Roditelji 28. studenoga 2023.

Dječja psihologinja osjetila je na svojoj koži koja je moć privrženog roditeljstva

Foto: Instagram
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bez obzira na to koliko godina imamo, mamino je rame uvijek ono na kojem možemo isplakati more, na kojem možemo biti sigurni i pronaći utjehu, ono na kojem možemo biti svoji…

Nekad jednostavno nije tvoj dan i baš ništa ti ne ide od ruke. Sve što napraviš nije dobro, svi oko tebe kao da imaju cilj učiniti da se ti loše osjećaš, a onda još i saznaš neku lošu vijest… I čak i ako cijeli taj dan odradiš s osmijehom na licu, bez tračka sve te težine i kao da ti je sasvim običan dan. A onda vidiš svoju mamu i jednostavno se raspadneš i počneš joj se žaliti na cijeli svijet.

Možda te zanima... Test privrženosti: 4 tipa povezanosti između djeteta i majke Vrtić

E, pa to je nešto što smo sigurno svi doživjeli. Samo što nam treba vremena da to prepoznamo, pa nekad najprije prođemo fazu tog da umjesto da se jednostavno raspadnemo – počnemo vikati, živčaniti, pobjegnemo ili nešto četvrto. A zapravo samo želimo zaplakati na maminom ramenu. Posebno ako smo baš privrženi svojoj mami.

Tako je nekako slučaj i s privrženim roditeljstvom. Dječja psihologinja i majka troje djece, Jess, koja na Instagramu ima profil @nurturedfirst, podijelila je emocionalnu snimku koja pokazuje snagu privrženog roditeljstva. U videu je objasnila kako je njezina kćerkica nedavno morala provesti noć u bolnici. Usredotočila se na to da bude jaka za svoju bebu tijekom tog boravka u bolnici i "držala se tako dobro", što joj je govorilo i medicinsko osoblje kad bi ju vidjeli.

No, kad joj je njena mama sljedećeg jutra došla i donijela kavu, Jess je te sekunde počela plakati. “Više nisam mogla suspregnuti suze”, napisala je u videu.

A mama je tad odgovorila nešto važno, nešto što bismo morali imati na umu uvijek kad smo mi u ulozi ove majke: "Dobro je, ne moraš više biti jaka, tu sam za tebe."

Nakon što je doživjela to, Jess je naučila lekciju koju će primijeniti i na svoje majčinstvo. Ova je mama rekla da razmišlja o tome svaki put kad joj se kći „raspadne“ kad se vrati iz škole, posebno ako joj učiteljica kaže kako je njena kći imala "savršen dan" i da je bila "tako dobra".

"Najgori su s mamom"

Često roditelji to povežu s nečim lošim, odnosno gledaju na to kao da je dijete uvijek „najgore“ kad je s tim roditeljem, što je češće mama, pa izgube živce, a mnogi često predbacuju mami u takvim slučajevima kako je razmazila dijete zato što je uvijek najgore kad je s njom. No, u stvarnosti je priča potpuno drukčija. Naime, dijete se osjeća sigurno kad je mama u blizini i spremno je pokazati svoje prave osjećaje.

Tako je bilo i Jess, a tako je i našim klincima kad, na primjer, dožive nešto loše u školi, kad im se dogodi nešto ružno, kad ih nešto rastuži… Samo oni ne uspiju uvijek prepoznati osjećaj i pretočiti ga u suze i tugu. Nekad to bude bijes, nekad to bude prkos, nekad to bude nemir… Nekad to bude raspad sistema, odnosno tantrum.

“Bilo je nešto u tome što sam vidjela svoju mamu zbog čega sam, ja kao odrasla žena, briznula u plač u toj bolničkoj sobi. I to je najljepši primjer privržene veze", napisala je Jess uz video. “To je upravo ono što želim za svoje djevojčice. Želim da me vide i znaju da je sigurno osjećati sve te osjećaje. Želim da znaju da mogu pasti u moje ruke i da ću biti tu da ih provedem kroz njihove emocije.”

Ovakvo je roditeljstvo zapravo nježno roditeljstvo, ali i privrženo roditeljstvo, ono koje njeguje blizak odnos s djetetom, povezanost, sigurnost. Iako ponekad ovi stilovi roditeljstva ne naiđu na dobre reakcije, svakako imaju važnu ulogu u odrastanju djeteta. Nježno roditeljstvo se temelji na tome da roditelji reguliraju svoje emocije i uče svoju djecu kako da reguliraju svoje dajući im alate za suočavanje i, još važnije, dajući im primjer.

Možda te zanima... Kako roditeljska privrženost utječe na djetetovu sreću u životu? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.