Roditelji Sretna mama 07. listopada 2015.

Ako se vratim na posao na pola radnog vremena, koja su mi prava?

majka djeca
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Koja su prava majke ako se vrati na posao s polovicom radnog vremena prije nego dijete navrši godinu dana, zadržava li rodiljnu naknadu i koliko se produžuje roditeljski dopust, odgovara Pravna klinika

Planiram se vratiti na posao na 4 sata, pola radnog vremena, kad beba navrši 8 mjeseci starosti. To mi je treće dijete. Zanima me ostaje li rodiljna naknada ili se ona ukida i koliko dugo mogu koristiti pravo na takav rad, odnosno naknadu ako je moguće? 

Ono što vas zanima je da li, kada se vratite na rad s polovicom radnog vremena, zadržavate rodiljnu naknadu i koliko se produžuje roditeljski dopust.

I. Sukladno čl. 15. st. 4. Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama (NN  85/08, 110/08, 34/11, 54/13, 152/14; u nastavku teksta: Zakon), zaposleni ili samozaposleni roditelj može pravo na roditeljski dopust koristiti i kao pravo na rad s polovicom punog radnog vremena u dvostrukom trajanju neiskorištenoga roditeljskog dopusta. 

Što bi značilo, ako je vama preostalo 28 mjeseci roditeljskog dopusta, imate pravo raditi s polovicom punog radnog vremena u

majka djeca | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

dvostrukom trajanju neiskorištenog roditeljskog dopusta, odnosno 56 mjeseci

Za vrijeme korištenja prava na roditeljski dopust u polovici punog radnog vremena, novčana naknada iznosi 50 % proračunske osnovice mjesečno (čl. 24. st. 3. Zakona) To bi značilo, da od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje imate pravo na 1.663,00 kuna mjesečno s osnove korištenja prava na roditeljski dopust u polovici punog radnog vremena, te pravo na plaću ostvarenu prilikom radom u polovici punog radnog vremena. 

Prilikom vraćanja na rad s polovicom punog radnog vremena imate pravo na novčanu naknadu od strane HZZO u iznosu od 1.663,00 kuna te vam se preostali roditeljski dopust produžuje u dvostrukom trajanju.

Roditeljski dopust i naknade za treće dijete

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.