Roditelji Tatina zona 10. lipnja 2024.

I tata može imati postporođajnu depresiju. Evo kako je prepoznati...

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kada govorimo o postporođajnoj depresiji, uvijek prvo pomislimo na novopečene mame koje su tužne i plaču. Ono što rijetko kome padne na pamet je slika novopečenog tate koji pati od simptoma depresije nakon što je postao roditelj. Međutim, i muškarci mogu doživjeti postporođajnu depresiju.

Oko 1 od 10 očeva doživi postporođajnu depresiju (PPD). Ne samo da obično povezujemo postporođajnu depresiju sa ženama, već su simptomi kod očeva drugačiji od onih kod majki, što dodatno pridonosi nedovoljnom dijagnosticiranju depresije kod muškaraca i neliječenju.

Možda te zanima... Kako prepoznati razliku između postporođajne tuge i depresije? Beba

Simptomi postporođajne depresije kod muškaraca

Manje su šanse da će očevi imati "tradicionalne" simptome postporođajne depresije kao što je tužno raspoloženje koje se pokazuje najčešće plačem. Umjesto toga, simptomi kod očeva mogu uključivati sljedeće:

  • Razdražljivost, neprijateljstvo i ljutnja
  • Izolacija, povlačenje i odvojenost
  • Rizična ponašanja, kao što je povećana upotreba supstanci
  • Fizički simptomi, kao što su bol, promjene u apetitu i težini te poteškoće sa spavanjem
  • Negativna relacijska i roditeljska ponašanja

Osim toga, dok simptomi postporođajne depresije kod majki obično počinju ranije, simptomi PPD-a kod očeva razvijaju se sporije i postupnije tijekom prve godine nakon poroda, s najvećim početkom tri do šest mjeseci nakon poroda.

Faktori rizika

Postoji niz čimbenika koji mogu pridonijeti razvoju PPD-a:

  • Hormonalne promjene, poput smanjenja testosterona za koje se smatra da promiču povezanost roditelja i djeteta
  • Okolinski stresori, kao što su nedostatak socijalne podrške i financijski stres
  • Komplikacije trudnoće i trauma poroda
  • Nedostatak sna
  • Povijest mentalnih bolesti

Od posebne važnosti, majčina depresija je najutjecajniji čimbenik rizika za pojavu PPD-a kod novopečenih očeva. To je drugačije od majčine postporođajne depresije u kojoj je njezina vlastita povijest mentalnog zdravlja najjači faktor rizika, pokazujući još jedan način na koji se PPD razlikuje od majčine depresije.

Liječenje depresije

Za muškarce koje muči postporođajna depresija, znanstvenici preporučuju da povjere svojim partnerima i bližnjima sve što ih muči – i dobro i loše. Uz to, kada se zahtjevi roditeljstva čine nemogućima za podnijeti, potrebno je potražiti pomoć doktora ili terapeuta.

Stigma da bi muškarci trebali ignorirati svoje osjećaje više ne vrijedi – kada se pojave prvi simptomi depresije, potrebno je djelovati. Uz profesionalnu ili pomoć najbližih, postporođajna depresija može se pravovremeno kontrolirati.

Postporođajna depresija Možda te zanima... Upozoravajući znakovi postporođajne depresije: Koji su simptomi i koliko traje postporođajna depresija? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.