Beba 27. svibnja 2024.

Bebine prve riječi: zašto prije kažu 'tata' nego 'mama'? Znanstvenici imaju objašnjenje.

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bez obzira na činjenicu da su mame te koje provode najviše vremena s bebama, bebe nam vraćaju na specifičan način… Kad treba reći 'mama', onda je to najčešće – 'tata'.

Bebine prve riječi su važne, i to ponajprije roditeljima. Mame su te koje najviše vremena provode s bebama, posebno kod nas gdje je rodiljni dopust dug, pa su tijekom prvih godinu dana uglavnom mama i beba tandem za sve prilike. 'Mama' će, sasvim logično, biti prva riječ koju će dijete izgovoriti. I tko bi zamjerio?

Možda te zanima... Evo kada bebe počinje prepoznavati svoje ime... Beba

No, bebe imaju sasvim drukčije planove. Pokazala je to i mama koja ima profil @iamprettiibrown na TikToku, koja je snimala svoje dijete kako bi uhvatila prvi put kad će reći „mama“.

„Sada imaš godinu dana i rekla si svačije ime osim mog“, rekla je mama svojoj bebi u videu s više od 4 milijuna pregleda. „Možeš li, molim te, reći 'mama? Molim te!“

Na što je dijete, nakon kraće stanke u kojoj je izgledalo kao da razmišlja o tom što će reći i zašto se od nje to traži, izgovorila: „Dada?“ odnosno – „Tata?“ Logično, svaka bi mama bila pomalo razočarana. Naravno, smijali bismo se tom i šalili na taj račun, a zapravo bismo se malo u sebi pitali zašto je to tako i zašto dijete nije reklo „mama“.

@iamprettiibrown Ughhhh. Still no “mama” 😭 #fypシ #toddlersoftiktok #tiktokmom #msrachel #kidsoftiktok @Duke Smith ♬ original sound - Pretti Brown

No, stručnjaci kažu da mame to ne bi trebale shvatiti osobno.

„Beba u videu ima povišenu intonaciju dok govori 'Tata', što nam ukazuje na to da postavlja pitanje, a ne ponavlja mamine riječi“, rekla je Diane Paul, defektologinja pri Udruzi za govor i jezik za TODAY.com.“Dijete vidi mamu — pa zašto da traži nju? To odražava odgovarajuću društvenu upotrebu jezika, poznatu kao pragmatika.“

Kažu li bebe prvo 'mama' ili 'tata'?

Bebe često kažu „tata“ prije „mama“. No, to ne znači nikako da bebe favoriziraju tate i stavljaju ih ispred mama. Bebe su često izrazito povezane sa svojom mamom, budući da su one primarni skrbnici gotovo uvijek. Budući da će u tom okruženju bebe češće čuti mamu da izgovara riječ „tata“, logično je da im to bude bliskije. Izgovorit će ono što više čuju.

Riječ „tata“, odnosno još i više engleska verzija „dada“, osim tog, je daleko bliža bebi zbog položaja usana dok izgovara. Kad miruju i usne im ne izgovaraju ništa, bebama je prirodno izgovoriti „tata“, a još više „dada“, dok „mama“ zahtijeva drukčiji položaj usana. Često te riječi mogu biti izgovorene bez ciljane ideje što znače.

Kako potaknuti bebu da kaže 'mama'

Logopedinja Stephanie Cohen ima savjete na svom profilu na Instagramu kako 'natjerati' bebu da kaže 'mama'.

„Dok pijete, otpijte gutljaj (i recite) 'Mmmmm' ili šaljite poljupce i ispuštajte one glupe zvukove prduckanja ustima“, rekla je Cohen u videu. „Bebe vole šašavost ove zvučne igre. Također, dobro je to raditi ispred ogledala jer pomaže bebi ili maloj djeci da vas promatraju, a zatim pogledaju vlastite usne i pokušaju shvatiti kako učiniti to što vi radite.“

Možda te zanima... Zašto djeca cijeli dan govore mama? Doktorica ima odgovor i rješenje za ovaj 'problem' Roditelji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • EthelStratton

    My realtime facebook work earns me over $2000 per month with little maintenance. I kept listening to typical people revealing to me how bad money I could make on the internet so I decided to look into it. All the topics we discussed became legitimate and without a doubt changed my life.  For more statistics............www.earn54.com

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.