Roditelji Sretna mama 27. listopada 2023.

8 razloga zašto sam stroga, a ne cool mama

Foto: Pexels
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Duhovita mama četvorice sinova s osam razloga objasnila je zašto 'njeguje strogi stil roditeljstva'

"Iscrpljujuće je. Biti stroga mama nije nešto u čemu uživam i nije uvijek jednostavno, ali pogodite što? Odgoj djece koja se neće pretvoriti u bezobrazne odrasle ljude nije za one slabe srca. Takav odgoj djece zahtijeva ozbiljnu hrabrost, snažan um i puno 'strogoće'", napisala je mama četvorice sinova, Melissa L. Fenton u svojoj nedavnoj kolumni. 

Ja sam stroga mama i ovo su moja četiri najveća pravila

Objasnila je zašto je stroga mama, a ne cool mama u osam duhovitih razloga:

1. Nisam tvoja prijateljica. Ni blizu.

Rano kada su djeca mala jako je lako ne prekoračiti ovu granicu, ali kada malo porastu i počinju se povlačiti od tebe - može biti jako privlačno pribjeći strategiji 'budimo dobri prijatelji', kako bi se i dalje osjećala blisko i uključeno u njihov život. Nemoj to napraviti. Ti si zrela odrasla osoba s godinama iskustva i mudrosti i ne treba ti 13-godišnji prijatelj. Vjeruj mi. 

2. Nisam ovdje da budem cool. Ovdje sam kako bih odgojila cool djecu. 

Pod 'cool' mislim na pristojno, uljudno, puno poštovanja, dobroćudno, ljubazno. To nećeš naučiti od mame koja brine previše je li 'cool' i 'sviđa li se djeci'. Ne sviđam ti se? Nije me briga. Ali jednog dana ćeš me voljeti zbog toga

Možda te zanima... Epidemija popustljivog odgoja: Roditelji, preuzmite odgovornost! Vrtić

3. Jer zanovijetanje funkcionira - potvrdila znanost!

Sjećaš se onog istraživanja koje je otkrilo kako 'naporne mame odgajaju uspješne kćeri'? Sve mame na svijetu koje su ga pročitale, kimnule su potvrdno i zatim rekle svojoj djeci po 150. put taj dan da pospreme svoju sobu i naprave domaću zadaću. 

4. Udala sam se za cool tatu.

Da, kod nas doma - tata je superheroj. Kada dođe doma s posla, djeca trče prema njemu kao da su Usain Bolt. To znači da on nije onaj 'zločesti' i ja sam više nego sretna što mogu tu ulogu odraditi umjesto njega. Ionako sam puno bolja u tome, a i PMS mi pomaže. 

5. Jednostavno funkcionira.

Priznajem - pokušala sam nježniju disciplinu. Pročitala sam sve teorije o pozitivnom roditeljstvu, ali to jednostavno nije funkcioniralo s mojim dečkima. Ali znaš što sam učinila? Usavršila sam strogi pogled, s ispupčenim očnim jabučicama koje izgledaju kao da mogu odgovoriti vraga od opsjedanja (ili zaustaviti trogodišnjaka od puštanja igračke niz vodu u zahodu). Hoćeš vidjeti dobrog tinejdžera? Duboka i nježna emocionalna veza s 15-godišnjim dječakom ne postoji, ali strogi pogled radi čuda!

Granice i pravila: Kada djetetu reći 'da', a kada 'ne'?

6. 'Potrebno je selo da bi se odgojilo dijete' osim kad su seljani predragi i prepopustljivi.

Trebao bi postojati ugovor koji svi roditelji trebaju potpisati prije nego krenu na dječje igralište, a u njemu bi pisalo: "Ako vidiš drugo dijete da je bezobrazno, nemoj se ustručavati reći nešto. Reci nešto! Ovaj ugovor daje ti to pravo. Također, kada je to bezobrazno dijete tvoje dijete, dopusti drugoj mami da reagira umjesto tebe." Volim svoje 'selo', ali trebam od njih da budu jednako strogi i nepopustljivi

7. Odbijam odgojiti male manipulatore.

Ovo je posebno važno jer odgajam dječake, buduće muškarce i ako u bilo kojem trenutku pomisle da me mogu vući za nos samo jer sam žensko - tada sam kompletno podbacila u majčinstvu. Da budem slaba protivnica jer sam žena? Nema teoretske šanse!

8. Još uvijek želiš biti cool? Samo pričekaj dok postaneš baka.

S vremenom će sve 'strogo' i 'zločesto' nestati iz tebe kada djeca odrastu i odsele se. Tada ćeš imati nekoliko godina kako bi napunila svoje baterije, taman dok ne dobiješ unuke. Svi znamo onu: "Ako mama kaže 'ne', pitaj baku." Tako je, moji budući unučići - dođite baki jer jedva čekam biti ona koja će stalno govoriti 'da'!

Možda te zanima... Stilovi odgoja i roditeljske strategije: Koji ste tip? Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.