Hej (buduće) mame! Bila sam na par radionica/edukacija i dotaknute su teme pozicija poroda. Babice i ginekolog definitivno zagovaraju epiduralnu+drip i rađanje ležećki (ona standardna poza). Doule pak sugeriraju ne požurivanje poroda ako djete nije ugroženo, epiduralna (i drip) ovisno kako se osjećamo (i da u teoriji se epiduralna može dati i kada si “desetka”, a ne “četvorka” ili “petica”), sto vise gibati se (“slušaj svoje tijelo”) ali ono meni najzanimljivije - alternativne poze za rađanje, npr. četveronoški.
Sto Vi mislite o svemu tome? Iskreno, kada sam vidjela zdjelicu i kako to sve izgleda, zaista izleta zakočeno kada si na trtici, a opušteno kada si u pokretu (npr. četveronoške na koljenima).
Ne zelim komplicirati niti biti rodilja iz noćne more, ali kako vi gledate na te alternativne pozicije za rađanje? Jeste Vi razmišljale uopće o tome? Hoćete li se kompletno prepustiti medicinskom osoblju i “standardu” (jer u toj pozi lijecnik ili babica imaju najveću kontrolu nad vama) ili imate vlastitu ideju koju bi probale profurati, ako to ne ugrožava bebu (ne bih htjela da se nalijegaju, ako se može to izbjeći, ili vakuum)?
👩33 (FV Leiden, MTHFR, PAI-1 heterozigot)
👨🦱33
19.8.2022. ➕, 1.9. dijagnoza blighted ovum, 8.9. spontani prekid trudnoće (7+0)
23.2.2023. ➕, 16.3. hematom, sukrvica, čini se ok, 21.3. spontani pobačaj (7+1)
27.8.2023. ➕
terapija Fragmin —> Clexane
18.9.2023. 💓 (6+4)
6.11. NIFTY, stiže nam 👦 (24.10., 11+4)
4.1. big anomaly, 3D/4D (22+0)
25.4. Stigao nam je 👶 (38+0)
Dobila sam preporuku za nabaviti bubamaru za dojenje. Jel znate jel to ima za kupiti u ljekarnama ili negdje tako "blizu" da mogu poslati muza po to ako mi zatreba. Oprezna sam sa nabavkom puste opreme za dojenje dok ne vidim kako ce mi to sve ici, pa bi i ovo kupila u zadnji cas ako zatreba. Ovo sta sam guglala su sve webshopovi uz koje ide i neko vrijeme za dostavuAko misliš na Haakaa bubamaru, nju imaš u Babycentar dućanima, čak na internetu možeš vidjeti u kojem ih ima na stanju 😀Ee da, na nju sam mislila - tj ne mora bit bas haakaa, ak ima i drugi proizvodjac a ista funkcija … Super, tenks
Neno Claro. Ja kupila, jeftiniji od bubamare i tanji, znaci zgodniji ta u grudnjak ili top. Vjerujem da ce posluziti, jer mi je s prvim mlijeko dosta teklo, nisu mi pomagali jastucici, drzala bi rucnike u majici.
Hej (buduće) mame! Bila sam na par radionica/edukacija i dotaknute su teme pozicija poroda. Babice i ginekolog definitivno zagovaraju epiduralnu+drip i rađanje ležećki (ona standardna poza). Doule pak sugeriraju ne požurivanje poroda ako djete nije ugroženo, epiduralna (i drip) ovisno kako se osjećamo (i da u teoriji se epiduralna može dati i kada si “desetka”, a ne “četvorka” ili “petica”), sto vise gibati se (“slušaj svoje tijelo”) ali ono meni najzanimljivije - alternativne poze za rađanje,npr. četveronoški.
Sto Vi mislite o svemu tome? Iskreno, kada sam vidjela zdjelicu i kako to sve izgleda, zaista izleta zakočeno kada si na trtici, a opušteno kada si u pokretu (npr. četveronoške na koljenima).
Ne zelim komplicirati niti biti rodilja iz noćne more, ali kako vi gledate na te alternativne pozicije za rađanje? Jeste Vi razmišljale uopće o tome? Hoćete li se kompletno prepustiti medicinskom osoblju i “standardu” (jer u toj pozi lijecnik ili babica imaju najveću kontrolu nad vama) ili imate vlastitu ideju koju bi probale profurati, ako to ne ugrožava bebu (ne bih htjela da se nalijegaju, ako se može to izbjeći, ili vakuum)?
Vezano uz pozu poroda - s obzirom na to da su mi porod svi opisali da je to kao kad imas jako veliku i tvrdu kakicu koju moras pokakati - meni osobno je to najlakse kada cucim i ne znam kako bi to pokakala na lezecki 😅
Vidjet cu kako ce to izgledati na porodu, ne bi se htjela svadjati s doktorima i babicama, a opet se nadam da budu ok ljudi koji ce mi dozvoliti da rodim kako mi bude u tom trenu odgovaralo.
A sto se tice nalijeganja na trbuh, ne znam kako to izbjeci. Mojoj sestri se beba nikako nije spustala i nalijegali su joj na trbuh. Nisu joj najavili ranije niti je pitali slaze li se s time, ali i da su je pitali, vjerojatno bi pristala jer ju je toliko bolilo i bila je jako iscrpljena da je u tom trenu samo htjela da se beba sto prije rodi
🙋🏻♀️36, PCOS
🙋🏻♂️33
👶 3/2024
Meni su sa prvom bebom nalijegali na trbuh, ali 20 minuta nisam mogla da izguram bebu, uzalud napinjala, ctg pokazao da se beba pati odnosno da padaju otkucaji srca, nisu me pitali da li mogu da nalijezu, ali i da jesu, pristala bih jer prvorotka, preplasena jer ne znam izgurati sama, nemam snage, vjerovala sam da znaju sta rade..i hvala Bogu da jesu, ali tad nisam ni znala da to nalijeganje moze da prodje lose. Dozvolili su mi da ustanem sa onog porodjajnog kreveta, da cucim, da hodam oko njega. Ja sam se poradjala u Banjaluci, tu zivim.
Cure ne mogu ni zamisliti koliko vam je tesko sa manjom djecom i svaka vam cast. Moj ima 7 god i stvarno je divan, u toj dobi su jako vezani za tatu pa njemu cak i odgovara da ga tata vodi na treninge, u skolu, u doktora, da ga ususka za spavanje. Unatoc svemu tome ja nekad znam bit iscrpljena 😅 u jednu ruku bojim se poroda, a u drugu jedva cekam rodit🤣🤣🫣🫣
2015 👼🏻
2016 👦🏼
I meni su “nalijegali” na trbuh na prvom porodu i kako je to bila neka panika situacija nitko me nije pitao. Samo su se dogovorili u sekundi i jedna mi je skocila na trbuh, a druga me izrezala van truda. Eeeee to boli je*no, svaki milimetar reza sam osjetila🥹
2015 👼🏻
2016 👦🏼
I meni su “nalijegali” na trbuh na prvom porodu i kako je to bila neka panika situacija nitko me nije pitao. Samo su se dogovorili u sekundi i jedna mi je skocila na trbuh, a druga me izrezala van truda. Eeeee to boli je*no, svaki milimetar reza sam osjetila🥹
Uhhh...van truda😔. Meni je doktor uradio epiziotomiju u toku truda i nisam osjetila bas nista. A nisam ni sivanje, dali mi dvije injekcije..a u radjaoni sam provela samo sat jer su mi dopustili da idem hodati oko bolnice, kuci itd.pa da dodjem kad bas budem umirala od bolova..i tako je i bilo, trpila sam 6 sati i kad je doslo.da vec disati ne mogu, dodjem brzo nazad u bolnicu kad ono 6 prstiju otvorena i nakon pola sata priprema i sat u radjaoni beba je bila van. Isla sam u skolu za trudnice, uprkos tome nisam znala disati, kad naidje trud, nijedan nisam predisala, a bili su na svakih par sekundi i trajali bas dugo posljednja 2, 3 sata, napinjala sam u glavu, sve pogresno, ali je sve proslo brzo. Kako cu sad sa drugom kad nmg disati na nos, plus preumorna ako do tad ne prodje, a vjerujem da nece, jedina opcija bocica operila na porod i da spricam u nos da se ne ugusim dok ne izguram😅 i da, nisam koristila epidural..i opet nemam strah trenutno od poroda, da boli, boli bas, ali i da prodje sve i zaboravi se, tako da bez straha za prvorotke, lakse je to pregurati nego trudnocu i sve njene "nuspojave".
Dobro što to nalijeganje tako rutinski rade, evo tu već 3 takva iskustva, a i moja sestra ima s drugim takvo iskustvo, a rađala je 45 min i nisu padali otkucaji, stvarno bespotrebno valjda da se ubrza. Sva je popucala jadna. I to su joj na VBAC-u radili, dakle nakon 1.carskog što svakako nebi smjeli.
Mi smo na tečaju kod doula slušali da je to naskakivanje i zapravo zabranjeno, ali eto izgleda da nikog nije briga od Hr porodničara.Poze u aktivnom porodu - meni su stvarno mijenjale babice svakakve poze. I četveronoški sam bila i stoječki i na lopti i svakako. Jedino za izgon mislim da nažalost u Hr bolnicama moraš biti na leđima. Njima je tako lakše jer si im dostupniji i bolje vide situaciju. A ni meni nije logično, kao ni vani što su prakse, logičnije su neke bolje poze u kojima gravitacija odrađuje posao.
2020. 👦🏻
To su i meni na prvom porodu napravili. Mislim da me cijelo rodiliste culo kad su me rezali 😒
Ja sam npr dobila epiduralnu u 4 ujutro bila sam dva prsta otvorena i oko 4:45 me babica pitala jel zelim drip, ja sam pitala sta dobijem s tim pa je rekla do 8 ces rodit, tu sam uvidjela kao ili 8 ili kasnije a muke pa sam pristala ionako dok ste na epiduralnoj ne osjeti ae to toliko jace osim na izgonu. Rodila sam u normalnom polozaju na ledjima, nisam pukla i nije mi radena epiziotomija . Rodila sam u 8:42, malo sam teze progurala izgon jer nisam osjetila da tiskam itd zbog epiduralne ali bol nikakva, imala sam jedan sav unutra kako me beba povukla ali nista strasno, da li su mi inekciju ali svejedno sam osjetila taj jedan sav pogotovo jer su ga jedva stavili jer mi je sve unutra bilo suho kako sam imala gljivice .. nisam znala da to ima ikakve veze ali su me pitali dok su me sivali jeste imali gljivice pa kao aha zato je to tako.. i to je to
https://www.tickerfactory.com/ezt/d/2;41;116/st/20240401/dt/6/n/Lea/k/55a1/age.png
Sortiraj odgovore
Najstariji