Roditelji Sretna mama 30. rujna 2013.

'Pokušavam biti stroga mama, no nikako mi ne ide'

Ana Vilenica
Foto: Kazalište Trešnja
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Riječka glumica Ana Vilenica, zvijezda predstave "Crvenkapica" u zagrebačkom kazalištu Trešnja, za Klokanicu je otkrila kako nakon porodiljnog dopusta više uživa u glumi, a priznala nam je i da se boji hoće li dobro odgojiti sina Dujma

"Sada mi se čini da se u našim životima dolaskom Dujma ništa neće previše promijeniti. No, ja se samo pitam kako ću ga odgojiti! Stalno pokušavam biti oštra i disciplinirana, ali to mi nikako ne ide od ruke", priča kroz smijeh riječka glumica sa zagrebačkom adresom Ana Vilenica koja je prije nešto više od mjesec dana proslavila prvi rođendan svog sina Dujma Antona.

Simpatična glumica nakon porodiljnog dopusta na kazališne daske vratila se glumeći Crvenkapicu u zagrebačkom kazalištu Trešnja, a ova je predstava, otkrila nam je, prvi novi projekt koji radi od kada je zatrudnjela.

"Godinu i pol nisam radila niti jedan novi projekt. Sada nakon pauze puno više uživam u svom poslu, valjda mi je trebalo da se malo odmorim od glume. No, moram priznati da me malo plaši kako će to sve funkcionirati sada kada sam postala majka jer je kazališni svijet pomalo divlji i nekako se očekuje da je glumac uvijek na raspolaganju", priznaje Ana koja je prestala raditi vrlo brzo nakon što je otkrila da je trudna.

Opuštena trudnoća i silovit porod

Trudnoća joj je, kako kaže, protekla vrlo opušteno i usporeno, dok sam porod opisuje kao silovit i jako bolan. Svog je Dujma rodila u rodnoj Rijeci, a na porodu je bio i nevjenčani suprug scenarist Edi Mužina koji je i prerezao pupčanu vrpcu.

Dujam je svoju mamu i tatu malo iznenadio jer je odlučio doći na svijet prije predviđenog termina pa su u rodilište došli odmah nakon večernjeg izlaska.

"Te smo večeri bili vani do jedan sat, a planirali smo idući dan provesti na plaži. No, kada smo došli kući i legli u krevet, puknuo mi je vodenjak. Dujam se rodio točno u 11.36 sati, bio je dugačak 51 centimetar i težak 3.400 grama", kaže ponosna mama te dodaje kako joj je porod bio neprocjenjivo iskustvo.

Ana je inače iskustvo s poroda podijelila i sa širom publikom opisavši ga na pozornici u sklopu projekta 12/2 kojeg je Ana, zajedno s još nekoliko svojih kolegica, sama osmislila. Ova se predstava inače sastoji od niza monologa u kojima glumice progovaraju o svojim intimnim problemima i iskustvima, a sadržaj se mijenja i tako ostaje stalno aktualan. Ana je tako pet mjeseci nakon što je rodila, hrabro kročila na scenu i s publikom podijelila svoje iskustvo iz rađaonice.

"Monolog o porodu je bio moj treći monolog s obzirom da se sadržaj stalno mogao mijenjati i tako biti aktualan. Tako sam odlučila progovoriti o porodu na duhovit način, jer mi je on zasigurno najintenzivniji i najčarobniji i najnevjerojatniji događaj u životu", kaže glumica.

'Izazov je naći prostor i vrijeme za sebe'

Za Klokanicu je otkrila i kako se njezin "nezakoniti", kako naziva svog partnera Edija, izvrsno snašao u mijenjanju pelena te da joj se ponekad čini da ona s Dujmom obavlja one najosnovnije funkcije.

"Kada je s Dujmom, Edi mu se potpuno posvećuje i uči ga puno stvari, a ja usput obavljam još sto stvari", smije se Ana. Svog mališana opisuje kao pravog malog istraživača koji uopće nije plakao kada je krenuo u jaslice.

Iako najviše uživa u vremenu provedenom sa svojim mezimcem i do sada nije imala želju ni potrebu odvajati se od njega, Ana kaže kako će joj veliki izazov u roditeljstvu biti pronalazak vremena za sebe.

"Prvu godinu bili smo stalno skupa, a sada se lagano odvajamo. Čini mi se da će mi sada biti dosta teško naći prostor i vrijeme za sebe", zaključuje simpatična glumica.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.