Drage mame, što biste savjetovale trudnici prvorotkinji prije poroda? Što biste htjele da su vama rekli prije i kada ste išli roditi svoje prvo dijete?
Hmmm... Mislim da je svaki porod individualan i da ga svaka žena proživljava na svoj način tako da je vrlo teško dati savjet koji će svima koristiti.. Osim možda disanja. Eto, to bih savjetovala svim rodiljama - pokušajte pravilno disati i ne derati se nekontrolirano jer pravilno disanje stvarno pomaže, a i vrlo je važno za bebicu.
Slažem se sa JeanGenie - disanje se i meni pokazalo kao vrlo korisno. Ono što bih još preporučila, a vjerujem da je meni to znatno ubrzalo porod, je da ne žure u bolnicu, osim ako im nije počela curiti plodna voda, a u bolnici da ostanu što duže mogu na nogama (koriste silu težu za ubrzavanje otvaranja )
Ovo je najbolja stranica na koju sam dosad naletjela... Ima sve potrebne informacije. Ja sam trudna 5 mjeseci i ovo mi je prva trudnoća tako da me malo i strah poroda. Puno je različitih verzija.
Svakako ostati sto duze izvan boksa..meni je bilo lakse hodati po hodniku (uz "malo" grcenja),nego lezati..
A jos vaznije-da je buduci tata uz tebe..meni je to bilo neprocijenjivo..
Drage trudnice i mame, pitali smo mame na Facebook stranici Klokanice https://www.facebook.com/klokanica.hr što bi one savjetovale prijateljici prvorotkinji prije prvog poroda?
Donosimo vam nekoliko komentara s Facebooka:
- Najbolji je prvi put jer neznaš što te očekuje
- Nema tu pametnog savjeta, svaka to doživi i proživi drukčije. Nakon mojih 5 poroda mogu samo reći da kad si psihički spreman, kad znaš da imaš svoja prava tražiti i odbiti neke stvari. Sve je odmah lakše. Ne volim ono, boli al zaboraviš. Hmm da, zaboraviš, al to je bol koja ti je donesla srećicu. Tak da... Opušteno, informirano...
- Isto što sam sama sebi...došla si roditi, a ne na masažu, pripremi se na bol i slušaj babicu. Sam si najviše možeš pomoći, ja sam tako rodila za 3 min. i super mi bio porod. Trudovi su bolili, ali to istrpi i poslije sve 5
- Boli naravno, zato miruj, trpi, diši i misli da će i to proći i nagrada doći :)) ne razumijem one koje se deru i dovikuju itd. Mislim da deranje dodatno iscrpi, a ne da pomaže
- Ukoliko je trudnoća uredna kada krenu trudovi ostati sto duže doma u poznatoj okolini i uz svoje voljene. A u bolnici slušati babicu, meni je jedna rekla kada su me frkali jaki trudovi, neka si pomognem i tiskam, i bome je ful pomoglo da se otvorim do kraja i da krene izgon. Sretno svim trudnicama
- Ja sam se psihički pripremila na strašnu bol i pomirila se s tim da će boljeti, pod br. 1, pod broj 2, slušati babicu kad ti kaže da PRAVILNO DIŠEŠ, koliko god to teško bilo, i ne biti napuhana ili bezobrazna prema njima...
Slažete li se s njihovim komentarima? Napišite nam što biste vi savjetovale budućoj mami za prvi porod!
Moj je savjet da trudnice prije prvog poroda idu na tečaj. Što više znaš, manje se bojiš... Također si upoznata sa svim opcijama (naravno ako je sve u redu) poroda... Nije loše skinuti plan poroda sa stranica RODA-e i imati sa sobom... Na jačinu bola te nitko ne može pripremiti niti opisati.. Naravno, svaka je žena drukčija, kao i tolerancija na bol..
Babica je najbitnija osoba kod poroda i nju treba slušati, pratiti upute i sve će biti u redu..
Treba se usredotočiti na disanje i ne paničariti. Ako se derete i dramite, ne samo da gubite potrebnu snagu, nego i živcirate sve oko sebe i stvarate negativne tenzije. Tada više nema natrag.... Samo naprijed!! Ako su svi, čete i vi. :)
Najvažnije je smiriti se i prihvatiti da se porod mora obaviti, ne paničariti i uvijek imati na umu da, kao što je već rečeno, ova bol rađa sreću
Disati, disati i disati! Na tu bol se ne mozete pripremiti, to nek vam odmah bude jasno. I nemojte se derati, s tim si necete pomoci, samo disite. I nemojte trazit da vas uspavaju :-), ja jesam, pa su mi rekli: Gospodjo, pa zene se ne uspavljuju vec 60 godina! Rekoh boli me djon, mene uspavajte... nisu htjeli :-D
http://proudmomy.blog.hr/
10.03.2013. Maksim 💙
04.06.2018. Aleksandar 💙
Sortiraj odgovore
Najstariji