Roditelji Kolumne roditelja 31. prosinca 2014.

Kako smo svi skupa počeli više pospremati

obitelj, pospremanje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Odlučila sam da od svoje djece neću zahtijevati vojnički red, ali ću pokušati uvesti red u njihov nered. Ne znam jesu li pospremanja u našoj kući ikada dočekana s ushićenjem, no stvari su se nemalo promijenile kada smo osmislili 10 pravila za uspješno svakodnevno pospremanje

Otkrit ću vam jedan trik! Radi se o dječjem (ne)pospremanju - nerijetkim uzrokom velikih galama u kući (nadovezuje se na moj prethodni članak o vikanju...)

Kao što ste vjerojatno i sami primijetili, ne posjedujemo svi istu sklonost prema urednosti kao ni isti prag tolerancije prema neurednosti. I to je jednim dijelom (možda i većim), urođena stvar. Pa kako postoje oni koji se svojski trude održati red oko sebe, tako postoje i oni kojima red u životu ne znači puno ili im znači ništa. Citirat ću ove potonje: "Mama, ali ja više volim nered. Takav se jednostavno rodiš". Riječi su to naše tada 5,5-godišnjakinje koju smo se jedno vrijeme nadali privoljeti da ujutro ili navečer posprema svoj krevet.

Nakon te izjave, suprug i ja smo po nekoj logici stvari zaključili, da bi takve poput naše kćeri redu bilo poželjno podučiti - smatrajući to dijelom odgoja koji vodi, ako ne u sretnije, a ono bar u praktičnije življenje - kao zalog za njezino, jednog dana potpuno, osamostaljenje

Čitajući, prateći i razmišljajući tako o toj temi, odlučila sam da od svoje djece neću zahtijevati vojnički red, ali ću pokušati uvesti red u njihov nered. I to redovito i na svakodnevnoj razini, no ne i za svaku stvar pomaknutu sa svog mjesta. I ne ide uvijek glatko. Štoviše, ne znam jesu li pospremanja u našoj kući ikada dočekana s ushićenjem, no stvari su se nemalo promijenile kada smo osmislili sljedeće!

matite | Author: Matite-Olovčice Foto: Matite-Olovčice

10 pravila za uspješno svakodnevno pospremanje (kod ne pretjerano uredne djece):

Što trebate posjedovati:

 • dijete/djecu koja ne vole pospremati, 
 • vrijeme koje ćete posvetiti zajedničkom pospremanju,
 • malu (zaista malu, ali važnu), nagradicu.

Postupak:

 • Odredite svakodnevno vrijeme obiteljskog pospremanja (recimo prije ili poslije tuširanja/večere)
 • Podijelite se u dvije grupe: djeca vs. roditelji.
 • Zadajte si zadatke po grupama (npr. djeca neka zajedno pospremaju svoju sobu, a roditelji zajedno dnevni boravak)
 • Zadajte si fiksno vrijeme trajanja pospremanja, na primjer deset minuta (ovo je vrlo bitno jer pospremanje ne smije trajati predugo kako ne bi bilo prenaporno i predosadno). 
 • Za vrijeme pospremanja, protivničke grupe ne smiju međusobno zavirivati jedna drugoj u sobu sve do kraja pospremanja.
 • Ekstra bodovi: dozvolite djeci da sakupe ekstra bodove svojom maštovitošću - neka se potrude sobu učiniti ljepšom i privlačnijom izabravši neki lijepi detalj (čašu s cvijećem, obiteljska fotografija na dječjem stoliću, zgodno posloženi plišanci po krevetićima.
 • Kad vrijeme istekne, iako sobe možda nisu pospremljene do kraja, pospremanje se zaustavlja, a grupe dodjeljuju ocjene jedna drugoj, s obrazloženjem danih ocjena.
 • Trik: Naravno da ćete u tom pospremanju vi kao roditelji uvijek (kao slučajno) napraviti neki kiks zbog čega će dječje pospremanje odnijeti nagradu, ali smijete tu i tamo napraviti i iznimku (da ne bude baš uvijek predvidljivo).
 • Nagrada pobjedničkoj grupi je iznenađenje koje ste vi osmislili (a mogu i djeca), a može biti: biranje crtića za poslije večere, kiki-bombon ili nešto što vaše dijete najviše voli. Još zanimljivije je ako nagradu sakrijete pa se s djecom za kraj još poigrate skrivača (traženje po principu toplo-hladno).
 • I na kraju, dijete će vas vjerojatno već sljedećeg dana s nestrpljenjem pitati kada će već jednom doći vrijeme za pospremanje.

Čitamo se, crtamo i ipak ne pretjerujmo s pospremanjem.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.