Roditelji 26. veljače 2024.

"Sittervisinig" je popularan novi trend u roditeljstvu, a nama se čini odavno poznat

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znamo da o stilu roditeljstva za koji se odlučimo, odnosno kojem se priklonimo, uvelike odlučuje o tom koliko se „potrošimo“ u procesu. Iz dana u dan. Uz „sittervising“ možeš se i odmoriti.

Ako si sklona helikopter roditeljstvu, nećeš se previše odmarati dok si uz dijete, a ni inače. Nema previše odmora niti uz autoritarni stil, nema previše odmora niti ako se trudiš prakticirati povezujuće roditeljstvo… Zapravo, nema previše odmora u roditeljstvu općenito. No, nekad ipak možemo uzeti kratki predah, samo o našem odnosu prema roditeljstvu ovisi koliko dug predah.

Možda te zanima... Ovo je vjerojatno najgori roditeljski stil – mrze ga djeca, groze ga se stručnjaci Roditelji

Ono što ti može donijeti malo duži predah u danu je – sittervising. Riječ koja opisuje ovaj trend pojavila se 2022. godine, a postala je popularna kad je o njoj pisala jedna mama iz Seattlea, Susie Allison, na svom blogu „The Busy Toddler“. Ta riječ, neki će možda naslutiti, dolazi od riječi „babysitter“ i „supervising“ – odnosno dadilja i nadgledanje, nadziranje.

Na svom Instagram profilu The Fun Homeschool Mom nedavno je svoj osvrt na ovaj trend objavila i mama iz Mississippija, Laynah Rose Crawley. Kad je čula za ovaj trend, odmah se zainteresirala, jer joj je to, kaže, „dalo dopuštenje da se ne bavi svojom djecom,“ rekla je Crawley za Fox News Digital. „I činilo mi se da mi to otvara cijeli novi svijet za mene.“

Crawley je ovu metodu, trend ili kako to god zvali, opisala kao „dopuštanje djeci da se igraju neovisno u istoj prostoriji s vama, a da roditelji ne budu uključeni u njihovu igru.“ Tu je metodu ona sama rado i često primjenjivala otkad je čula za nju, na svoja dva sina. Naime, ona je rodila 2018. godine, a te iste je godine i posvojila malo dijete.

„Nisam znala što da radim s malim djetetom, a nisam znala ni što da radim s novorođenčetom, pa je to za mene bila dvostruka nepoznanica,“ rekla je Crawley. „Bili su tako zahtjevni, a znala sam da imaju dobar razlog za to. Toliko je aktivnosti u danu i moramo biti tako praktični. A onda kada sam shvatila da je ta igra nešto s čime se mogu osloboditi — to je bio prijelomni trenutak.“

Učenje samostalnosti

Kad su njezini sinovi imali otprilike tri i dvije godine, Crawley je počela radi na tome da djecu nauči samostalnosti. To joj je također dalo priliku za duži odmor u danu. Igrala bi se s njima pet ili deset minuta kako bi zadovoljila njihovu emocionalnu potrebu za njom, a zatim bi se odmaknula i dječaci bi se nastavili sami igrati.

Nekako dok čitamo opis ovog trenda, čini nam se da ne možemo ne primijetiti da nam se takav pristup čini poprilično poznatim. Nisu li to, zapravo, radili i naši roditelji s nama? Prije desetljeća, dva, tri? Dobro, možda u nešto drukčijem obliku, ali svodilo se na isto – djeca su se igrala sama, bez sudjelovanja odraslih. I onda se takav pristup negdje izgubio… I sad opet vratio, očito.

Mama koju smo ranije spomenuli, Crawley, rekla je: „Postoji citat koji volim, a koji kaže: 'Kontrolirajte okolinu, pustite dijete.' Možete sjediti bilo gdje u bilo kojoj dobi sve dok postoje sigurnosne mjere ili zatvoren prostor.“ Jer, kako kaže, s neovisnošću dolazi sloboda — a sittervising omogućuje djeci da se igraju na zabavne, kreativne načine izvan granica koje odrasli mogu postaviti. Na ovaj način djeca izmišljaju vlastita pravila i uče o igri.

Crawley je rekla da se njoj itekako isplatilo to što je djeci dopustila da iskuse malo slobode i neovisnosti, te da je primijetila više samopouzdanja i kreativnosti kod njih, kao i poboljšanje govora i društvenih vještina. Kad su njezina djeca bila manja, ona je redovito „izgarala“, i upravo je to razlog zašto se krenula novom trendu.

Sad kad su njeni sinovi veći, 5 i 6 godina, imaju sve više slobode, pa mogu tako otići i do susjeda, a ona ih gleda kroz prozor u dvorištu. Trend sittervisinga doveo je do tog da oni imaju više slobode, da grade svoje samopouzdanje, a ona svoje povjerenje u njih - znajući da neće upasti u nevolje.

Stručnjaci: Zašto je to trend?

Stručnjaci se slažu da bi ovakav pristup mogao donijeti roditeljima više vremena za odmor, ali je važno prije tog uspostaviti odnos privrženosti. Dijete na ovaj način može vidjeti da je roditelj tu, a to je važno za izgradnju privrženosti. No, iako roditelj ne sudjeluje izravno u igri, važno je da je spreman uskočiti u neku situaciju ako je potrebno.

Da, ima dijelova za koje bismo rekli da nisu baš svojstveni našim roditeljima, ali sve u svemu ne čini nam se kao neka novost. Ipak, činjenica je da današnjim generacijama roditelja ovakav pristup treba predstaviti i ukazati na prednosti. Znali su naši roditelji… A mi samo updateamo.

Inače, složila bi se s nama i jedna psihologinja, Samantha Rodman Whiten, koja ima svoj profil na Instagramu, dr. psychmom. Ona kaže da je sittervising potpuna izmišljotina. No, ne da to ne bi trebalo prakticirati, nego je to način na koji bi stvari trebale funkcionirati, a ne da to bude - trend. 

"Da, možeš sjesti. Sittervising bi trebalo biti potpuno normalno, a ne viralni trend. Zbog takvih s**nja se mame osjećaju još više tjeskobno," nije se suzdržavala dr. psychmom u svojoj snimci. 

Nekako moramo reći da se slažemo s njom. Ako nam viralni trend mora reći da se moramo odmaknuti od djece i ne bdjeti nad njima, onda nam to automatski stvara pritisak jer - što je drugo opcija? Sve se češće moramo prikloniti onom mišljenju da od svega danas pokušavamo napraviti trendove i znanost. 

Možda te zanima... Roditelji koji su pretjerano posvećeni djeci ne čine im time dobro – potvrdila je to i znanost Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.