Školarci 28. ožujka 2024.

Kći nije htjela češljati svoju dugu kosu, pa ju je tata ošišao! "Jesam li pogriješio?"

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Neprestano ponavljamo kako je važno je izgovarati lažne prijetnje, kako je važno kad nešto djetetu kažeš ili „zaprijetiš“, to i napraviti, jer inače neće shvaćati posljedice svog ponašanja… Vrijedi li to za baš sve?

Roditelji djece s dugom kosom znaju kakva je to uživancija i kakva je to patnja. Uživancija je gledati tu dugu kosu na tom malom stvorenju i uživati kako u toj ljepoti nove kose, tako i u tom koliko dijete samo uživa u njoj. Patnja? Svi znamo u kojem smjeru ovo ide – češljanje. Ima djece koja se jednostavno ne vole češljati. I uglavnom su to sva djeca koja – imaju dugu kosu.

Možda te zanima... Mama obrijala sinu glavu da mu naraste gušća kosa – reakcije su vrlo podijeljene Beba

A duga kosa znači – zapetljanac. Vrlo lako od duge, predivne kose dođe do nerješivog problema koji bi svaki roditelj najradije riješio škarama. No, s druge strane, to nije najmudrije rješenje. Treba doći do rješenja koje odgovara objema stranama. Roditelj treba strpljenja, a dijete traži uvjeravanje.

No, jedan tata nije više imao strpljenja, te je smatrao da je uvjeravanja jednostavno dosta, pa je svojoj 7-godišnjoj kćeri koja se nije htjela češljati odrezao kosu.

Uh! To je bio jedan vrlo neuspjeli pokušaj discipliniranja djeteta, iako je tata smatrao drukčije. Naime, on je kćeri neprestano govorio da se mora češljati, te da će joj odrezati kosu ako se ne bude češljala. Tata je sam to odlučio podijeliti s drugima i vidjeti je li stvarno toliko pogriješio, pa je pitao roditelje na Redditu, odnosno podforumu „Roditeljstvo“.

„Svako jutro je borba,“ jadao se tata, koji i sam ima dugu kosu, pa zapravo zna o čem govori i po tom je pitanju mjerodavan. „Razgovarao sam s kćeri i ona se složila da ako ne preuzme odgovornost za svoju urednost kose, ja je mogu odrezati. Upozorio sam je da mora četkati kosu barem dvaput dnevno.“

Tata je kćeri i pokazao kako najlakše češljati kosu, tako da je prebaci preko ramena na prednju stranu, pa češlja malo po malo, najprije samo vrhove, pa duže pramenove. No, to nije bio rješenje, jer kći i dalje nije češljala kosu. Zato je tata postupio onako kako je rekao – ošišao ju je.

„Odrezao sam joj kosu otprilike centimetar ispod ramena. Bila je shrvana. Nastavila je plakati još sat vremena dok sam je vozio do roditelja da je čuvaju dok sam na poslu. Moja majka i moja sestra bile su jako ljute na mene. Mama mi je rekla da ću uništiti svoju kćer ako ne krenem na tečajeve roditeljstva i da je šišanje njezine kose potpuno nepotrebno,“ priznao je tata.

Neki su u komentarima smatrali da je djevojčica premlada da bi bila odgovorna za vlastitu kosu i da je trebalo pronaći bolje rješenje.

„Ne slažem se s tim da je trebalo rezati,“ glasio je jedan komentar.

„Ne slažem se s tvojim rezanjem kose u žaru trenutka. Puno bolji pristup bio bi reći 'U redu, pa, razgovarali smo o ovome pedeset puta pa ćemo večeras nakon posla morati prekinuti', a zatim to učiniti kasnije bio bi bolji pristup. Ona ima samo sedam,“ glasio je drugi komentar.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

Jedna je komentatorica dodala i nekoliko mudrih savjeta: „Držite kosu u pletenici i redovito je perite i češljajte kako biste spriječili zapetljanja. Najprije inzistirajte na tim stvarima, a zatim, ako ona ne želi, smislite zajednički dobitnu opciju, kako je ošišati.“

„Nemojte se svađati s djetetom, povežite se i zajedno pronađite rješenja. 'Problem je što ti je kosa zamršena i ne brineš se o njoj. Što možemo učiniti da bude lijepa i da izgleda kao da se brineš o njoj, a da ju ja ne moram četkati umjesto tebe?'“ bio je još jedan koristan komentar.

Jedna je žena u komentarima podijelila i svoju sličnu priču: „Moja mama mi je to učinila, ali ne tako dramatično. Imala sam kosu do struka i posebno sam nježnog tjemena. Dakle, svako jutro i svaka večer doveli bi nas do potpunog sloma. Mama me upozorila da će me odvesti na šišanje, ako ne budem mogla prestati plakati i vrištati kad mi bude češljala kosu, ali naravno ništa se nije promijenilo pa me je dovela u salon da se ošišam i... nije me uopće bilo briga. Bilo mi je svejedno je li kratka ili duga, ali svaki dan sam započinjala u boljem raspoloženju jer dan nisam započinjala s bolovima u tjemenu.“

Možda te zanima... Ovih 7 trikova pomoći će ti raščešljati njenu dugu kosu Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.