Ubrzani rad štitnjače i planiranje trudnoće

Izvan raspona! Odustani

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • MamaSBC

Broj poruka: 4

Prijavi adminu

Drage moje!! Meni je hipotireoza i Hashimoto otkriven tek nakon druge trudnoće, a najvjerojatnije se s time mučim još od srednje škole, ali me nitko nije testirao. Ja sam s prvim dijetetom zatrudnila u roku 2 mjeseca, sve prošlo bez problema. S drugom trudnoćom, također planirano, sve bilo u redu dok nisam "eksplodirala" i saznala da je vanmaternična. S trećom trudnoćom je bilo 50%-50% jer nemam jedan jajovod, pa je malko teže. Kaže ginićka "imate 6mj. da probate. Ako ne bude ništa probat ćemo drugačije". Prije isteka 6.mj. napravili naše drugo dijete. Također sve uredno prošlo. Imam dvoje prekrasne djece. Kad sam endokrinologu rekla da sam rodila 2 djece, normalno i planirano, ostao je zapanjen.

• Malena1909

Broj poruka: 2

Prijavi adminu

Pozdrav svima.
    Imam 27 godina i dijagnosticiran mi je Hashimoto. 
    Prvo djete sam rodila sa 19 godina.
    Vec 3 mjeseca radim na drugom djetetu. Svaki put mjesecnica mi kasni po 10 dana i onda razocarenje. Ovaj mjesec sam primjetila da mi se na bradavicama nalazi bijela sluz, mjesecnica opet kasni, tolko sam se ponadala trudnoci kad ono beta  4 dan kasnjena mjesecnice 0.098 😔

Schinin

Broj poruka: 498

Prijavi adminu

Hallo Malena
    tek sad sam se prikljucila na Klokanicu, pa malo svrljam i tako nadjoh Tvoj post  a kako sam u neku ruku "strucnjak za stitnjacu", nadam se da mogu pomoci....
    Hashimoto kao bolest nije prpreka trudnoci, najcesce se i javlja za vrijeme trudnoce odnosno postpartalno... za novu trudnocu je balans hormona najvazniji, principijelno bi TSH za samo zacece trebao biti oko 0.1 (sto je u biti prenisko) a da se plod primi negdje 0.5, a za odrzavanje trudnoce odnosno da nema neke posljedice za bebu trebao bi biti  ca. 1-2.... pa ga Ti pogodi tako tacno . Kod pacijentica koje su zeljele ostati trudne smo obicno uz pomoc tableta namjestali TSH na 0.5-0.7, stim da su T3 i T4 u normali.  i naravno kontrole svaka cetri tjedna....nadam se da uzasno kasnim sa odgovorom i da imas svoj + do neba i da je sve u redu!!!!

• Nona1

Broj poruka: 130

Prijavi adminu

Pozdrav svim curama na ovom pdf-u!
    Zamolila bi Schinin za pomoć..Imam hipo-hashi, već 6 god i uz to, pcos. Tri god ne ide sa trudnoćom..Redovno idem na kontrole, imam terapiju..gura to nekako, al' mislim da bi moglo i bolje, jer se ne osjećam baš sjajno.
    Zadnji nalazi za štitnjaču, iz 9mj.
    tsh 2,050 (0,465 - 4,68)
    fT4 14,9 (10,0 - 28,2)
    fT3 4,78 (4,26 - 8,10)
    Dio nalaza krvne slike
    hemoglobin 135 (119 - 157)
    željezo 11 (8 - 30)
    feritin 11 (10 - 120 )
    TIBC 64 (49 -75 )
    UIBC 53 (26 - 59)
    Prije par dana sam vadila nalaze za kontrolu, feritin sada 10...a za štitnjaču još čekam..
    Moja dr kaže da je ovo ok stanje sa željezom..Al' feritin ne mogu nikako popraviti..Podignem ga par jedinica i opet pad..a hemoglobin nije nikako išao ispod granice. Nemam jaka krvarenja..A nokte, kosu i kožu nikako oporaviti..
    Može li i to biti uzrok neostvaraivanja trudnoće?
    Ispričavam se na ovolikim pitanjima, dugom postu...

Schinin

Prijavi adminu

Nona1

Pozdrav svim curama na ovom pdf-u!
    Zamolila bi Schinin za pomoć..Imam hipo-hashi, već 6 god i uz to, pcos. Tri god ne ide sa trudnoćom..Redovno idem na kontrole, imam terapiju..gura to nekako, al' mislim da bi moglo i bolje, jer se ne osjećam baš sjajno.
    Zadnji nalazi za štitnjaču, iz 9mj.
    tsh 2,050 (0,465 - 4,68)
    fT4 14,9 (10,0 - 28,2)
    fT3 4,78 (4,26 - 8,10)
    Dio nalaza krvne slike
    hemoglobin 135 (119 - 157)
    željezo 11 (8 - 30)
    feritin 11 (10 - 120 )
    TIBC 64 (49 -75 )
    UIBC 53 (26 - 59)
    Prije par dana sam vadila nalaze za kontrolu, feritin sada 10…a za štitnjaču još čekam..
    Moja dr kaže da je ovo ok stanje sa željezom..Al' feritin ne mogu nikako popraviti..Podignem ga par jedinica i opet pad..a hemoglobin nije nikako išao ispod granice. Nemam jaka krvarenja..A nokte, kosu i kožu nikako oporaviti..
    Može li i to biti uzrok neostvaraivanja trudnoće?
    Ispričavam se na ovolikim pitanjima, dugom postu…

ovako: po nalazima Ti je principiejelno sve Ok, cak i taj nizak ferritin - TIBC i UIBC su jos u normali, tak da s te strane ne zabrinjava, hemoglobin je isto zadovoljavajuci. sta mozes uciniti je da pazis da jedes visenamirnica koje su bogate zeljezom: jetrica, razlicite vrste grahova, leca, tofu, razlicite zitarice, bademi....
    po nalazu stitne i tu je sve u redu, ali vazna stvar koju sam naucila je da mi (dr) trebamo tretirati pacijenta  a ne njegove labaratorijske nalaze 
    malo sam objasnila to sa stitnom i trudnocom u postu prije. po mom iskutsvu zene se najbolje osjecaju ako je TSH negdje izmedju 0.5 i 1 a tad je i najlakse sa trudnocom, kad je TSH preko 2, iako je to jos u granicama normale, vec je malo teze ostvariti trudnocu. 
    Ako ti je koza onako suvlja, notki i kosa pucaju/lome se  i ako jos imas kojim slucajem zatvor, umaras se lagano itd, onda bi preporucila da podjes uzimati hormone stitnjace u tabletama  unekoj nizoj dozi - napr. Levothyroxin 50 mikrograma iako ti je TSH i ostali hormoni u granicama normale.
    sta isto moze biti uzrok lose kose, koze, noktiju a i biti prepreka trudnoci je manjak vitamina D - izgleda da je rasprostranjenije neg sto se misli, a rijetko koji dr dodje na ideju da pogleda koliki je vit D u serumu.nadam se da sam mogla bar malo pomoci javi i sijedece nalaze stitne i dal' si nagovorila svoje doktore da ti daju recept za levothyroxin 

Rozica2810

Broj poruka: 231

Prijavi adminu

Evo da i ja podijelim svoje iskustvo .. Imam 21 godinu i hipo uz to i PCO ... Hipo mi je otkriven negdje pocetkom ove godine i u 5.mj sam pocela uzimati 25 mg Euthyrox i doza mi je promjenjena u 8. mj, znaci nedjeljom sada pijem 2 tab.
    I sto mi je odma na prvom pregledu rekla da ako stitnjaca ne bude izmedu 1,5 i 2 (cini mi se) da necu moci ostvariti trudnocu ... Sada u 12 mj imam pregled, pa cu vidjet kakvo je stanje ..

• Nona1

Prijavi adminu

Schinin hvala na odgovoru! 
    Novi nalaz štitnjače ću dobiti nekad u 12mj, jer sam radila nalaz i za celijakiju.Za celijakiju se čeka 3tjedna..a da je samo štitnjača, bili bi gotovi za dan - dva. Kad ih dobijem, onda ću i na kontrolu kod endokrinologa.
    Primjetila sam, kako mi pada feritin, tako i štitnjača usporava. Prije par mj tsh mi je bio 1,1 na terapiji 75mcg Letrox..I na ovaj tsh 2,050 dr mi je povisila terapiju na 87,5 mcg..pa vidjet ću tek na nalazima, ima li promjene. A što se tiče ovih hormonskih tableta, od početka (6god) koristim Letrox...i nažalost, nemamo izbora drugih..samo to možemo dobiti.
    Vitamin d-25OH na zadnjoj kontroli 35,4 (13,0 - 67,0)  Već više od god imam vit d u terapiji..Prvo su bile Plivit D3 kapi i njih sam teško podnosila, stvarale su mi previše grčeva..I sad, zadnjih mj ipo, imam u terapiji Solgar vitamin D, po jednu tabletu..I njih bolje podnosim, nema više grčeva.
    Kosa bez prestanka opada skoro dvije god..ne znam kako uopće išta ostane. Raste i nova, al' puno sporije i na tjemenu se baš jako prorijedila..Probava isto ,loša..Na neke dane ok, a nekad blokada po bar dana. I uopće nije tvrda stolica, već jednostavno sve stane..
    Sad sam na terapiji klomifenom, al' bez uspjeha..Još idući mj idemo sa klomifenom..i onda, vidjeti što dalje..
    Zbog pcos, dr mi je ukličila siofor 500 po 3 tablete dnevno..al' ne vidim ni tu nekog pomaka.
    Zbunjuje sve to...kao, nalazi manje-više ok..u nekim granicama..al' nikako pomaka na bolje..I onda mi još dr kaže, ma opusti se..popravit će se to samo od sebe..Al' od tog opuštanja, ne raste ni nova kosa,..niti ide sa kilažom na bolje..
    Uvjeravala me da sam ja savršeno dobro..i dobijem ljetos herpes zooster..Baš od lošeg imuniteta, na pola godišnjeg..kad mi nije bilo nikakvog stresa ni živciranja. A ni prije toga, nije bilo nekog ogromnog stresa...I onda se iznenadila pa rekla..pa možda ti je stvarno loš imunitet (hmm, kao dosad ja sve umišljala)
    Ispričavam se na dugom postu..Al' i ovo sve meni izgleda kao igra u krug, sa organizmom..

Schinin

Prijavi adminu

Nona1: nama na cemu 
    u tom slucaju si ti vec na terappiji za stitnjacu letrox jesu levothyroxin (= hormon stitnjace = T4), napisala sam to, jer iskreno, nemam pojma kak se zeve lijek u HR 
    koliki ti je bio TSH prije neg sto si dobila 0.75mg? onako cisto iz interesa. bas me zanima i koliki ti je sada, jer sa TSH od 2 i tim simptomima sto si nabrojala, ja bih ti cak dala i vecu dozu letroxa... to s aprobavom, noktima, kosom....zvuci sve kao da ima neki problem sa stitnjacom.... iz nekog razloga dosta zena (ukljucujuci i mene) ima prakticno sve simptome hipotireoze iako su nalazi u redu. tak da je terapija u svakom slucaju dbrodosla. bas javi kakvi su ti nalazi, pa da dalje mozgamo izgleda da imas neku dobru doktoricu: vadila je vitD, dala ti siofor (vecinu ginekologa moras istuci da ti to prepisu, jer siofor principijelno nije za PCOS), salje te i za nalaze na celijakiju..... iskreno, znam dosta kolega, kojima nebi bilo ni na kraj pameti da ucine nesto takve!
    za siofor treba neko vrijeme da se vide pomaci, daj mu sansu  
    celijakija bi bila dobro objasnjenje i za dobar dio tvojih problema, prije svega za probleme sa zeljezom. kao sot rekoj, javi rezultate, sad sam i ja zagrizla i bas me interesuje! nadam se da ce klomifen barem malo pomoci, a s jednim i tvoja dr. ima pravo: probaj se malo opustiti, daj si par dana "mozak na pasu", vjeruj mi osjecat ces se bolje - iako znam da je to tak lako reci iz daljine...
    veliki pozdrav iz vrlohladne USA

engy

Broj poruka: 140

Prijavi adminu

Drage Nona1, Schinin,dobra vam vecer,evo da se i ja malo umijesam u razgovor ako nemate nista protiv.,naime poznato mi je sve ovo.Ja sam nazalost svoju stitnjacu morala prosle godine kompletnu izvadit.Sta se tice ispadanja kose ,imala sam i to ,pa sam dobila Selen 100 mikrograma dnevno uzimam i pomaze mi.Nazalost imam i celijakiju.Ona mi je dijagnosticirana prije pola godine i to biopsijom tankog crijeva,navodno ove krvne pretrage nisu dovoljne.,A herpes mi je redovito izlazio na ramenu cim bi se malo prehladila,slab imunitet bio,ali od kad sam na bezglutenskoj prehrani sve je nekako bolje.Eto ako je potreban savjet ,ja mogu govorit iz vlastitog iskustva.I da ono usput,imam 40 godina,par autoimunih bolesti,operacije mioma i pored svega zarko zelim napokon ostat trudna

• Nona1

Prijavi adminu

Pozdrav i tebi,Engy...naravno da ne smetaš! Također i za Schinin..Tu smo da jedne drugu poguramo, pomognemo ako možemo, razmjenimo iskustva..
    Meni se taj herpes prvi put pojavio ljetos i nije se više vraćao, zasad..Dobila sam neke kreme, nisam pila lijekove. Ne prehladim se baš tako lako...samo mi je znalo naiči razdoblje malaksalosti, lako se umorim..i onako, kao da cijeli organizam klone..Nekad me uhvati lakša vrtoglavica, al' ništa opet strašno..
    Za krvne nalaze, za celijakiju..i ja sam tako čula, da nisu pouzdani..Pa..prvo ću pričekati da ih dobijem pa onda vidjeti u kom smjeru. Ne mislim da imam baš pravu celijakiju, već možda prije povećanu osjetljivost na gluten. Ovako, sama sebe testirajući, otkrila sam par namirnica koje mi smetaju..ne odnosi se na gluten. Šogorica mi ima celijakiju, prošle godine joj otkrivena..Krvni nalaz bio ok, biopsija potvrdila. Ona je imala dosta simptoma, smetnji.
    A što se tiče štitnjače..Otkrila sam je prije 6ipo godina..i od tad i terapija..Dr mi je rekao, da sam je uhvatila na samom startu. Tad mi je tsh bio oko 5,5 i dbila sam terapiju od 50mcg..i tsh je došao u normalu, al' nikad nije padao ispod 2. Tad sam išla kod spec nuklearne medicine...I njega nije zanimalo ništa drugo nego tsh..i kao, trebala bi ja po papirima biti super. 
    Početkom prošle god sam promijenila doktora..sad idem kod endokrinologa..Nemamo baš puno izbora, tako da idem kod dječjeg endokrinologa. I kad sam došla tad kod nej, bila sam skroz loše..željezo, feritin ispod granice..kosa nenormalno opadala..u kratkom roku dobila 15kg..Ma osjećala sam se kao zombi..Tsh mi je bio 3,42, fT412,9..ITM bio 32,35...Tad je bila terapija 50mcg..i tako još par kontrola..i tsh je blagao rastao..I tad mi je dala terapiju od 75. Na zadnjoj mi je povisila na 87,5..pa vidjet ćemo, kakav bude nalaz..Ako ne bude poboljšanja, podići će mi na 100mcg.
    Prema uvz štitnjača nije previše oštećena..imam jedan čvorić, rađena punkcija, i ok je.
    Anti TPO 306,76 (0 - 5,6) i Anti Tg 16,24 (0 - 4,2).
    Siofor imam u terapiji od početka prošle godine, s tima da sad tad imala jednu tabletu od 500...i Skoro god dana, 3 tablete dnevno od 500. Tako da je siofor imao vremena.
    Ostalo mi je nejasno..da li imam inzulinsku rezistenciju ili ne. To mi je dr nešto natuknula, al' ne i objasnila. Mama mi ima dijabetes pa i zbog toga veći rizik..Ne prima inzulin, već još je terapija lijekovima.
    Jučer sam bila kod gin...Prestajemo saa klomifenima, jer ne djeluju..Pa idući ciklus me uputila kod dr Poljaka na pregled i konzultacije. Pa vidjet ćemo..I vama želim dobro zdravlje i plusiće 

Izvan raspona! Odustani

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.