Roditelji Kolumne roditelja 10. srpnja 2018.

Kako smo uštedjeli pri dolasku bebe uz minimalnu porodiljnu?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Da, ja sam jedna od onih koje su imale čast baratati s tih mizernih 1663 kn. I uspjela sam. Kako? Ovo su neki od mojih savjeta kojih ću se pridržavati i jednog dana kad dođe red na drugu bebu

Uštedjeti pri dolasku bebe. Kako? Kad su se slegle emocije oko saznanja o prinovi, postavila sam si i neka financijska pitanja.
Što mi sve treba za bebu? Hoćemo li imati dovoljno novaca za sve što nam treba, uz abnormalne troškove života koje u ovoj državi imamo?

U zadnje vrijeme ima puno mama blogerica (i sama ih pratim), koje "nameću" nekakve fashion standarde za djecu. Ispunjavaju fejzbuk i instač lijepim slikama svojih mališana u dizajnerskoj odjeći s hrpom dječjih uređaja i "pomagala" za roditelje. Naravno da oboje košta. I naravno da vi ne morate imati to sve, a i dalje možete biti dobra i divna majka. Djeca vam neće zamjeriti, bez brige.

Nemam ništa protiv trendova niti takvih majki, samo se treba realno postaviti u životnoj situaciji. Aha, porodiljna mi je 1663 kune i ne, ne želim kolica od tisuću eura razvuć' na 24 rate. Osim što će vam se nakupiti još hrpa stvari koje ćete biti primorane kupiti, dok se beba ne rodi, realno, ni ne znate jeste li napravile fail.

dječja kolica, šetnja Možda te zanima... Koja dječja kolica odabrati? Beba

U mom slučaju, to bi bilo čisto bacanje novaca, jer eto, beba od prvog dana nije mogla smisliti vožnju u kolicima. Eto kako uštedjeti.

Da, ja sam jedna od onih koje su imale čast baratati s tih mizernih 1663 kn. I uspjela sam. Kako? Ovo su neki od mojih savjeta kojih ću se pridržavati i jednog dana kad dođe red na drugu bebu.

Posudi. Točnije, posudi, pazi i vrati

Od kumine prijateljice sam na posudbu dobila "jaje" koje smo koristili svega par mjeseci. Evo, očuvano i spremljeno, čeka sljedećeg pilića. Mojeg, kuminog, svejedno. Imam i nekorištenu podlogu za prematanje, jer evo, i krevet mi je poslužio u tu svrhu.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pričekaj

Imam cijelu kolekciju bočica, nastavaka, duda koje su oprane i spremljene u ormar. Dudu nije nikako prihvaćala, a za bočice nije bilo potrebe jer sam dojila. Nisam ja trčala pred rudo koliko je tu prisutan faktor "moja mama". Poanta je da beba kad dođe doma treba vas (i pokoju pelenu), ostalo se lako, po potrebi kupi.

beba duda Možda te zanima... Je li svakoj bebi potrebna duda? Beba

Razmisli o zdravijoj varijanti

Šamponi i kremice se ionako ne preporučuju za novorođenčad pa radije kupiš dobro maslinovo ulje, koja kap u kupku, dovoljno.
Vlažne maramice zamijeniš vodom i gazom. (probajte pratiti koji mjesec koliko novaca odvajate na njih, nakupi se). Isto tako imate izbor koristiti platnene i jednokratne pelene. Mislim da na internetu čak možete pronaći računice za određeni period nošenja istih, ma da sam tu priznajem turbo lijena. Koliko god da se može uštedjeti, biram jednokratne. 

Mama pokazala kako sami možete napraviti vlažne maramice

Naslijedi

Imam sestričnu od 10 godina čija je mama (hvala ujna!) brižno čuvala odjeću za moju bebu, dok sam ja još negdje plesala po stolovima i ne razmišljala o potomstvu. Bebe rastu iznimno brzo i prava je šteta da se stvari koje su nošene par puta bacaju. Isto tako mi je za tu istu robu nepotrebno izdvajati velike cifre (sloboda izbora, ponavljam). Klinci su mali prljavci i što prije se prestanete živcirati zbog zaflekane i poderane obleke, bolje za vas.

Maja Belobrajdić Možda te zanima... Trebaju li stvarno bebi sve te stvari? Roditelji

Žicaj

Kada rodiš, a i prije, ništa te ne košta poslati par mailova tvrtkama koje se bave dječjim potrepštinama. Od opreme, hrane, nebitno. Negdje ćete dobiti testerčiće, negdje popuste, a negdje ništa. Vrijedi pokušati. Također kada ste u ljekarni, naiđete li na simpatičnu farmaceutkinju uz neobavezan razgovorčić, da se izaći van sa kojim uzorkom. Isto vrijedi i za pedijatra (ovaj dio nije planski, ja sam takva, meljem sa svima o svačem pa se poklopilo).

trudnice razgovaraju | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Izjasni se

Kako sam većinu stvari za bebu nabavila prije rođenja, gostima koji su dolazili u babinje sam otvoreno rekla da za bebu ne treba ništa, ali novac je uvijek dobrodošao. Naravno, ne tim riječima, no ionako mi nisu dolazili nepoznati ljudi pa nije puno trebalo "motati u celofan".

dječja soba opremanje Možda te zanima... Kada početi s pripremama za bebin dolazak? Trudnoća

Probaj

Ovo mi je ključan savjet i ubuduće ga se držim u potpunosti. Bila sam nadomak kupovine jednog "pomagala" koje je zapravo bilo meni zgodno i djelovalo mi funkcionalno. Dobro da nisam. Isprobala sam kod prijateljice i mojoj kćeri se, na moje čuđenje uopće nije dopalo. Eto, uštedjela sam pare.

Informiraj se

Kao primjer navest ću nosiljku za bebe. Predložila sam mužu da kupimo nosiljku i u jednoj šetnji po shopping centru naišli mi na "zadnju na polici". Iznenadila me cijenom od 200 kn (muža još više). Već smo trljali rukama kako ćemo uštedjeti. Do tada sam o nosiljkama znala da su cijenom oko 1000 kn, točka. To je bilo kristalno jasno i prodavačici koja je iskoristila situaciju (svaka čast kako nam ju je "uvaljala"). Srećom, koji dan kasnije sam otkrila grupu na Facebooku koja se bavi tematikom nošenja beba. Umrla sam od smijeha na prvu, pa zar za to treba grupa?! Da, treba. Postoji gomila različitih nosiljki, od onih na kopče, pa marame tkane, elastične, sling, wtf?! Postoji cijela teorija kako se bebe namjeste u pravi položaj da im ne bi ometali pravilan razvoj. Da skratim priču, naručili smo ispravnu nosiljku od tete šivalice, a ona naša "jeftina" je postala "skupa igračka" koja skuplja prašinu. Ne mogu je ni prodati jer znam da je ergonomski neispravna i pekla bi me savjest da to nekome "uvaljam". Rekao bi moj stric: "Škrtac plaća duplo." Nosite svoje dijete, ali pazite na položaj!

Možda te zanima... Dječji proizvodi: Što sve trebaš za prvu godinu bebinog života Beba

Improviziraj

Beba nam je propuzala na moru. Tamo u boravku imamo, za krizne slučajeve kad nas je puna kuća pa zatreba dodatni krevet, madrac, na kojem smo se nas troje valjali i igrali se. Povratkom u Zagreb razmišljali smo o podlozi za igru. Pošto nam je boravak dosta velik, ne bi nam bilo dovoljno 5 podloga. Obukli smo nadmadrac u presvlaku za poplun i stavili ga u boravak na pod. Služi svrsi i danas, igramo se na njemu pa se rjeđe penje na kauč. (čitaj: pada s njega). Umjesto npr. babyphona mogu poslužiti i dva mobitela, jedan u bebinoj sobi, drugi kod vas.

Snađite se

Dobit ćete i dosta poklona koji vam neće trebati. Ruku na srce, svi prosljeđujemo kave i bombonijere, nećemo se lagati da nije tako i s ostalim stvarima. Ja na primjer ne očekujem da netko tko mi nije blizak prijatelj zna da mi dijete ima atopijski dermatitis i da ne koristim za nju "običnu" kozmetiku. Možete takve predmete zamijeniti s mamama na fejsu, prodati ili pokloniti. Ako već vi nemate koristi neka ima netko drugi. ;)

krevetić beba san spavanje Možda te zanima... Rabljena ili nova oprema za bebu: što smiješ posuditi, a što ipak kupiti novo? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.