Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 12. lipnja 2018.

Postavljanje granica je uzajaman proces roditelja i djece

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Postavljanje granica je proces koji je važan za proces razvoja uloge roditelja. Kada roditelj poznaje svoje granice i jasno ih postavlja, razvija vlastitu odgovornost

“Autentičnost roditeljima daje osobni autoritet neophodan za to da na dijete utječu tijekom cijelog djetinjstva – roditelji koji “glume”roditelje imaju ga u samo prvih pet-šest godina djetetova života i sasvim sigurno ne uvijek kad za njim postoji potreba”, objašnjava poznati danski psiholog Jesper Juul

Koliko puta ste rekli: "Ništa me ne sluša!" ili "Koliko puta ti moram reći!" ili "Jesi me čuo/la što sam ti rekla!". Koliko puta ste se susreli s neugodnim i burnim emocijama i pomislili da ne znate više što napraviti?

Možda te zanima... Jesper Juul: Kako djeci reći 'Ne' i ostali savjeti za roditelje Vrtić

Sukob je dio zdrave obitelji. Sukobi s djecom su važni jer kroz njih upoznajemo sebe i svoje granice, ali također upoznajemo i svoju djecu i njihove granice. Nije cilj izbjegavati sukobe već je cilj istražiti zbog čega dolazi do sukoba i kako će članovi obitelji razriješiti sukob. Djeci je potrebno vodstvo odraslih koji znaju što žele, koji znaju reći koje su njihove granice.

Postavljanje granica je proces koji je važan za proces razvoja uloge roditelja. Kada roditelj poznaje svoje granice i jasno ih postavlja, razvija vlastitu odgovornost. Dijete gledajući kako roditelj razvija vlastitu odgovornost, uči kako donositi odluke, a tada djetetov osjećaj vlastite vrijednosti postaje jači. Kada dijete sebe vidi kao vrijedno i samopouzdano postaje zadovoljnije, a to su sposobnosti koje će mu biti od koristi cijeli život.

Možda te zanima... Jesper Juul: 'Djeci ne treba samo postavljati zahtjeve ili odgovarati na njihove' Vrtić

Radionica o postavljanju granica na drugačiji način

Ukoliko ste proučili sve o granicama i isto pokušali primijeniti u odnosu sa svojim djetetom i niste zadovoljni rezultatom, dođite na naša radionicu na kojoj ćemo postavljanju granica pristupiti na drugačiji način. 

Na radionici ćete istraživati vlastitu roditeljsku osobnu odgovornost kojom gradite odnos sa svojim djetetom. Naučit ćete kako preuzeti vlastitu odgovornost za svoje potrebe i granice! Naučit ćete što su osobne granice i da je u redu mijenjati ih! Naučit ćete kako koristiti svoj jezik, a ne jezik djeteta! Naučit ćete kako se suprotstavljati djetetu kroz proces preuzimanja vlastite odgovornosti!

Kvalitetni odnosi s našom djecom ne ovise o tome što radimo , već ovise o tome kako i iz kojeg razloga nešto radimo! 

Radionica će se održati 16. lipnja 2018. godine od 10 do 14:30 sati na adresi Ribnjak 18/2.kat, Zagreb. Voditeljice su Nikolina Essert i Sunčana Rokvić.

Za sve informacije i prijave možete se javiti na e-mail: tobolac.autenticnoroditeljstvo@gmail.com ili 091 893 8939. Prijave primamo do 12.06.2018. Cijena poludnevne radionice je 400 kn (PDV uključen u cijenu). U cijenu je uključena zakuska pod pauzom.

mama kći nošenje Možda te zanima... Granice u odgoju djeteta: Moram li ja to? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.