Roditelji Sretna mama 04. listopada 2017.

Žene nakon povratka s porodiljnog teško napreduju

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Žene kažu da im nakon porodiljnog dopusta treba 15 mjeseci da pronađu balans između obveza na poslu i majčinstva, a povratak na posao je jako stresan budući da nema razumijevanja kolega

Majčinstvo usporava ženinu karijeru i unazađuje ju za čak šest godina, pokazala je najnovija studija. Naručeno istraživanje tvrtke "Easy Offices" otkrilo je da trenutak kad postanu majkom, žene dovodi u nezavidan položaj jer osim što propuštaju mogući napredak u karijeri i promaknuća, susreću se s problemima s nadređenima, kolegama kao i mnogobrojnim organizacijskim promjenama na poslu kojima se teško prilagođavaju pri povratku s porodiljnog.

Isto tako, kod žena se mijenjaju i prioriteti, pa i to otežava stvar. Oko polovine ispitanica kazalo je da dobiti dijete povlači negativne učinke na njihovu karijeru, a 42 posto ih vjeruje da bi bile u boljoj poziciji na poslu da se nisu odlučile na majčinstvo. Pokazalo se i da 37 posto njih vjeruje da su diskriminirane na poslu od trenutka kad su dobile dijete.

Vida Bilogrević Gatolin Možda te zanima... 'Ne bih prekidala porodiljni da nisam morala' Beba

Na početku se osjećaju izostavljeno

Zato četiri od deset žena koje su sudjelovale u anketi savjetuje ostalim ženama koje žele dijete ili će uskoro postati majke da budu oprezne pri povratku na posao nakon porodiljnog. Istraživanje koje je provedeno na tisuću majki s djecom od jedne do 13 godina, otkrilo je i da je 30 posto ispitanica nailazilo na nerazumijevanje kolega jer su zbog brige o djeci izostajale s posla.

To je djelomično vezano i za kolege i kolegice koji nemaju djecu pa teško u potpunosti mogu razumjeti majčinsku brigu. Majke se, priznale su, zato često osjete pozvane da “to isprave”. Više od četvrtine ih je priznalo i da su se u početku osjećale izostavljeno kada su se vratile na posao, a 35 posto je primijetilo promjenu u radnim procesima kojima su se morale prilagoditi, dok je trećina rekla kako se dinamika njihova tima - jednostavno promijenila.

mummy code Možda te zanima... 'Mislite da zaposlene majke drže sve pod kontrolom? Hm... ne!' Roditelji

Potrebno je vrijeme kako bi vratile sampouzdanje

Trećina anketiranih žena smatra kako je potrebno određeno vrijeme kako bi vratile samopouzdanje na radnom mjestu. Jedan od razloga je brzina kojom se radni svijet kreće prema naprijed stoga je razumljivo da će majkama biti teško vratiti se u ponešto promijenjene uvjete rada.

Majke vjeruju i da im je trebalo 13 mjeseci da se vrate na razinu i brzinu obavljanja posla nakon porodiljnog dopusta, dok je polovica rekla kao im je trebalo i više vremena da se naviknu i na posao i na istodobnu brigu o novom članu obitelji - i to prosječno oko 15 mjeseci. "Ženama karijera ne bi trebala biti izlika za odgađanje majčinstva jer poslovne obaveze ne postaju lakše. Starije prvorotkinje imaju znatno više rizika u trudnoći, kao i njihova djeca", kaže profesorica Mary Herbert, jedna od vodećih britanskih reproduktivnih biologinja.

mama, posao, beba Možda te zanima... Povratak na posao nakon porodiljnog Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.