Potpomognuta oplodnja vol. 9

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    Verbena
    28. Siječanj 2025. 12:09

Pozdrav cure,
    odlučila sam se malo više educirati o suplementima i IVF-u općenito pa evo, danas dijelim s vama nešto malo o DHEA, možda će nekoj od vas biti od koristi.. 
    (prema ISWTE R. Fett)Što je DHEA
    DHEA je prekursor hormona koji se u najvećoj mjeri sintetizira u nadbubrežnim žlijezdama, a u manjoj mjeri u jajnicima gdje se onda dalje koristi za sintezu testosterona i estrogena. Testosteron u jajnicima ima vrlo važnu ulogu jer potiče sazrijevanje vrlo ranih folikula - onih koji su barem 3-4 mjeseca udaljeni od ovulacije. Stoga je u toj fazi važno imati dovoljno testosterona u jajnicima.
    Razina DHEA u većine žena opada s dobi, a pokazalo se da je obično nizak i u žena s preuranjenom ovarijalnom insuficijencijom/zatajenjem (POI/POF). Ova stanja su, s druge strane, najčešće potaknuta nekim autoimunim zbovanjima poput autoinumih bolesti štitnjače, reumatoidnog artritisa ili ukoliko npr postoje protutijela koja napadaju nadbubrežnu žlijezdu. Niska razina DHEA dovodi do niske razine testosterona što smanjuje broj folikula koji ulaze u proces sazrijevanja, što će se klinički očitovati niskom razinom AMH i malim brojem antralnih folikula, odnosno smanjenjenom plodnosti.Kada ima smisla uzimati DHEA?
    Ima smisla u svih žena sa smanjenom ovarijalnom rezervom ili smanjenom plodnošću zbog više dobi.
    Prije nego se krene sa uzimanjem, svakako je potrebno napraviti laboratorijske nalaze - odrediti DHEAS (sulfatni oblik DHEA koji je pohranjen u tkivima pa time puno manje podložan varijacijama vrijednosti, za razliku od običnog DHEA koji se nalazi u krvi i čija vrijednost fluktuira kroz dan), a istovremeno je potrebno odrediti i ukupni testosteron.
    Za plodnost se pokazalo da bi optimalne vrijednosti trebale biti sljedeće:
    DHEA 2.6 - 7.3 mikromola/L - idealno oko 5 mikromola/L
    ukupni testosteron 0.9 - 1.6 nmol/L
    Ako vam je vrijednost ukupnog testosterona unutar gore navedenih vrijednosti, suplementiranje DHEA vjerojatno neće imati previše koristi, čak i ako je DHEAS niži.

🤷🏼‍♀️ 1985. - AMH 1.7 pmol/L, FSH 19.6, mb.Hashimoto
    🧔 1986., sve ok
    🏥 SV. DUH
    🔸10/24 - 1. IVF (Ovaleap + Menopur + Cetrotide + Ovitrelle) => 5 j.s. -> 4 oplođene; Estrofem + Cyclogest => 18.10. ET 1 3dn => ✖️
    2 ❄️
    🔸11/24 - 1. FET (prirodni ciklus) - od 21.11. Estrofem + Cyclogest => 27.11. FET 1 BC, Brevactide 1500 i.j. 2x, Andol 75 mg => beta 14.dnt 756 => 16.dnt 1792 => missed ab. 9 +4 tt 💔

Verbena
    28. Siječanj 2025. 12:11

Kako uzimati DHEA?
    Doza DHEA koja se najčešće preporučuje je 75 mg dnevno podijeljeno u 3 doze od 25 mg (3x25 mg)
    Međutim, obzirom da je količina DHEA koja se prirodno dnevno stvara u mlade zdrave žene s normalnim funkcioniranjem nadbubrežnih žlijezda niža, vjerojatno bi i manje doze DHEA bile učinkovite.
    Stoga je jedan od mogućih pristupa:
    - krenuti sa dozom od 1x25 mg dnevno
    - potom za 4 tjedna ponoviti nalaze DHEAS i ukupnog testosterona, a dalje dozu povećati ili smanjiti, ovisno o nalazima (ovdje su puno bitnije vrijednosti ukupnog testosterona!!)
    Općenito je jako bitno za vrijeme uzimanja redovno (1x mjesečno) kontrolirati DHEAS i uk testosteron kako ne bi bili previsoki. Visoki testosteron može imati negativno djelovanje na folikule u kasnijim stadijima sazrijevanja, što u kontesktu IVF-a znači da će se manji broj jajnih stanica uspleti oploditi, odnosno da će se dobiti manji broj kvalitetnih embrija.
    Druga stvar, DHEA ima učinak samo ako se uzima dovoljno dugo - budući da je testosteron bitan u vrlo ranom sazrijevanju folikula, DHEA bi trebalo početi uzimati najmanje 3-4 mjeseca prije planiranog početka IVF ciklusa, a prestati kada se krene sa IVF lijekovima.
    Može se uzimati i ako tudnoću planiramo putem IUI ili prirodno - kreće se 3-4 mjeseca prije IUI odnosno ovulacije, a prestaje se odmah po ostvarenju trudnoće.

Tko ne bi trebao uzimati DHEA:
    - žene sa PCOS koje imaju visok ukupni testosteron
    - žene koje su imale neki hormonski ovisan tumor
    - žene s endometriozom - teoretski može pogoršati bolest zbog povećanja sinteze estrogena
    - žene s nekim bolestima poput bipolarnog poremećaja
    DHEA ulazi i u interakcije s nekim lijekovima (npr neki lijeovi za šećer) pa je prije uzimanja svakako potrebno provjeriti da li će smetati nekom od lijekova koji već uzimate

Koje su moguće nuspojave?
    Općenito se prema dosadašnjim studijama DHEA pokazao siguran, čak i ako se uzima duže vrijeme.
    Budući da povisuje razinu testosterona, i nuspojave će biti vezane za visoke koncetracije tog hormona:
    - masna koža
    - akne
    - opadanje kose
    - pojačana dlakavost lica i tijela
    - produbljivanje glasa
    - produljenje menstrualnog ciklusa
    - može "maskirati" vrijednosti progesterona i činiti ih višima nego što stvarno jesu

🤷🏼‍♀️ 1985. - AMH 1.7 pmol/L, FSH 19.6, mb.Hashimoto
    🧔 1986., sve ok
    🏥 SV. DUH
    🔸10/24 - 1. IVF (Ovaleap + Menopur + Cetrotide + Ovitrelle) => 5 j.s. -> 4 oplođene; Estrofem + Cyclogest => 18.10. ET 1 3dn => ✖️
    2 ❄️
    🔸11/24 - 1. FET (prirodni ciklus) - od 21.11. Estrofem + Cyclogest => 27.11. FET 1 BC, Brevactide 1500 i.j. 2x, Andol 75 mg => beta 14.dnt 756 => 16.dnt 1792 => missed ab. 9 +4 tt 💔

ivanova_mama
    28. Siječanj 2025. 12:22

Sage

Hvala svima❤️ Transfer odrađen, krumpirići pojedeni, beta za 10 dana, sad čekamo🤞

Sretnooo

1. Jedan spontani u 8om tj
    2. MTHFR heterozigot
    3.PAI 1 heterozigot
    4. 3.7.2018 - prirodnim putem moj čovik, zvrk, sve na ovom svitu
    5. 2022 - operacija mioma
    6. od 2022 bezuspješno
    7. 11/2024 krenili u postupak IVFa
    8. TSH 2.38; FSH 5.2; LH 9.2; PRL 213; AMH 7.0: FOLNA 5.9; D vitamin 62
    9. Sve vrijednosti smo podignuli boostanjem
    10. Krećem sa Pergoveris 200
    11. Muž - sve super

ivanova_mama
    28. Siječanj 2025. 12:23

DeeDee_543

Xoxo23

ivanova mamasretno 🤞🏼🥰ivonasina koliko ti je bia endometrij? malo si me zbunila, ja sam mislila da si ti tu ka i ja , ja sam danas 10 ti dan na estrofemu koji si ti dan ?deedee jesi ti i dalje KBC Split ili ?Sage sretno 🫶🏻 ❤️🤞🏼
    Aha jesam, kod dr.MŠ…ako ovaj pokušaj ne bude uspješan selim se u cita…kod koga si 

Ja sam evo prvi i idem u Cita kod dr. Aracic

2. MTHFR heterozigot
    3.PAI 1 heterozigot
    6. od 2022 bezuspješno
    11. Muž - sve super

ivanova_mama
    28. Siječanj 2025. 12:25

sanjushka

⚠️ 🤞🏻❤️💪🏻 ⚠️
    SIJEČANJ 2025.28.1. uto
    XOXO23 - ultrazvuk fet
    SIRENAA - ultrazvuk fetVELJAČA 2025.10.2. pon
    IVKA33 - ultrazvuk_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
    ➡️ Ako još netko želi na listu ili je nešto krivo upisano javite…_________________________________Sage pupo čestitam, neka se mrva čvrsto primi! 🤞🏻❤️
    Xoxo i Sirena sretno danas! 🤞🏻❤️

Petak prva folikumetrija 

2. MTHFR heterozigot
    3.PAI 1 heterozigot
    6. od 2022 bezuspješno
    11. Muž - sve super

Anda
    28. Siječanj 2025. 13:13

Verbena

Pozdrav cure,
    odlučila sam se malo više educirati o suplementima i IVF-u općenito pa evo, danas dijelim s vama nešto malo o DHEA, možda će nekoj od vas biti od koristi..
    (prema ISWTE R. Fett)Što je DHEA
    DHEA je prekursor hormona koji se u najvećoj mjeri sintetizira u nadbubrežnim žlijezdama, a u manjoj mjeri u jajnicima gdje se onda dalje koristi za sintezu testosterona i estrogena. Testosteron u jajnicima ima vrlo važnu ulogu jer potiče sazrijevanje vrlo ranih folikula - onih koji su barem 3-4 mjeseca udaljeni od ovulacije. Stoga je u toj fazi važno imati dovoljno testosterona u jajnicima.
    Razina DHEA u većine žena opada s dobi, a pokazalo se da je obično nizak i u žena s preuranjenom ovarijalnom insuficijencijom/zatajenjem (POI/POF). Ova stanja su, s druge strane, najčešće potaknuta nekim autoimunim zbovanjima poput autoinumih bolesti štitnjače, reumatoidnog artritisa ili ukoliko npr postoje protutijela koja napadaju nadbubrežnu žlijezdu. Niska razina DHEA dovodi do niske razine testosterona što smanjuje broj folikula koji ulaze u proces sazrijevanja, što će se klinički očitovati niskom razinom AMH i malim brojem antralnih folikula, odnosno smanjenjenom plodnosti.Kada ima smisla uzimati DHEA?
    Ima smisla u svih žena sa smanjenom ovarijalnom rezervom ili smanjenom plodnošću zbog više dobi.
    Prije nego se krene sa uzimanjem, svakako je potrebno napraviti laboratorijske nalaze - odrediti DHEAS (sulfatni oblik DHEA koji je pohranjen u tkivima pa time puno manje podložan varijacijama vrijednosti, za razliku od običnog DHEA koji se nalazi u krvi i čija vrijednost fluktuira kroz dan), a istovremeno je potrebno odrediti i ukupni testosteron.
    Za plodnost se pokazalo da bi optimalne vrijednosti trebale biti sljedeće:DHEA 2.6 - 7.3 mikromola/L - idealno oko 5 mikromola/Lukupni testosteron 0.9 - 1.6 nmol/L
    Ako vam je vrijednost ukupnog testosterona unutar gore navedenih vrijednosti, suplementiranje DHEA vjerojatno neće imati previše koristi, čak i ako je DHEAS niži.

Verbena hvala na korisnim informacijama 🤗
    Cure, sretno svima, pratim vas! 🌸

👩‍💼1987., POI, Mb Hashimoto, AMH 1.0 pmol/L👲1988., normozoospermia
    9mj/2024 - Vinogradska, 11mj blaga stimulacija (Duphaston, Femara, Menopur, Centrotide, Ovitrelle), 1🥚, transfer ❌

Xoxo23
    28. Siječanj 2025. 13:20

Sirena ja sam isto na estrofemu, ali od 1dc i 3 puta dnevno, nadala sam se da san danas gotova s njim ali nastavljam i dalje rekla mi je nekad u trudnoći da stajem. Neka samo dođe ta trudnoća neće bit problem pit ga 🤣 Verbena hvala na info, meni je DHEA povišen pa sam ja među ovima kojima on ne treba 😅

29yo👩🏼‍🦰 PCOS, IR , AMH 33
    32yo 👱🏼‍♂️10/24 spermiogram uredan ✅
    01/23- ectopic 👼🏻 (mtx)
    09/24 HSG - lijevi jajovod prohodan, desni neprohodan (sumnja na hydrosalpinx ?)
    1.KBC Split - IVF 12/24 - 16 js, 12 oplođeno, 8 ❄️ (hiper, freeze all)
    1.FET (estrofem 3x2 od 1dc, cyclogest 2x1 od 12dc) 03.02.2025 ⏳🫶🏻

• Sirenaa
    28. Siječanj 2025. 14:27

Xoxo23

Sirena ja sam isto na estrofemu, ali od 1dc i 3 puta dnevno, nadala sam se da san danas gotova s njim ali nastavljam i dalje rekla mi je nekad u trudnoći da stajem. Neka samo dođe ta trudnoća neće bit problem pit ga 🤣Verbena hvala na info, meni je DHEA povišen pa sam ja među ovima kojima on ne treba 😅

Ja sam od 2 dc i tri puta dnevno po 2 mg.
    Tako je nije problem pit samo da dode do trudnoce 💪

Anda
    28. Siječanj 2025. 14:47

Ima li tko iskustva s Trisequens tabletama?
    .
    Piše da se daje ženama kojima je prošlo minimalno 6mj od zadnje menstruacije. Meni su u natrag godinu dana postale neredovite (4mj, 44 dana, 21 dan i sl.), pa ono, jesam svejedno u toj kategoriji? 😅
    Dobila sam ga jer nakon Duphastona (10 danax 2tbl) nisam dobila krvarenje (nije bilo folikulogeneze).

👩‍💼1987., POI, Mb Hashimoto, AMH 1.0 pmol/L👲1988., normozoospermia
    9mj/2024 - Vinogradska, 11mj blaga stimulacija (Duphaston, Femara, Menopur, Centrotide, Ovitrelle), 1🥚, transfer ❌

• Tinchy300
    28. Siječanj 2025. 15:34

Pozdrav svima, isprike na upadanju i smetnji. Treba mi pomoc. Naime vadila sam nalaze za trombofiliju jer sam imala spontane i problem oko zadrzavanja trudnoce. Imam jedno dijete koje je zaceto prirodnim putem.
    Kod nalaza mi je IgG bio povisen. U prvom nalazu 21, a u drugom 23. Normalno je do 20. Da li je neka od vas imala sa time problema tj. da li je to uopce problem?
    Hvala puno.

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.