Vrtić 11. siječnja 2024.

Mama dopustila kćeri da šara po kuhinjskom podu, a mnoge su imale što za reći…

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Granice u roditeljstvu je teško postaviti, a danas ih je sve manje i manje. No, to ne znači da možemo djeci dopustiti da rade što god žele. Ipak, nekad te granice ne moraju biti baš tako stroge, zar ne?

Kad pomisliš na TikTok i Instagram i slične društvene mreže, najprije ti pred oči dođe savršen red, sklad, urednost… Šaranje po namještaju ili drugim dijelovima doma nije baš svakodnevna pojava u videima na tim društvenim mrežama. Pa što onda kažeš na to da netko dopušta djetetu da šara malo po podu?

Možda te zanima... Popustljivi odgoj: Što kada dijete postane mali šef? Vrtić

Oh, da. To je pravi povod za pobunu, kontroverzu i slično.

„Svojoj dvogodišnjakinji sam dopustila da šara po kuhinjskom podu dok ja kuham i to je tako dobro za dijete u meni,“ napisala je Kira Osuna, mama iz Arizone, u jednom od svojih nedavno objavljenih videa. Pojasnila je kako ju je kći pitala može li to raditi, a ona je rekla da može. Nakon tog pitala ju je može li šarati i po kuhinjskim ormarićima, na što je mama odgovorila da ne može, a kći je poslušala.

„Ona zna da je dopušteno šarati samo po podu. Ona se uistinu zabavila, a sve se može očistiti,“ objavila je mama Kira.

Iako je mama imala najbolju namjeru podijeliti kako je ovo iskustvo za nju bilo iscjeljujuće, nisu svi mogli bez problema gledati šarene tragove pastela na čistom kuhinjskom podu. Ovo su samo neki od komentara ispod ovog videa:

"Ovo ništa ne liječi, nego dopuštaš djetetu da upravlja tobom."

“Pružanje sigurnog prostora mojoj djeci da budu ono što jesu najbolje je što mogu dati svom unutarnjem djetetu.”

"Ako kažeš 'ne' to neće povrijediti tvoje dijete. WTF?!"

"Nema potrebe učiti dijete da je u redu vandalizirati površine."

"Ali hoće li ona razumjeti te granice na drugim mjestima poput škole ili u drugim domovima?"

"Apsolutno ne."

@kiraaddison Trying to give her the happiest childhood ♥️ #momsoftiktok #gentleparenting #momtok #toddlersoftiktok #momlife #lgbtq #innerchildhealing #childhoodtrauma #healingjourney ♬ original sound - Kira | dancing & growing ✨

Bilo je i onih koji su joj čestitali i potaknuli je da nastavi i dalje tako, stvarati lijepa sjećanja za svoju kćer, ali takvi su bili daleko rjeđi od onih drugih. Nakon ovog prvog videa, mama Kira je zbog brojnih negativnih komentara podijelila još jedan video u kojem objašnjava kako je pod vrlo lako očistiti.

"Za sve oni koji paničare zbog moje zadnje objave - pod je čist i bila je potrebna puna jedna minuta da se opere. O da, a moj dvogodišnjakinja ga je očistila."

Mama je pojasnila za Today.com da je ona u djetinjstvu vrlo često nailazila na strogo „ne“, te da pokušava ne raditi isto svojoj kćeri i ne ostaviti joj u naslijeđe traume kakve ima sama, zbog strogoće njezina oca.

"Svjesno se trudim češće govoriti 'da' jer ne želim svoju tjeskobu prenijeti na svoju kćer", rekla je Osuna, dodajući da kći dobije odgovor "da" za skakanje po kišnim lokvama bez straha da će uništiti cipele ili ako se poželi popeti na konstrukciju igrališta "za veliku djecu", pod njezinim budnim okom.

Sigurni smo da će se naći mama koje razmišljaju kao i ova mama, ali i onih koje razmišljaju potpuno suprotno, kao komentatorice. I sigurni smo da bi obje strane našle odgovarajuće argumente. No, nama je ovo simpatično i bezazleno. Barem u ovom primjeru.

Možda te zanima... Video za dokaz: Muškarci jednostavno ne mogu podnijeti menstrualne bolove Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.