Drage moje proljetnice, konačno da se ja vama malo javim dok moj anđeo spava :)
Dojmovi su se slegli, a ja dobila dar pisanja pa cu vam napisati svoje iskustvo i savjete :)
Halila - često mislim na tebe, vidim da nema novosti, pratiš me u stopu sa tim prenašanjem!! Držim ti fige da na kraju i imaš porod poput mojeg ;) kako se inace osjecas, jel ce biti šta ubrzo?? :D
Rodila sam u Sisku, kao što sam bila napisala, u 23 počela curiti plodna voda, u 1.40 krenuli trudovi. Moji trudovi su krenuli kao tipični mezis bolovi, grčenje u donjem dijelu trbuha i nepravilno ful, znači 2 truda u 5 minuta pa 15 minuta mir, kičma me uopće nije boljela. Nikakvog ritma nije bilo pa smo se U pol 6 zaputili u bolnicu, do tada sam prohodavala trudove, tuširala se, brijala, napravila si frizuru, muž se obrijo i onda smo krenuli. U bolnicu došla otvorena 3-4 prsta, cerviks nestao, direkt u rađaonu nakon pripreme. Muž samnom cijelo vrijeme. Sve položaje sam promijenila, od pilates lopte, na leđima, na oba boka i jedno 40 minuta prije izgona klečeći stalno prikopčana na ctg. Rodila sam bez epiduralne i boljelo je. jako, jako, jako, nezamislivo, u jednom trenu sam mužu rekla da ja to ne mogu itd. s obzirom na nepravilne trudove u 9 mi je dan drip, tek tada počinju još gori bolovi no ono što je dobro je da trud traje minutu pa onda odmor par minuta, tu se malo oporavite :P Dobila sam pikicu u guzu (dalantin) e to je super stvar, skroz me omamilo, spavala sam između trudova i sanjala čak! :P oko pol 11 babice govore samo se držite vi ste super, brzo cete rodit..i od tog trenutka nezamislivo bolne trudove zamijenjuje nagon za izgonom, ta bol je čak lakša od trudova, u jednom trenu babica kaže okrenite se (bila sam klečeći) i skoro sjedeći držeći se za koljena krece izgon, tiskam ja, tiska moj muž iza, babice me zalijevalu dječjim uljem i masiraju međicu, doktor sjedi na stolcu ispred boksa i samo promatra, i nakon par tiskanja diže se doktor i kaže ajmo malo pogurnuti, ja vičem nemojte mi to raditi (nalijeganje na trbuh u pitanju) i kaže on samo cu lagano, i kako je lagano dlanom pritisnuo vrh trbuha tako je moja Lana izašla van u 11.15, i nastupio je osjećaj potpunog blaženstva. Nasmijala sam se od uha do uha i kada su mi je položili na trbuh da pupkovina odpulsira (nije bilo transporta za doniranje) samo sam se smijala i govorila "dobrodošla anđele moj". Nije bilo ureza međice niti sam pukla dolje, već mi je koža pored male usnice pukla (nisam ni znala da se to uopće može dogoditi) i dobila sam 3 najtanja šava radi estetike jer sam mlada :P
jedina zamjerka je što ju nisam odmah podojila već su je odnijeli u pol 12 i tek sam ju dobila u 4.
Cure moje, porod stvarno jako boli, ali taj tren kad beba izlazi van (bar meni-cure iz sobe su mi rekle da sam nenormalna i da njima tak nije bilo :P) je savršen, taj doživljaj je nešto što ja ne mogu opisati, nadam se da ce mi s drugom bebom jednog dana biti točno takav doživljaj. Predivno stvarno
Što se savjeta tiče..dakle..u rađaoni mi hrana nije bila na kraj pameti, ali voda mi je bila dobrodošla, a u jednom trenu sam povratila tu vodu, i to se događa :P
Slušajte babice, stvarno pomažu puno, i dišite, probajte disati kroz te trudove, duboko, glasno, pogotovo kod onih trudova prije izgona. Svoje želje morate reći, znaci ako hocete da pupkovina odpulsira i podoj poslije poroda recite im to, ali prije jakih trudova jer kad ti trudovi krenu ni na kraj pameti je razgovarati s njima o bilo cemu..
Jednom sam pisala svoj popis za bolnicu, točno šta sam napisala mi je i trebalo, ni više ni manje. Nosila sam mali kofer i vrećicu s vodom i hranom te svoju torbu koju inace nosim, to sve je bilo samnom u rađaoni, a muž je ovu torbu za svaki dan odnio doma i ostao mi je kofer i hrana naravno. Tih par dana u bolnici se opskrbite tekućinom (ne sokove od agruma, ja imala od naranče, kažu da izaziva osip) najbolje sok od jabuke i voda. Strašna žeđ tih par dana. I ja sam konstantno jela krekere, super su mi bili, a cimerica štapiće, nekako nam najbolje pasalo. I još jedna meni skoro najbitnija stvar u bolnici je krema za bradavice. Dok se ne uspostavi to dojenje bole bradavice katastrofa. Krema neophodna.
Eee da, ja sam jedva 10 chicco uložaka potrošila, jednostavno nisam toliko krvarila, zato si spakirajte neki običan pamučni uložak da imate kad idete doma ako nebute krvarile puno. Meni muž kupio neke naturela uloške kad je došao po nas jer mi je chicco prevelik bio, a malo krvarim.
Garavica baš napisala, dosta stvari dolazi intuitivno.
Ako koga šta zanima neka slobodno pita, sretnoo svima i nadam se da ce i vaši porodi proći školski ;))
Česttike svim novim mamicama, dobrodošle u klub! :*
E jesam se raspisala, skoro ko Biblija izgleda..to nadoknađujem ovih 5 dana što nisam pisala :P
Ninachh, baš mi je drago da si nam se raspisala! I ja često na tebe mislim pošto smo za sada jedine tu koje smo prenijele. Sve druge proljetnice nešto žure.
Lijepo si nam opisala porod i zvuči kao dobro iskustvo. Drago mi je zbog tebe! Najvažnije je da ste ti i Lana dobro i da uživate i mazite se!
Ja sam danas bila na kontroli opet i pomaka nema. Uloživa za vrh prsta već mjesec dana i tu stojimo. ALI... ctg je bio super danas i na uzv sve super, plodne vode ima dovoljno, a ne oskudno kao što je zadnji puta bilo rečeno, protoci krvi i kisika su isto dobri, kaže doktorica da nema razloga za brigu jer je sve u redu. Sutra ne moram ići, nego u petak. Onda ćemo vidjet hoće li me ostavit u bolnici ili ipak ne. Doktorica bi radije da to krene samo, al ovisi o nalazima. Cura je danas procijenjena na nekih 3690, a ne 3800 ko zadnji puta. Uglavnom, sretna sam što je s njom sve u redu i sad i dalje čekam. Mislim da se spustila u zdjelicu, jer me prepone i te kosti zdjelične groooozno bole, a i doktorica je komentirala da se još više spustila od zadnjeg puta. Kad bi bar krenula do vikenda, dosta mi je više tih pregleda.
Jedino š
Slučajno poslala...
Jedino što moram reči je to da sam neopisivo zadovoljna s doktoricom na koju sam naišla. Jako je detaljna, ljubazna i sve savršeno objasni. Kad bi barem svi bili takvi...
I btw Pupa, nadam se da ste ti i Filip odavno već kod kuće i da nadoknađujete sve dane razdvojenosti!
Malamimi-ja sam si stavila steznik kad smo se spremali kući, sestra me vidjela, ali nije ništa komentirala, a ja nisam nikog ništ ni pitala :P
Dojenje ide mnogo bolje i lakše odkad smo doma..u bolnici je bilo malo teže :)
Halila- Vjeruj ti meni, nema ničeg za zabrinjavati se..ja sam prenijela 5 dana, rekli su mi da sam zatvorena i da ko zna kad ce krenuti i opet je sve krenulo svojim tokom. E da..nadam se da necu zvučati vulgarno, ali tu večer kad je sve krenulo ja i moj muž smo se po zadnji put i poseksali. Možda je i zato krenulo. Ja sam imala osjećaj da cu se možda brže otvoriti i nagovorila sam ga. I nije mi žao :P Ja sam rekla da sve dok su nalazi uredni nema induciranja i forsiranja bebe vanka. Ona zna kad je njoj vrijeme ;) Držim fige da sve krene kako spada :D
Cure evo i nas s pregleda. Nas decko je tezak 3 kg i sve je u najboljem redu. Ctg takodjer uredan,ja potpuno zatvorena. Sljedeci pregled za 2 tjedna! 😊
Ninachh, upravo i ja danas cijeli dan svog muža nagovaram možda stvarno idem tvojim stopama hahaha..
Sunshine, pa tvoj dečko je već pravi frajer kad tri kg ima! Nek samo sve ostane super!
Halila, vec sam od nekoliko cura cula da su rodile poslije strastvene noci. Mozda i kod tebe ubrza stvar. Sto si rekla gdje ces roditi? Koprivnica ili sam nesto pomijesala?
Malamimi, da, u Koprivnici. Nadam se da će se muž sažaliti... Baš mi je i jedan doktor rekao danas "Odi ti doma i reci mužu da se malo zabavi, možda se pokrene nešto." Vidjet ćemo. U krajnjem slučaju, izbacit ću slatkiše, možda se to bebi neće svidjeti pa izađe.. hahaha.
Sortiraj odgovore
Najstariji