Roditelji Sretna mama 19. veljače 2018.

Čarobno pravilo od dvije minute kako bi kuća uvijek bila čista

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mama Heidi Fischer napisala je zanimljivu kolumnu u kojoj opisuje kako se uspjela riješiti nereda u svojoj kući te olakšati svakodnevicu

Svi znamo da je teško stvari držati na njihovom mjestu, redovito čistiti, odgajati djecu, ali i imati koju minutu mira samo za sebe. Mama Heidi najviše je imala problema u kuhinji. "Iako pate sva područja u mojoj kući, ni jedno područje nije u takvom kaosu kao kuhinja. Posuđe se skuplja, sve je u neredu, a površine nisu pobrisane. Naravno s vremenom postaje sve gore i sve je teže naći motivaciju da počnete čistiti. Nedavno sam otkrila metodu koja mi pomaže da polako stvari stavim u red", napisala je mama.

Martina Jurčec Bosak Možda te zanima... 'Nisam loša mama jer mi je teško čistiti i peglati' Roditelji

"Jednog dana sam gledala u mikrovalnu dok je odbrojavala sekunde i pogledala sam okolo po kuhinji te pomislila koliko je sve neuredno. Umjesto da sam nastavila gledati u sekunde koje su se odbrojavale, počela sam razmišljati koliko bih toga mogla očistiti u to vrijeme. Brzinski sam napunila perilicu posuđa dok je mikrovalna još radila i ostala sam zadivljena da sam to uspjela napraviti u tako kratkom vremenu", napisala je mama i dodala kako je u tom trenutku osmislila svoje pravilo od dvije minute u kuhinji.

Kolumna: Što sve mame stignu u 24 sata

'Dvominutno pravilo' - čista kuhinja

"Odlučila sam da ću uvijek ono vrijeme dok nešto čekam u kuhinji, iskoristiti za vrijeme za čišćenje. Bilo da sam čekala mikrovalnu ili kavu da se skuha, te minute bih iskoristila za obavljanje korisnih stvari, a s obzirom da sam već ionako u kuhinji i nešto čekam, nisam trebala dodatnu motivaciju."

žena, kućanski poslovi Možda te zanima... Mame provedu trećinu života brinući o djeci i kućanstvu Roditelji

Naravno, ovo pravilo ne odnosi se nužno na dvije minute čekanja. "Ako bih provela 10 minuta u kuhinji, tih 10 minuta bih opet provela pospremajući. Sistem nije savršen i nikad ne bih obavila sve što sam mislila, ali barem sam počela puno bolje iskorištavati vrijeme", objašnjava mama i poziva sve druge da isprobaju 'pravilo'

kuhinja čišćenje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ovo su neke od ideja koje možete iskoristiti dok čekate mikrovalnu, toster, vodu da zakipi, zadnje minute prije nego isključite pećnicu i slično:

1. Ispraznite ili napunite perilicu posuđa.

2. Pometite pod.

3. Obrišite kuhinjske ormariće ili stol. 

4. Pospremite račune i druge papire na odgovarajuće mjesto.

kuhinja čišćenje Možda te zanima... 5 mjesta u kuhinji koja imaju više bakterija od WC-a Roditelji

5. Bacite sve što ide u smeće ili za recikliranje.

6. Počnite namakati posuđe ili operite ono što možete.

7. Bacite prljave kuhinjske krpe ili ručnike u perilicu i zamijenite ih s čistima.

8. Organizirajte ladice/police.

9. Napravite popis namirnica ili kuhinjskih potrepština za vaš sljedeći posjet trgovini (deterdžent za pranje posuđa, kuhinjski ručnici, folija, vreće za smeće itd.)

10. Uredite smočnicu, pogledajte imate li stvari kojima je prošao rok trajanja i pogledajte što vam treba ili čega imate previše.

obitelj, pospremanje Možda te zanima... Kako smo svi skupa počeli više pospremati Roditelji

Na kraju, ova mama je otkrila kako joj njezino pravilo pomaže održavati stvari čišćima, što je svakako dobro kada imate bezbroj drugih obaveza i puno takvih sitnica ostavljate za kasnije. Ona je odlučila podijeliti svoju metodu u nadi da će možda pomoći i drugim roditeljima, posebno u dane kada nemaju motivacije ili energije za bilo što

Pročitajte: Tri kuhinjska pomagala za (pre)zaposlene mame

Što reći nego - sretno čišćenje!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.