Roditelji 15. travnja 2024.

Kćeri emocionalno nedostupnih očeva kasnije pate u vezama sa sličnim muškarcima

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako većinu života provedemo misleći kako nećemo biti kao naši roditelji – na kraju često budemo. Iako ne želimo partnera koji je isti kao jedan od naših roditelja – na kraju često nađemo baš takve.

Djeca koja se ne slažu s jednim od roditelja često će reći da nikad ne žele biti s nekim takvim kasnije u životu. Često su to kćeri, koje odlučne u tome da ne pronađu nekog tko je kao njihov tata – naravno, ako se ne slažu s njim – pronađu upravo takvog partnera. Sigurno znaš barem nekoliko primjera u svom životu…

Možda te zanima... Bradley Cooper: "Da nema moje kćeri, nisam siguran da bih danas bio živ" Roditelji

Psiholozi kažu da je česta pojava upravo da kćeri koje odrastaju s emocionalno nedostupnim ili odsutnim očevima kasnije u životu ne pronađu osobu koja zadovoljava njihove emocionalne potrebe. Na stranici posvećenoj psihologiji, Psychology Today, psihologinja Caitlin Cantor posvetila je članak upravo tome, a mi ga prenosimo. Ona kaže kako u takvim situacijama žene koje se nađu u takvoj situaciji ne ostvare kvalitetnu vezu. Dok su djeca, oni ne misle: „Moj tata je emocionalno nedostupan“ nego misle „Što je sa mnom, zašto me tata ne voli?“, odnosno krive sebe.

U takvim odnosima kćeri, odnosno općenito djeca, često pokušavaju zaslužiti očevu ljubav time što su „dobri“ ili svojim postignućima. Trude se ne imati previše osjećaja ili potreba, te izbjegavaju biti „problem“. Naravno, sve to rade nesvjesno dok su djeca. Tek kad odrastu, mogu početi shvaćati zašto su takvi kakvi jesu.

Važno je prepoznati kako emocionalno nedostupni očevi utječu na svoje kćeri, jer su rane koje ostaju značajne. Oni koji se bore u svojim odraslim vezama trebali bi znati da to nije njihova krivnja, niti je njihova krivnja što njihovi očevi nisu bili bolji.

Kad odrastu, kćeri emocionalno nedostupnih ili odsutnih očeva bore se u svojim odnosima s muškarcima. Evo na koje načine se te „rane“ iz djetinjstva pojavljuju u njihovim odnosima kasnije u životu, prema dr. Caitlin Cantor.

1. Nisko samopoštovanje

Očevu emocionalnu nedostupnost doživjeli su kao odbacivanje. Ne vjeruju da su dovoljno dobre i da zaslužuju ljubav takve kakve jesu. Takve kćeri biraju muškarce koji neće zadovoljiti njihove potrebe i uvijek će ih razočarati. Misle da bi se muškarci bolje ponašali prema njima da su one bolje – isto što su kao djeca mislili o svojim očevima. Istina, muškarci koje odaberu ne tretiraju ih bolje jer za to nisu sposobni, kao ni njihovi očevi.

2. Strah od napuštanja

Ako otac nije bio dovoljno prisutan, dijete je to doživjelo kao oblik napuštanja. Kao odrasle žene u vezama, nesvjesno rade stvari kako bi odgurnuli partnera od sebe prije nego što ih ostavi. Međutim, oni ne shvaćaju da to čine, pa se na kraju osjećaju napuštenima.

3. Potreba

Takve osobe mogu nekoga odgurnuti od sebe upravo time imaju prevelike potrebe, a nikad ne osjećaju da mogu dobiti dovoljno od druge osobe da bi njihove potrebe bile zadovoljene. Na kraju, osoba osjeća da nema više za dati i veza prestaje.

4. Biranje emocionalno nedostupnih muškaraca

Druga opcija je da biraju muškarce koji su emocionalno nedostupni ili udaljeni. Trude se da nemaju previše potreba, ali čak ni one malobrojne koje imaju nisu zadovoljene.

5. Teško stvaranje povjerenja

Bore se s povjerenjem u muškarce jer njihova prva i najvažnija veza s muškarcem za njih nije bila sigurna. Pronalaze načine da testiraju partnerovu ljubav. Izbjegavaju biti previše ranjive.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

6. Pokušaj da se zaradi ljubav

Ove osobe čine sve za svog partnera, vjerujući da će tako dobiti ljubav koju žele. Sebe stavljaju na posljednje mjesto, ne postavljaju granice i ne očekuju isto zauzvrat.

7. Prebrzo vezanje ili nemogućnost vezanja

Jako žele biti voljene, ali ne znaju kako primiti tu ljubav jer nisu imali priliku učiti dok su odrastale. Primanje ljubavi je vještina. Kao rezultat toga, brzo se vežu za emocionalno nedostupnog muškarca koji im nikada neće pružiti ljubav koju žele. Ili se neće posvetiti nekome tko im može dati ljubav jer još nemaju vještine da je prime. Često ih ne privlače muškarci koji su emocionalno dostupni i koji ih žele voljeti i biti s njima.

8. Korištenje seksa za potvrđivanje vlastite vrijednosti

Eh, ovo je roditeljima često bolna točka i nešto na što ne žele pomišljati. No, to je jedna od posljedica upravo ovakvog odnosa u djetinjstvu. Često se bira upravo seksualni odnos kao način i pokušaj da se zasluži ljubav koju silno žele.

9. Žude za pažnjom muškaraca

S ciljem privlačenja pažnje, takve su osobe često pretjerano koketne, jer kad dobivaju pažnju od muškaraca, čini im se da se osjećaju dobro u sebi. Međutim, poticaj koji dobivaju od pozornosti ne traje dugo.

10. Stavljanje muškaraca na pijedestal

Muškarca koji im se sviđa vide kao daleko boljeg nego što realno jest. Vide ih crno-bijele, obično potpuno pozitivne, odbacujući mane ili problematično ponašanje.

11. Ne privlače ih dobri dečki

Takve osobe žele ljubav od nekoga poput svog oca, koji je nije mogao dati. Pokušavaju zaliječiti rane iz djetinjstva tražeći emocionalno nedostupne muškarce koji se prema njima ne ponašaju dobro i istovremeno ih pokušavaju natjerati da se promijene i zavole ih. Nesvjesno, tako misle da bi mogli zaliječiti svoje rane. Ali to se nikada ne događa, sve dok ne porade na tom i shvate da nikada nisu bile odgovorne za nedostatak emocionalne dostupnosti svog oca.

Možda te zanima... Kći nije htjela češljati svoju dugu kosu, pa ju je tata ošišao! "Jesam li pogriješio?" Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.