Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 20. ožujka 2014.

Što napraviti kada dijete šara po zidu?

dijete slikanje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako i vaše dijete ima ovakve umjetničke sklonosti, pročitajte svakako savjete koje vam prenosimo iz knjige 'Što očekivati u drugoj i trećoj godini'. U raspravi ispod članka opisali ste nam neki od nestašluka svog djeteta, a dva smo odgovora nagradili!

Knjiga 'Što očekivati u drugoj i trećoj godini', nastavak knjiga o trudnoći i njezi novorođenčadi, 'Što očekivati u trudnoći' i 'Što očekivati prve godine', opsežan je vodič koji na preko 800 stranica uvjerljivo objašnjava roditeljima sve što trebaju znati o drugoj i trećoj godini života svojega djeteta.

knjiga | Author: Promo Foto: Promo

Sadrži posebna poglavlja o njezi i prehrani djece te vodič za pružanje prve pomoći. Tu su i poglavlja o odvikavanju od pelena, napadajima bijesa u djece, problemima s prehranom i spavanjem, igranju s vršnjacima, odabiru vrtića, odnosima s braćom i sestrama, zaposlenim roditeljima te o njezi djece s posebnim potrebama. Autorice Arlene Eisenberg, Heidi E. Murkoff i Sandee E. Hathaway govore i o poticanju samopouzdanja u djece, njihovom emocionalnom, tjelesnom i društvenom razvoju, o disciplini, neuobičajenim oblicima ponašanja, a roditeljima daju savjete i kako odgajajući svoje dijete naći vremena i za sebe.

Osvojite knjigu tjedna!

Kakve nestašluke radi vaše dijete? Dva odgovora na ovo pitanje, koja ste nam ostavili u raspravi ispod članka od četvrtka 20. ožujka do srijede 26. ožujka u 11 sati, nagradili smo našom knjigom tjedna 'Što očekivati u drugoj i trećoj godini' u izdanju VBZ-a. Dobitnici su kristl i majaleo, a oni će biti obaviješteni i putem e-maila. 

U nagradnoj igri mogu sudjelovati samo registrirani korisnici Klokanice, pa ako još niste, registrirajte se!

Iz knjige vam prenosimo odgovor majci čije dijete voli šarati po zidu:

Šaranje po zidovima

"Moje dijete obožava crtati, ali ne po papiru. Danas sam ušla u njegovu sobu i otkrila da je sve zidove išarao crvenom bojom. Hoću li mu oduzeti bojice dok ne bude dovoljno velik da se zna pravilno koristiti njima?"

Prema djetetovu mišljenju, ono se njima zna pravilno koristiti – njima crta. Oduzmete li mu bojice, lišavate ga umjetničkog izražavanja. Crtanje treba poticati, a ne zabranjivati. 

To ne znači da biste trebali dopustiti svom malom Michelangelu da hoda po kući s bojicama i da pretvori vaš dom u svoju verziju Sikstinske kapele. Dijete treba znati da je crtanje po zidovima neprihvatljivo. (Ipak će se to ponekad dogoditi, pa zato razmislite o tome da obojite zidove njegove sobe neotrovnom zidnom bojom koja se može prati.) Ali morate poštovati njegove namjere, koje su u slučaju murala u spavaćoj sobi bile umjetničke, a ne zlonamjerne. Evo kako ćete preusmjeriti njegovu kreativnost:     

Kad ga uhvatite usred ukrašavanja zidova, izbrojite do deset prije nego što reagirate. Ne zaboravite da je on sigurno jako ponosan na svoj rad, pa očekuje i od onih koji ga vole da i oni budu ponosni na njega. Napadnete li njegov trud, to može srušiti njegovo samopoštovanje i obeshrabriti ga u budućim umjetničkim pokušajima. A, opet, osjeti li da je njegova zidna crtarija izazvala mnogo pozornosti, to ga može potaknuti da opet ponovi svoje djelo.

Umjesto da napadnete njegovo umjetničko djelo ("Pogledaj samo kakav si nered napravio na zidu!"), smireno mu objasnite da je samo odabrao pogrešno platno za slikanje ("Slika koju si nacrtao zaista je prekrasna, ali je nisi smio nacrtati na zidu.").  

Tada, dok je još pun kreativne snage, sjednite pored njega i pokažite mu da je "papir ono po čemu crtamo". Što je veći papir, to su veći izgledi da će se bojice na njemu zadržati, a da neće prijeći na pod, stol ili obližnji zid. Možda će mu se posebno svidjeti papir u roli, koji se odmotava dok ga on ispunjava svojim crtarijama. Bilo bi dobro da selotejpom pričvrstite taj papir na pod, na stol ili na neki stalak, tako da neće bježati ispod njegovih neiskusnih ručica. Nemojte stajati nad njim dok crta, ali ga pogledajte s vremena na vrijeme da provjerite je li se možda vratio crtanju po zidovima. 

Kako biste potkrijepili poruku da zidovi nisu za crtanje, neka vam "pomogne" prati svojom vlažnom krpicom (ako stavite na nju neko sredstvo za čišćenje, provjerite da nije otrovno). Ne dajte mu da se koristi spužvicom jer bi mogao odgristi komadić i progutati ga.

Svakoga dana odredite vrijeme za crtanje pod nadzorom, tako ćete djetetu pruži­ti mnogo prilike za izražavanje njegove umjetničke prirode. Kad niste u mogućnosti nadzirati njegove umjetničke projekte, neka mu bojice ne budu na dohvat ruku.

Konačno, izložite ponosno njegova djela na zidove i hladnjake. Kad vidi koliko cijenite njegove kreacije "na papiru", to ga može još više potaknuti da nastavi stvarati u tom smjeru.

Knjigu 'Što očekivati u drugoj i trećoj godni' možete kupiti u Internet Supershopu Mondo! 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • dalac

    Mogli bi i odrediti JEDAN zid i objasniti djetetu da je to njegov zid i da samo na njemu može šarati.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.