MissGraz, imam pitanje za tebe i nadam se da ti neće biti teško odgovoriti.
Spomenula sam već da mi je krvna grupa B-. Primila sam injekciju poslije prve trudnoće u 2001, sve ok.
Ali…imala sam spontani u 7 tjednu trudnoće u 2018, i nisam dobila nikakvu injekciju poslije toga. Nitko se nije sjetio ni tada, a ni sada da mi možda to treba.
Sada se brinem za bebicu. Da li misliš da je ona u nekoj opasnosti jer nisam primila injekciju poslije spontanog?
Hvala ti mnogo unaprijed!
U Hrvatskoj svaka zena koja je negativna iza spontanog primi injekciju. Jesu ti vadili KG tad kad si imala spontani? Mozda su ustanovili da je dijete po genotipu bilo negativno, pa nije bilo potrebe. I da li si u ovoj trudnoci vadila vec KG? U svakom slucaju, nema straha za bebu ukoliko su screening testovi koji se rade uz KG iza toga bili negativni. Cak i ako su postali pozitivni, vrlo vrlo vrlo je rijetko da ce to u nekoj velikoj mjeri ugroziti bebu. U Hrv kod pozitivnih testova se redovno kontrolira trudnicu i prati se titar antitijela koje je majka stvorila, ukoliko titar poraste, a dijete je zrelo, majka uglavnom ide na inducirani porod. Iza toga se rade ispitivanja na djetetu i ukoliko je nastupila hemoliza eritrocita kod bebe (hemolizu uzrokuju majcnina antitijela, odnosno majcin imunosni sustav koji se "brani"), djetetu se trazi odgovarajuca doza krvi i prima transfuziju. U nekim slucajevima (ali vrlo vrlo rijetkim, opet ponavljam) radi se kompletna izmjena krvi bebe ili tkz. eksangvino transfuzija. Medjutim, takav slucaj se danas desi jednom u nekoliko godina mozda. I jos nesto, s obzirom da je do spontanog doslo jako rano kod tebe jos nije bilo vremena po mom misljenju da tvoj organizam prepozna dijetetove antigene, buduci da tako rano ne dolazi do "mijesanja krvi" izmedju majke i bebe. Mozda su se jednostavno vodili tom logikom. A i da je, to je bilo 2018. i titar je do sada mogao opasti da bi uopce ugrozio ovu sada bebu. Eto ga, nadam se da sam ti uspjela barem malo pribliziti o cemu se tocno radi. Ako ti bilo sto jos nije jasno, slobodno pitaj.
Ja kad god se prepadnem nesto, uvijek pomislim kako su nase bake radjale zdravu djecu dok nisu jos nista znale ni o krvnim grupama, ni o stitnjaci itd. Nekako me to uvijek malo utjesi 🙏🧡
I ja sam do sada sve normalno praktikovala kada je to u pitanju. Međutim, prije par dana je neko spomenuo da ejakulacija moze omeksati rodnicu, sto sam procitala i na internetu, kao i to da orgazam kod zena takodjer moze po tom pitanju napraviti neke promjene, tako da sad fakat ne znam. Nisam doktoricu do sada nista pitala, niti mi je ona rekla sta vezano za intimne odnose, trudnoca je uredna, pa vjerovatno bi napomenula da postoji rizik. Medjutim, sada cu ipak pitati vezano za ove dvije pretpostavke, kakvog je misljenja. Pomalo mi bed pitati je takve stvari, ali sta, bolje da znam sigurno nego da napamet nesto odlucujem. Najbitnije mi je da mi nista sto radim ne napravi neki problem, kada ga do sada hvala Bogu nije bilo. :)
To sam i ja ovdje na forumu tek vidjela, a imam dvoje djece i nitko mi od dr.-a nikad takvo sto nije rekao, niti u bolnici..
I ne bih se usudila pitati ih
Anna0410, shvatam te potpuno. Svi moramo činiti ono što mislimo da je najbolje za nas i za bebe.
Meni su rekli u 27tt da beba ima abnormalno lice, glavu, ruku i te da je premalena. Mislili su da ima neku grešku kromosoma koju nitko prije nje nije imao. Pri porodu cijela ekipa stručnjaka se okupila jer su očekivali da ću roditi sve osim normalne bebe. Možda su mislili da će to biti neki značajni moment kad se prva beba rodila sa baš tom kromosomnom greškom.
Od toga svega je samo bila istina da joj je glavica bila uža jer se nalazila ispod moga rebra i nije mogla pravilno rasti. Mjesec dana poslije poroda se sve popravilo.
Nikada u životu mi nije bilo gore nego tada, ali sve se dobro završilo.
https://ibb.co/ZVBLVxL (2001)
https://ibb.co/74qzbVM (2020)
Curkee jedno pitanje radila sam krvnu grupu danas i gotov mi je nalaz i kao komentar na nalazu piše raditi screening test u 28 gestacijskoj sedmici, da li sve trudnice to rade ili one kod kojih su neki drugi rizici u pitanju. Prva mi je trudnoća i stvarno nisam ni u šta upućena..
Predpostavljam da si negativna krvna grupa. Trudnice negativnog Rh(D)-a rade 3 puta u trudnoci tkz. Screening test ili IAT. Rade ga zbog toga sto je veci rizik od imunizacije ukoliko je otac nositelj pozitivnog Rh(D) antigena, dakle, beba ga moze naslijediti od oca na sto majcin imunitet moze reagirati "obrambeno" jer mu je to nesto nepoznato (mada se moze raditi i o drugim vrstama imunizacije, a ne samo D-om, buduci da postoji vise od 300 poznatih antigena kojih mozemo potencijalno biti nosioci na svojim genima). Ali, to se rijetko desava i u vecini slucajeva ne predstavlja rizik za dijete. Postoje, naravno, slucajevi kad je to rizik, ali rijetko kao sto kazem. Dakle, na pocetku trudnoce, u 28tj i 34tj to kontroliramo kad smo negativne. Trudnice pozitivnog Rh(D)-a rade 2 puta, na pocetku i u 34tj.
A pozitivna sam
Curkee jedno pitanje radila sam krvnu grupu danas i gotov mi je nalaz i kao komentar na nalazu piše raditi screening test u 28 gestacijskoj sedmici, da li sve trudnice to rade ili one kod kojih su neki drugi rizici u pitanju. Prva mi je trudnoća i stvarno nisam ni u šta upućena..
Predpostavljam da si negativna krvna grupa. Trudnice negativnog Rh(D)-a rade 3 puta u trudnoci tkz. Screening test ili IAT. Rade ga zbog toga sto je veci rizik od imunizacije ukoliko je otac nositelj pozitivnog Rh(D) antigena, dakle, beba ga moze naslijediti od oca na sto majcin imunitet moze reagirati "obrambeno" jer mu je to nesto nepoznato (mada se moze raditi i o drugim vrstama imunizacije, a ne samo D-om, buduci da postoji vise od 300 poznatih antigena kojih mozemo potencijalno biti nosioci na svojim genima). Ali, to se rijetko desava i u vecini slucajeva ne predstavlja rizik za dijete. Postoje, naravno, slucajevi kad je to rizik, ali rijetko kao sto kazem. Dakle, na pocetku trudnoce, u 28tj i 34tj to kontroliramo kad smo negativne. Trudnice pozitivnog Rh(D)-a rade 2 puta, na pocetku i u 34tj.
A pozitivna sam
Da l' si u Hrvastskoj ili? Kao sto sam rekla, moguce da je u drugim zemljama drugo pravilo. Ako ti je screening test NEG sve je to ok. Od viska glava ne boli sto se kaze. 😊 Ili ako je to kod nas, mozda je jednostavno lapsus u pisanju nalaza, zna se i to dogoditi. 😅
Anna0410, shvatam te potpuno. Svi moramo činiti ono što mislimo da je najbolje za nas i za bebe.
Meni su rekli u 27tt da beba ima abnormalno lice, glavu, ruku i te da je premalena. Mislili su da ima neku grešku kromosoma koju nitko prije nje nije imao. Pri porodu cijela ekipa stručnjaka se okupila jer su očekivali da ću roditi sve osim normalne bebe. Možda su mislili da će to biti neki značajni moment kad se prva beba rodila sa baš tom kromosomnom greškom.
Od toga svega je samo bila istina da joj je glavica bila uža jer se nalazila ispod moga rebra i nije mogla pravilno rasti. Mjesec dana poslije poroda se sve popravilo.
Nikada u životu mi nije bilo gore nego tada, ali sve se dobro završilo.
https://ibb.co/ZVBLVxL (2001)
https://ibb.co/74qzbVM (2020)
Kako je lijepa ❤ a ja iskreno ne vidim nista do lijepe bebe ni na bebecoj fotografiji 🤔
Not that fensi, ekšli..
MissGraz hvala ti puno, umirila si me. Nitko se nije sjetio da me pita koje sam krvne grupe poslije spontanog. Imala ultrazvuk, mjerenje bete nekoliko puta i samo su me poslali kući.
Smatram da se embrio prestao razvijati jako rano, pa se slažem da nije bilo mješanja krvi.
Babica zna za moj spontani, a zna i za moju negativnu krvnu grupu, ali neću primiti injekciju do 28-og tt.
Samo bih nadopunila MissGraz-ne svaka zena koja je Rh negativna, nego svaka zena koja je Rh negativna, a ima Rh pozitivnog partnera..
..jer ako je partner Rh negativan ne idu injekcije
(znam da to nije slucaj sa Emmie, ali mozda pomogne drugim curama)
Fancy, hvala ti na lijepim riječima. To je fotografija kćerke od 3 mjeseca, tada je glavica bila već normalnija. Njena glava odmah poslije poroda je bila mnogo drugačija, jednostavno preuska. Niti jedna kapica joj nije mogla (zamisli pokušati staviti kapu na bananu😄) , Imam njenu sliku poslije poroda, ali je kod kuće. Sad sam u posjeti mami u Kanadi, ali kad se vratim uslikaću vam.
Sortiraj odgovore
Najstariji