Heej poz trebam pomoc.
Dakle trenutno su mi plodni dani i u menstrualnom kalendaru Pise mogucnost trudnoce visoka.
Ja i decko smo imali odnos sinoc, svrsio je u mene jer smo koristili kondom, tek kad je izvadio smo vidjeli da je kondom ispao prije toga i ostao u meni zguzvan te da je svrsio u mene.. mislite da je moglo otici dalje ako je kondom bio zguzvan u meni?
Ne znam ima li veze s time ali danas me evo i jajnici bole a trebam dobiti za 16dana.. helpp
Heej poz trebam pomoc.
Dakle trenutno su mi plodni dani i u menstrualnom kalendaru Pise mogucnost trudnoce visoka.
Ja i decko smo imali odnos sinoc, svrsio je u mene jer smo koristili kondom, tek kad je izvadio smo vidjeli da je kondom ispao prije toga i ostao u meni zguzvan te da je svrsio u mene.. mislite da je moglo otici dalje ako je kondom bio zguzvan u meni?
Ne znam ima li veze s time ali danas me evo i jajnici bole a trebam dobiti za 16dana.. helpp
Ne znam je li ovo bas tema za proljetne bebe gdje pricaju mame koje su sretne sto su trudne i jedva cekaju da upoznaju svoje bebice, ali dobro 🙈
Postoji sansa, da, dovoljan je samo jedan spermic za bebu, ali ako ne zelis trudnocu i zelis bit sigurna popij pilulu za dan poslije koja se dobija u ljekarni za 200kn i sve ok (nije to abortus niti ista slicno, samo sprjecava da dodje do oplodnje).
👩🏻28❤🧔🏻32
Stigla nam malena curica❤
Sta se tice stresiranja, hvala cure na vasim iskustvima. Morat cu poradit na tome.
Jucer npr pojela malo feta sira, oblila me panika kad sam vidjela koliko je strogo zabranjen, odma stres. Btw jeste vi imale iskustva s konzumacijom 'zabranjenih namirnica'?
Kao, ovdje je rizik listerija i bas ono ako idete citat internet, srce u pete ide. Bolje je stvarno ne otvarat taj google.
Nije svaki feta sir zabranjen. Ako je pasteriziran mozes ga normalno konzumirati.
Trebas samo kod kupovine bilo kojeg sira provjeriti na ambalazi je li pasteriziran. Ako je pasteriziran, siguran je za trudnice 😁
👱🏼♀️31 🧔🏼♂️32👱🏼♀️ hiperprolaktinemija (adenom hipofize), hashimoto, inzulinska rezistencija. Ciklusi ~26 dana07/2022 ➕
03/2023 N💕
Sto se tice prenatal tableta, pijem Novalac cijelu trudnocu, a pocela sam ih piti 3 mj prije pocetka rada na bebi prema preporuci ginekologa (kod mene je moralo biti unaprijed sve planirano zbog adenoma).
Kod prenatal tableta je bitno da imaju aktivni oblik folne jer ako nemaju taj oblik onda ju tijelo ne moze skroz iskoristiti.
Novalac ima aktivni oblik folne tako da je on ok 😊
👱🏼♀️31 🧔🏼♂️32👱🏼♀️ hiperprolaktinemija (adenom hipofize), hashimoto, inzulinska rezistencija. Ciklusi ~26 dana07/2022 ➕
03/2023 N💕
Sta se tice stresiranja, hvala cure na vasim iskustvima. Morat cu poradit na tome.
Jucer npr pojela malo feta sira, oblila me panika kad sam vidjela koliko je strogo zabranjen, odma stres. Btw jeste vi imale iskustva s konzumacijom 'zabranjenih namirnica'?
Kao, ovdje je rizik listerija i bas ono ako idete citat internet, srce u pete ide. Bolje je stvarno ne otvarat taj google.Ma joj slobodno pojedes sir, samo znam da nije dobar pljesnivi ostali se mogu ako nisam u krivu i sama obozavam sir, mi recimo dosta kupujemo onaj pohani Camember i kaze meni muz jao ti ne smijes taj sir, mogu ali ne sad precesto. Nece ti nista biti, ne boj se. :)
Tako je :) Pohanjem se sir termicki obradjuje tako da je siguran.
Meni su 2 ginekologa rekla da je sve termicki obradjeno ok jer visoka temperatura ubije bakterije. Znaci i sirevi i spek/slanina/kobasice itd su ok ako su termicki obradjeni.
Ne smijemo nepasterizirane sireve i proizvode od mesa/ribe koji nisu termicki obradjeni.
03/2023 N💕
Ja jedem dosta salama, to me u trudnoci vuce najvise od svega, a jucer kad sam citala za sir vidila da se ni salame ne preporucavaju, pogotovo prsut i to. Pa cure moje koliko toga mi onda ne smimo jest? Em salate, em tuna, em meki sirovi, sirovo povrce, kava, ...pa sta smimo? Hahaha... nekad kad me opere panika sjetim se da nase bake nisu imale google i ko zna sta su sve jele pa evo moja mama zdravija od mene skoro 😂
👩🏻28❤🧔🏻32
Kao, ovdje je rizik listerija i bas ono ako idete citat internet, srce u pete ide. Bolje je stvarno ne otvarat taj google.Ma joj slobodno pojedes sir, samo znam da nije dobar pljesnivi ostali se mogu ako nisam u krivu i sama obozavam sir, mi recimo dosta kupujemo onaj pohani Camember i kaze meni muz jao ti ne smijes taj sir, mogu ali ne sad precesto. Nece ti nista biti, ne boj se. :)Ja s tunom znam "zgrjesit" s vremena na vrijeme. Niti ne zaboravim,neko kao sto ce mi bit nije to neka kolicina 😅 evo u 5 mj sam 3 put jela salatu od tune 😵🤞
Takodjer 🙈
Inace obozavam tunu i sad ju izbjegavam, ali mislim da mi ne moze nastetiti jedna konzerva tune mjesecno. Pojela sam 3-4x do sad salatu, tjesteninu ili pizzu s tunom.
03/2023 N💕
Ja jedem dosta salama, to me u trudnoci vuce najvise od svega, a jucer kad sam citala za sir vidila da se ni salame ne preporucavaju, pogotovo prsut i to. Pa cure moje koliko toga mi onda ne smimo jest? Em salate, em tuna, em meki sirovi, sirovo povrce, kava, …pa sta smimo? Hahaha… nekad kad me opere panika sjetim se da nase bake nisu imale google i ko zna sta su sve jele pa evo moja mama zdravija od mene skoro 😂
Gle, prije nisu imali sva ta saznanja i vecina trudnoca je prosla ok. Problem je listeria koja moze biti stvarno opasna u trudnoci i nazalost neke zene zbog nje izgube bebu.
Ne smijemo termicki neobradjeno meso (prsut, kulen, slanina itd). Ako su kupovni trebali su proci kroz provjere, ali znamo da se i tada znaju naci bakterije naknadno u mesu.
Od sireva ne smijes nepasterizirane sireve. Pasterizirane sireve i termicki obradjene (u pecnici ili bilo kako) smijes normalno jesti.
Sirovo povrce i voce mozemo jesti, ali ga je bitno dobro oprati prije konzumiranja.
Sirovu ribu ne smijemo.
Tuna se zbog zive ne preporuca ali od male kolicine nece biti nista.
Kavu smijes piti, ali ne pretjerivati, postoji kolicina koja je ok u trudnoci (nisam upoznata koliko je jer ju ne pijem ni inace).
Mozda bi ti bilo najbolje da na iducem pregledu uzmes 10ak minuta i s ginekologom prodjes sva pitanja koja imas kako bi se malo opustila. Kako i sama kazes, dosta si zabrinuta pa bi te mozda savjeti i upute od njega smirili.
03/2023 N💕
Pijete li prenatal vitamine od početka trudnoće?
Koje preporučujete? Ima ih puno i ne mogu odlučiti… mislila sam Novalac, ali bi htjela čuti vaša mišljenja i iskustva.Meni je doktorica rekla da pijem samo folnu do 12. Tjedna (ja je pijem i od prije trudnoće, više od 6 mjeseci).
Ne znam sad uzima li se ona zajedno s prenatalom ili samo prenatal jer sam vidjela da i one sadrže folnu..
Do 12TT trudnoće- samo folnu. Sad samo elevit pronatal. Lakše su mi nego novalac, novalac mi je u prijašnjim trudnoćama sjedao teško i imala sam mucnine od njega.
Onda nas ima grijesnica, nisam jedina 🙈 mada ja nisam znala da je taj feta bas ono na listi zabranjenih, mislila sam kao ono, da je nesto ala kofein i da nece nista od malo, kad ono rizik listerije bla bla
Jedino sta me malo oprala panika je sta sam bas nasla da je bilo zaraza listerijom u splitskom rodilistu.. znaci ne dao Bog nikome
👩🏻28❤🧔🏻32
Sortiraj odgovore
Najstariji