Vrtić Igre za djecu 06. prosinca 2017.

Znate li koje igračke najviše potiču kreativnost u djece?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

S ubrzanim razvojem tehnologije, igračke naše mladosti sve rjeđe viđamo u izlozima trgovina. Međutim, neke od njih, poput bojica ili plastelina, vrlo su korisne te mogu pomoći u razvoju vašeg djeteta

Vjerojatno svatko od nas ima lijepe uspomene vezane uz dane provedene kao dijete crtajući i igrajući se bojicama ili plastelinom. Osim što su izuzetno zabavne, ove igračke imaju i vrlo dobar utjecaj na dječji razvoj. Donosimo samo neke od razloga zašto djetetu pokloniti baš ove igračke za Božić.

Poboljšavaju motoričke sposobnosti

Crtanje bojicama i igranje plastelinom poboljšava motoričke sposobnosti u male djece. Naime, pokreti prstima te držanje bojica povoljno utječu na razvoj mišića u prstima, rukama te zapešću djece. Jednom kada krenu učiti pisati to će im biti od velike koristi jer će mišići već zapamtiti bitne pokrete. Igranje, stiskanje i oblikovanje plastelina isto tako jača mišiće ruku te postavlja temelje za buduće aktivnosti, poput rukovanja škarama ili pincetama. 

Stimuliraju kreativnost

Igranje ovim igračkama zbilja potiče kreativnost još od malih nogu. Bilo da samo popunjavaju bojanke ili prave vlastite crteže, djeca na ovaj način dolaze do novih ideja prirodnim putem. Plastelin na sličan način potiče kreativnost, a mogućnost igre s njim zaista je neograničena. Od pravljenja životinja do božićnih ukrasa, plastelinom možete raspiriti maštu vašeg mališana u trenu.

Podižu raspoloženje

Istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Massachusettsu pokazalo je kako crtanje može popraviti raspoloženje djece. Naime, istraživači su djecu prvo doveli u loše raspoloženje tako što su ih potaknuli da razmišljaju o nekom događaju iz prošlosti koji ih je rastužio ili razočarao. Polovica djece zatim je crtala taj loš događaj, a druga polovica crtala je vlastitu kuću. Druga polovica koja je crtala kuću pokazala je znatno bolje raspoloženje od prve polovice nakon crtanja. Crtanje može biti i odličan način oslobađanja od stresa za djecu koja na taj način lako mogu iskazati svoje osjećaje ili probleme koje ih tište. 

Uče o bojama i oblicima

Vrlo je jednostavno, igranjem s raznobojnim bojicama i plastelinom djeca na direktan način uče raspoznavati različite boje, od osnovnih do kompleksnijih nijansi. Stvaranjem različitih oblika s plastelinom te crtanjem istih djeca uče o i različitim oblicima, poput trokuta ili kvadrata. Ova znanja koristit će im kasnije, pogotovo u školi kada krenu učiti o njima. 

Pospješuju vizualnu analizu

Mala djeca još ne razumiju u potpunosti koncepte poput udaljenosti, razlike u veličinama ili teksturama. Crtanjem ili plastelinom na kreativan način možete ih podučiti ovim konceptima. Na primjer, ako zadate djetetu da nacrta objekte iz njihove okoline koji su na različitim udaljenostima ili različite veličine, potičete ga da vizualno analizira svoju okolinu, promišlja o ovim konceptima te kako ih predstaviti na crtežu ili u plastelinu.

Razvijaju koordinaciju

Rukovanje bojicama i plastelinom razvija nekoliko vrsta koordinacije. Ona prva je koordinacija između očiju i ruku, koja se prirodno razvija dok dijete očima prati svoj rad. Druga vrsta koordinacije je tzv. bilateralna koordinacija. To je sposobnost usklađenog korištenja lijeve i desne strane tijela, u ovom slučaju ruku. Kako u crtanju, tako i u igranju plastelinom, dijete će se koristiti s obje ruke i na taj način jednostavno razvijati bilateralnu koordinaciju.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

 

Uče kreativnom rješavanju problema

Od svih dječjih aktivnosti, crtanje je pogotovo dobar način učenja sposobnosti rješavanja problema. Kada vaše dijete crta, ono mora na kreativan način shvatiti kako nacrtati, na primjer određeni dio tijela ili životinju. Isto tako mora kreativno shvatiti kako da određene emocije, različite teksture ili oblike uspješno predoči na papiru.

Poboljšavaju koncentraciju

Kod male djece sposobnost koncentracije na jedan zadatak tek je u razvoju. Upravo zato je crtanje ili igranje plastelinom dobar način razvoja iste. Fokusiranjem na jedan zadatak, bilo to crtanje određene slike ili pravljenje određenih oblika plastelinom, djeca razvijaju ovu vještinu koja će im također vrlo dobro doći za vrijeme školovanja.

S obzirom da dolaze blagdani te s njima i brojne prigode za darivanje vaših mališana, upravo bojice ili plastelin mogu biti odličan odabir poklona. Upravo ovih dana u Lidlu traje velika akcija igračaka po vrlo povoljnim cijena, među njima i raznih vrsta bojica te plastelina, stoga bi to mogla biti prava prilika da već sada započnete s božićnim šopingom i razveselite vaše najmilije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.