Vrtić Dijete u vrtiću 05. veljače 2014.

Privatni vrtić - dobra alternativa gradskom?

djeca, vrtić
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Većina roditelja teži tome da upiše dijete u gradski vrtić, no privatni ili vjerski vrtić kao alternativa može u potpunosti ispuniti roditeljska očekivanja, ne samo ako ne dobiju mjesto u gradskom vrtiću, nego i ako žele da njihovo dijete bude dio manje odgojne skupine

Često se susrećemo s pitanjem roditelja koji nisu dobili mjesto u gradskom vrtiću hoće li privatni vrtić ispuniti njihova očekivanja. Kako bi roditeljima što više približili rad privatnih vrtića u ovom tekstu će se opisati rad privatnog vrtića. Za početak, svi privatni vrtići kao i gradski vrtići trebaju biti ustrojeni prema Zakonu o predškolskom odgoju i naobrazbi, Narodne novine, broj 10/97. i 107/07, što znači da prema standardu i načinu odgoja te obrazovanja zadovoljavaju regulatorne odredbe kao i gradski vrtići. Osoblje u privatnim kao i u gradskim vrtićima treba imati zakonski propisanu naobrazbu, što pruža potpunu sigurnost u kvalitetu i stručnost pružene usluge.

Kako bi se što bolje pružila slika o radu privatnog vrtića, najbolja preporuka svakom od roditelja je da posjete vrtić i upoznaju odgojno osoblje. No, kako bi još lakše donijeli odluku u nastavku ćemo predstaviti jedan prosječan privatni vrtić koji od najranije dobi prati razvoj svakog djeteta na svim područjima. Kroz razne aktivnosti potiče se djecu na simboličku igru kojom omogućavaju djeci različita iskustva koja će izražavati putem početne igre pretvaranja, tzv. simboličke igre, te kroz bazične stilove igre, kao što su igre kockama, igre punjenja i pražnjenja, igre pijeskom i vodom, kroz kreativno izražavanje pedagoški neoblikovanim materijalom, glazbenim instrumentima i igrama s pjevanjem i stolno-manipulativnim igrama. Na taj način djecu se potiče na samostalnost, na razvijanje pozitivne slike o sebi, samovrednovanje, samopouzdanje, samopoštovanje, samoregulaciju, moralni i prosocijalni razvoj.

Dodatne aktivnosti uključene u cijenu

Brojni privatni vrtići imaju i redovne Montessori, Waldorf, Agazzi programe koji su dodatno prilagođeni radu s djecom s poremećajima u ponašaju i razvoju. Primjerice dječji vrtić Frfi u Zagrebu, od najranije jasličke dobi potiče na svijest i brigu o sebi kroz svakodnevno jutarnje razgibavanje te dnevnu tjelovježbu koja se provodi preko vježbi i aktivnosti za razvijanje gornjih udova i prsnog koša, trbušnih mišića i donjih udova, gipkost kralježnice i zglobova te stopala. U Hrvatskoj iz godine u godinu javlja se sve veći broj privatnih vrtića koji u redovni program primaju djecu od šest mjeseci te imaju kreirane posebne programe za bebe koji uključuju razvoj motorike te govora kod beba.

 

Privatni dječji vrtić Frfi | Author: Dječji vrtić Frfi Foto: Dječji vrtić Frfi

 

Iako privatni vrtići mogu pružiti razne programe za odgoj i obrazovanje djeteta, većini roditelja još uvijek je najveći faktor cijena, koja je u nekim privatnim vrtićima i tri puta viša od cijene gradskih vrtića. No, realno gledajući možda je viša cijena ako se sagledava osnovna djelatnosti i usluga vrtića, ali analizom 15 privatnih vrtića u Republici Hrvatskoj utvrdili smo da isti u redovnoj cijeni vrtića pružaju djeci dodatne aktivnosti poput učenja stranog jezika i sportskih aktivnosti, koje se u gradskim vrtićima dodatno plaćaju. Pa tako ako se sve zbroji cijena privatnog vrtića s dodatnim programom i gradskog vrtića s dodatnim programom ne mora biti znatno različita.

Odgojne skupine od dvanaestero djece

Kroz iskustvo možemo utvrditi kako većina roditelja teži tome da upiše dijete u gradski vrtić, no privatni ili vjerski vrtić kao alternativa može u potpunosti ispuniti roditeljska očekivanja, ne samo ako ne dobiju mjesto u gradskom vrtiću, nego i ako žele da njihovo dijete bude dio manje odgojne skupine. Naime prosječan broj djece u odgojnim skupinama u privatnim vrtićima je dvanaestero djece. Upravo manje skupine dobar su početak za uključivanje djeteta u predškolski odgoj jer se odgajatelji mogu lakše i više posvetiti svakom djetetu pojedinačno.

 

Privatni dječji vrtić Frfi | Author: Dječji vrtić Frfi Foto: Dječji vrtić Frfi

 

Raznovrsnost programa privatnih vrtića također može pomoći djetetu i roditelju da preispitaju djetetove afinitete i vještine te iste razvijaju u sklopu kreativnih ili sportskih radionica. U svakom slučaju ako vaše dijete nije dobilo mjesto u gradskom vrtiću, ne gubite nadu i ne budite tužni, jer postoji veliki broj privatnih vrtića koji će vašem djetetu pružiti kvalitetan odgoj, obrazovanje i puno ljubavi.

Kakva su vaša iskustva s privatnim vrtićima? Napišite nam na forumu!

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • muza25

  I personally have a very good experience with kindergarten and it is very negative with private schools. บาคาร่า ฮอลิเดย์

 • Avatar Lucy16
  Lucy16

  Kolika je cijena vasih privatnih vrtica?? Mi cemo gradski placati 615kn.

 • Avatar chocomamma
  chocomamma

  Pozdrav mame....zbunjena sam pa tražim pomoć.Kada mogu upisati dijete u privatni vrtić,zapravo,dal je pravilo upisa do određenog mjeseca ili mogu ovako -uskočiti -kad shvatim da je dijete spremno za to taj korak.3,5 godine,dosad mažen i pažen doma.Hvala.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.