Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 25. prosinca 2023.

Mentalno jaka djeca imaju roditelje koji odbijaju raditi ove stvari

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Snažni mentalni sklop omogućit će djetetu da iskoristi sve svoje potencijale u životu. Međutim, da bismo odgojili dijete koje ima snažan um potrebno je izbjegavati određene postupke

Odgajanje mentalno snažne djece ne znači da neće plakati, biti tužni ili da će biti uspješni u svemu. Mentalno snažna djeca neće biti imuna na poteškoće, ali neće ni suzbijati svoje osjećaje. Zapravo je potpuno suprotno. Mentalna snaga pomaže djeci da izađu iz problema. Daje im snagu da nastave iako možda sumnjaju u sebe.

Snažni mentalni sklop omogućit će djetetu da iskoristi sve svoje potencijale u životu. Međutim, da biste odgojili dijete koje ima snažan um potrebno je izbjegavati određene postupke, objašnjava Amy Morin, psihoterapeutkinja i predavačica na Sveučilištu Northeastern. U svojoj knjizi "13 Things Mentally Strong Parents Don't Do" objasnila je što roditelji trebaju raditi kako bi im djeca izrasla u mentalno snažne ljude koji će moći riješiti i najteže životne izazove.

1. Stvarati mentalitet žrtve

Zbog sjedenja na klupi za vrijeme nogometne utakmice ili jedinice iz prirode od djeteta ne treba raditi žrtvu. Odbijanje, neuspjeh i nepravda su dio života. Odbijajte sudjelovati ako dijete osjeća sažaljenje. Učite ih da bez obzira koliko su teške ili nepravedne okolnosti, uvijek mogu poduzeti neke pozitivne radnje.

Možda te zanima... Jesper Juul: 'Djeci ne treba samo postavljati zahtjeve ili odgovarati na njihove' Vrtić

2. Nametati osjećaj krivnje

Namećete li djetetu osjećaj krivnje, učite ga da je krivnja nepodnošljiva. Djeca koja se tako odgajaju neće moći reći "ne" i ako to žele. "Budi prijatelj i dopusti mi da prepisujem od tebe" ili "ako me voliš, učinit ćeš ovo za mene". Pokažite djeci da bez obzira što ponekad osjećate krivnju, svi dobri roditelji je osjete, nećete dopustiti da zbog svojih negativnih osjećaja ne donosite mudre odluke. 

3. Stavljati dijete u centar svemira

Ako se cijeli vaš život okreće oko djece, odrast će misleći da se svi tako trebaju ponašati prema njima. S tim stavom neće daleko stići u životu. Naučite svoju djecu da se fokusiraju na ono što oni mogu ponuditi svijetu, a ne na ono što mogu dobiti od njega. 

Možda te zanima... Autoritarni odgoj stvara nesigurnu, a popustljivi neodgovornu djecu Vrtić

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

4. Izbjegavati strah u životu

Iako bi vas držanje djeteta u zaštićenom balonu poštedjelo puno tjeskobe i straha, igrajući na sigurno učite vaše dijete da treba stalno izbjegavati strah u životu. Pokažite svojoj djeci da je najbolji način na koji može pobijediti strah, suočavanje s njim i odgojit ćete hrabro biće koje će biti sposobno izaći iz svoje zone udobnosti. 

Možda te zanima... 10 nesvjesnih, a štetnih navika koje činimo kao roditelji Vrtić

5. Dati djetetu da donosi velike odluke

Ako djeca odlučuju što će obitelj jesti za večeru ili gdje će ići na godišnji odmor dobivaju moć za koju nisu spremni. Ponašate se prema djeci kao da su jednaka ili šefovi, zapravo ih lišavate mentalne snage. Dajte djeci priliku da znaju izvršavati naredbe, stvari koje ne žele čuti i da moraju raditi stvari koje ne žele. Neka vaša djeca donose jednostavne odluke uz održavanje jasne obiteljske hijerarhije. 

6. Očekivati savršenstvo od djeteta

Očekivati da su djeca uvijek savršena je potpuno nerealno. Učite svoju djecu da je u redu da ne uspiju. U redu je, normalno, ne biti sjajan u svemu što radiš. Djeca koja se trude postati bolja verzija sebe, a ne najbolji u svemu, neće mjeriti sebe prema mišljenju drugih ljudi.

Možda te zanima... Danski odgoj djece: Zašto je toliko popularan u svijetu? Vrtić

7. Dozvoljavati djeci da izbjegavaju odgovornost

Dopustiti djeci za izbjegavaju obveze ili odlazak u vrtić ili školu može biti jako primamljivo. Uostalom sigurno želite da djeca imaju bezbrižno djetinjstvo. Ali to možete postići tako da djeca ne budu preopterećena za svoju dob, a kroz svoje obveze razvijat će mentalnu snagu zbog koje će postati odgovorni ljudi.

dijete tuga | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

8. Štititi djecu od boli

Povrijeđeni osjećaji, tuga i tjeskoba su dio života. Dozvoljavanje za dijete iskusi negativne osjećaje daje im priliku za prakticiranje zone nelagode. Pružite svojoj djeci vodstvo i podršku koja ima je potrebna kako bi stekli povjerenje u svoju sposobnost da rješavaju neizbježne poteškoće u životu.

9. Osjećati se odgovorno za emocije svoje djece

Pokušavate dijete razveseliti kad je tužno ili smiriti kad je uznemireno znači da preuzimate odgovornost za reguliranje njegovih emocija. Djeca moraju naučiti kako se nositi sa svojim emocijama. Proaktivno poučavajte djecu zdravim načinima da se nose s njihovim emocijama tako da ne ovise o drugima koji će to učiniti za njih.

Možda te zanima... Djeca ne žele da roditelji unište svoj život zbog njih Roditelji

10. Ne dopustiti djetetu da čini pogreške

Ispravljanje domaće zadaće iz matematike, duplo provjeravanje je li sve spremno za školu i konstantno podsjećanje što sve trebaju napraviti - nije dobro za njihovu budućnost. Posljedice neke radnje su veliki učitelj u životu. Neka djeca naprave pogreške i pokažu kako mogu učiti iz njih te će postati jači i sposobniji.

11. Zbunjujuća disciplina s kažnjavanjem

Kazna podrazumijeva da djeca pate jer su učinila nešto krivo. Međutim, disciplina uči kako biti bolji u budućnosti. Podizanje djeteta koje se boji "upasti u nevolju" nije isto što i odgajanje djeteta koje želi odabrati najbolje. Koristite metode koje će pomoći djetetu da razvije samodisciplinu kako bi napravilo bolji izbor.

12. Koristiti prečace kako bismo izbjegli nelagodu

Iako ćete sebi olakšati život ako nešto učinite za dijete ili umjesto njega, ti prečaci dugoročno ne pomažu djetetu. Takav model pokazuje djetetu da ne mora puno toga raditi. Učite ih da su dovoljno jaki da ustraju čak i kad žele odustati.

13. Zaboravljati na vrijednosti koje učimo djecu

Mnogi roditelji ne uče djecu vrijednosti koje su ima važne u životu. Često zbog toga jer se bore sa svakodnevnim kaosom i zaboravljaju da moraju gledati veću sliku. Pobrinite se da vaši prioriteti odražavaju ono što najviše cijenite u životi u to će djeci da snagu da žive smisleni život.

Možda te zanima... Obveze i očekivanja: 15 navika koje odgajaju odgovorno dijete Vrtić