internetu se može naći gomila recepata pa vam, uz malo eksperimentiranja, ni okus ne mora dosaditi. Naravno, rukom umijeseni domaći kruh je bez premca, ali realno, ne stignem ga baš često mijesiti, čekati da se diže pa pekač tu savršeno uskače.
Pekač za kruh, ipak, najviše volim kao stroj koji umjesto mene zamijesi i brže digne tijesto. Domaća pizza je čas posla uz tijesto iz pekača, a ne moram ni spominjati koliko su doma ispečene kiflice, puter štangice i buhtle bolje od onih kupovnih.
Prezaposlene mame (i tate), koji su vama omiljeni pomagači u kuhinji koji vam olakšavaju život? Recite mi u komentarima!
Recept za zelenu juhu (od blitve ili špinata)
- 1 srednja glavica luka
- 1 režanj češnjaka
- 400 grama blitve/špinata
- 1, 5 litra vode
- sol
- maslinovo ulje
- zobene pahuljice
Na maslinovom ulju pirjajte nasjeckani luk i češnjak dok ne omekša. Zalijte vodom, posolite i kuhajte dok ne zavrije. Za to vrijeme operite i na krupno nasjeckajte blitvu. Kad voda zavrije, smanjite vatru i u lonac dodajte blitvu i zobene pahuljice (količina ovisi o tome koliko želite zgusnuti juhu, ali budite oprezni - pahulice dosta nabubre). Poklopite i na laganoj vatri kuhajte 5 minuta.Smiksajte štapnim mikserom i poslužite!