Roditelji Kolumne roditelja 31. svibnja 2016.

Trebaju li stvarno bebi sve te stvari?

Maja Belobrajdić
Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnica Maja je u našem nagradnom natječaju osvojila najbolji tretman za sebe i svoju bebu: vođenje trudnoće u Poliklinici GinOps pod stručnim vodstvom dr.sc. Škrablin. Pročitajte njenu treću kolumnu te stručni osvrt dr. Škrablin

Evo nas već u 23. tjednu! Vrijeme leti i već smo prošli više od pola puta! I počelo je... Počele su slatke brige hoćemo li biti dobri roditelji, je li zaista sve čime nas bombardiraju potrebno djetetu, hoćemo li uspjeti odgojiti dijete u današnjem svijetu, je li OK lupiti dijete po guzi, hoćemo li ga/nju odgajati kao nas naši roditelji i hoće li nas upravo to učiniti lošim roditeljima!?

Nagrade su jače od fizičke kazne, zbog batina djeca uče samo što je loše

Naime, slušajući razne savjete, čitajući knjige (znam da moram PRESTATI to raditi) i u nemogućnosti da izbjegnem svakakve članke po Internetu (očito čak i Google zna da čekam bebu, samo mi stižu promo „baby“ članci)- činjenica je da bi naši roditelji u današnje vrijeme završili na sudu radi zlostavljanja djece!

Kako smo preživjeli bez svih tih stvari koje danas trebaju za bebu?

Odgojna pljuska i bicikl bez kacige? Da, u '80-ima

Em sam dobila po guzi kad sam zaslužila, em sam provela sate u kaznama, em sam visjela sa svakog drva u parkiću, em sam vozila bicikl/role bez kacige i štitnika...Padala sam, tukla sam se, skrivala poderana koljena, bila u gipsu toliko puta da više i ne pamtim. ALI, znala sam da se susjedi trebaju pozdraviti, da se stariji poštuju, da im treba prepustiti stolicu u tramvaju, bila sam zahvalna za svaki dar i poklon - pa makar „samo“ čokolada bila u pitanju...

 

Maja Belobrajdić | Author: Privatni album Foto: Privatni album

 

A danas? Nisam još niti rodila, a vidim da bi za bebu „trebalo“ toliko stvari da se pitam kako smo mi preživjeli spavajući u kinderbetu? Kako smo preživjeli bez vibrirajućih nosiljka? Bez stolića za prematanje? Bez kade koja odmah mjeri temperaturu vode i kilažu bebe?

Kada početi s pripremama za bebin dolazak?

Svaki ožiljak budi uspomenu iz djetinjstva

Ne kažem da je sve to loše... I vjerojatno  je lijep osjećaj sve to priuštiti bebi... Ali, ima li kraja tome „potrebnom“? Nije li vrjednije djetetu priuštiti svoje, samo naše „vrijeme“? Uživati sa njim, glupirati se, čitati mu, pričati? U ovom vremenu kada smo svi toliko opterećeni poslom, nije li najvrjednije doći doma, navući trenirku i otići s djetetom van... pa ako je i kiša - ići skakati po lokvama? Pustiti dijete da padne kako bi se naučilo dignuti? Neka razbije nos, slomi ruku, padne sa drva - svaki taj ožiljak će u njemu probuditi samo lijepe uspomene. I znat će da je imalo djetinjstvo.

Skačite po lokvama s djecom, bit će pametnija

Svaki put kad pogledam neki svoj ožiljak „iz mladosti“- nasmijem se... Točno znam gdje i kada sam ga zaradila. I isto to želim i za svoje dijete. I nadam se da ću uspjeti u tome i da ćemo biti upravo takvi roditelji! Onakvi kakvi su bili naši, pa koliko god nas danas zbog toga „osuđivali“...

Tako da.. brinem.. kako trudnoća ide dalje, sve više brinem... ali želim vjerovati i vjerujem da ćemo uspjeti način na koji smo mi odgajani prenijeti i na naše dijete.

PS. ne znamo još je li curica ili dečko, skriva se. Tako da OPET nestrpljivo očekujemo sljedeći pregled... Ali, što god da je - ljubav je svakim danom sve više veća... kao i trbuščić.

Kada se sa sigurnošću može znati spol djeteta?

 

GinOps logo | Author: Promo Foto: Promo

 

U nagradnom natječaju portala Klokanica i Poliklinike GinOps Maja je osvojila najbolji tretman za sebe i svoje nerođeno dijete: vođenje trudnoće u Poliklinici GinOps pod stručnim vodstvom prof.dr.sc. Škrablin.

Maja će voditi dnevnik kroz cijelu trudnoću, a uz njene kolumne, dr. Škrablin donosi stručni osvrt.

Rast trbuha i sve jači bebini pokreti

Tijekom drugog tromjesečja trudnoće maternica izlazi iz male zdjelice i sve se jasnije ocrtava na silueti trudnice. Stijenka maternice je još uvijek vrlo debela (preko 1,5 cm)  pa se dijelovi tijela djeteta ne mogu pipati preko majčina trbuha, ali već nakon 20. tjedna majka će početi osjećati micanje djeteta. Ono je svakim danom sve jače jer je dijete sve veće i njegovi mišići sve snažniji. Kasnije će majka osjetiti i "štucanje" djeteta, nagle, grčevite pokrete disanja djeteta.

Kada ste osjetili prve pokrete bebe u trbuhu?

Zategnutost okruglih sveza istegnutih naglim rastom maternice neke trudnice osjećaju kao neugodu u postraničnim dijelovima trbuha i preponama. Iscjedak iz rodnice je pojačan jer žlijezde vrata maternice luče velike količine sluzi. Perinealne strukture i rodnica nabrekli su zbog prepunjenosti vena i nagomilavanja masnog tkiva. Dojke postaju nodularne, areola se povećava i jače je pigmentirana. Na areoli se jasno vide lojnice koje izgledaju sitne bijele točkice izdignute od površine kože.

Promjene na koži i trudničke tegobe

Hiperpigmentira i središnja linija na trbuhu, a javljaju se i pjege na licu i promjene na koži: mali paukoliki madeži i pojačano crvenilo na dlanovima. Koža trbuha, bedara i dojki se rasteže uz pojavu strija. Nabreklost mekog tkiva može biti posebno izražena u predjelu desni koje hipertrofiraju i na dodir lako krvare. Pojačano je lučenje sline, promijenjen okus, javljaju se želje za pojedinom vrstom hrane. Smanjen je rad probavnih organa i mokraćovoda. To nerijetko uzrokuje zatvor, koji zna biti vrlo uporan i neugodan. Zbog smanjenog tonusa mišića koji spaja jednjak i želudac, sadržaj iz želuca vraća se u jednjak i zato se javlja žgaravica. Naglo se nakuplja tjelesna voda i mast uz porast tjelesne težine.

Vodič kroz trudničke tegobe

U tom je razdoblju trudnoće, kao i ranije, nadzor trudnice posebno važan. Posebno kontroliramo rast maternice i promjene na njezinu vratu. Rast maternice važan je kako bi se primijetila odstupanja koja pokazuju poremetnje u rastu djeteta ili količini plodove vode. Palpacija vrata maternice, koju se može dopuniti UZV mjerenjem njegove duljine, pomaže izdvojiti trudnice s rizikom spontanog pobačaja ili prijevremenog poroda.

Važne pretrage u drugom tromjesečju

Mjerimo krvni tlak, porast na tjelesnoj težini i prisutnost bjelančevina u mokraći kako bismo na vrijeme primijetili nastup najteže bolesti trudnice, preeklampsije. UZV om pratimo rast djeteta, ali i razvitak pojedinih organa. S obzirom da se pojedini organi razvijaju različitim tempom, morfologiju organa procjenjujemo tijekom čitave trudnoće. Npr. dok želudac i mokraćni mjehur možemo prepoznati već vrlo rano, u pravilu i puno prije 18. tjedna, bubrege smijemo analizirati tek nakon navršenog 23. tjedna trudnoće.

Majke nerijetko zanima spol djeteta i on se u pravilu jasno vidi do 18. tjedna. Međutim, uvijek postoje iznimke, pa tako i plodovi kod kojih je spol moguće potvrditi sa sigurnošću tek kasnije; npr. zbog stava zatkom kad je stražnjica djeteta iza majčine simfize (spoja pubičnih kostiju) zbog kojih je izvan dosega UZV sonde i UZV snopa, ili kod prisutnosti pupkovine između nogu djeteta koja smeta vizualizaciji struktura.

Spol je nemoguće utvrditi kod interseksualizma, no to je zaista jako rijetko, a griješi se kad se proglasi da je dijete djevojčica u muških plodova u kojih se testisi nisu spustili u skrotum. Od laboratorijskih pretraga važno je planirati učiniti test opterećenja glukozom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.