Potpomognuta oplodnja vol. 4

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    Leia3.0
    13. Veljača 2021. 17:33

Hahhaha

💁🏻‍♀️35 g., AMH 32 PCO like
    💁🏻‍♂️40 g., astenozospermija
    1. IVF 1/21, kasni OHSS 8dpt , blighted
    2. FET 9/21 - beta negativna
    3.IVF 11/21 1 blastica - FET 12/21 = blighted
    4. sreća 🍀🌈🌟 prirodna trudnoća 🐣🌈☀️
    13dpoß116⚡️15dpoß307💫17dpoß692🌟19dpoß1566
    🍬🦄🧸🌈 nifty uredan💜🧸🐣🌈

Leia3.0
    13. Veljača 2021. 17:34

Nisam potpuno poludjela. Moje "Hahaha" iz prethodnog posta je trebao biti odgovor na citat od mattan šmattan i učlanjivanje petodnevnog u Hajduka. Ali eto, forum je odlučio da nema više ctiranja. 

🍬🦄🧸🌈 nifty uredan💜🧸🐣🌈

Leia3.0
    13. Veljača 2021. 17:44

MTB slijedi nekoliko komentara za OHSS jer mi nije htio prihvatiti predugačak komentar

🍬🦄🧸🌈 nifty uredan💜🧸🐣🌈

Leia3.0
    13. Veljača 2021. 17:45

MTB samo za tebe i naš novi vol. 5. Nadam se da je okej i da ćeš moći samo copy paste. 

OHSS – sindrom hiperstimulacije jajnika

Uzrok sindroma hiperstimulacije jajnika je razvoj takozvane vaskularne permeabilnosti, što znači da krvne žile postaju propusne za tekućinu, koja se onda skuplja u tjelesnim šupljinama (u trbuhu, plućnoj maramici, itd..).
    Simptomi su naglo oticanje trbuha, bolovi i nelagoda u abdomenu, mučnina, proljev, povraćanje, a kod teškog oblika i poteškoće s disanjem. Nije nužno imati sve od navedenih simptoma da bi se radilo o OHSS-u. Obično to budu samo neki – oticanje trbuha uslijed naglog uvećanja jajnika i skupljanja tekućine u trbušnoj šupljini i posljedično tome bolovi i nelagoda u abdomenu su prilično jasan znak da se radi o OHSS- i dovoljni simptomi da se može zaključiti o čemu je riječ. Za potvrdu će liječnik napraviti uzv. 
    Teški oblik OHSS-a je relativno rijedak i podrazumijeva obveznu hospitalizaciju (premda hospitalizacija niti kod blažih oblika OHSS-a nije isključena). Kod pojave gore navedenih simptoma tijekom ili nakon stimulacije u MPO postupcima potrebno je ODMAH se javiti liječniku. Ovo su stanja koja zahtijevaju hitnu liječničku skrb i nadzor.

🍬🦄🧸🌈 nifty uredan💜🧸🐣🌈

Leia3.0
    13. Veljača 2021. 17:45

DRUGI DIO OHSS-a
    Mnoge žene će se možda pitati da li je u pitanju OHSS ili su to posljedice aspiracije. U slučaju većine forumašica koje su imale OHSS nije bilo sumnje. Simptomi su počeli naglo i jednostavno se loše osjećaš i instinktivno tražiš liječničku skrb. Bolovi u jajnicima zbog punkcije obično prestanu kroz koji dan (u većini slučajeva se žene za tjedan dana potpuno oporave od aspiracije). OHSS boli drugačije, cijeli abdomen je zahvaćen i izuzetno napuhan i bolan te simptomi obično svakim danom postaju sve gori. Opseg trbuha se povećava za 10, 15 pa i 20 cm.
    Rizične skupine za OHSS jesu pacijentice mlađe životne dobi, PCO jajnici ili PCOS, visok AMH i visok broj antralnih folikula. Kod ovakvih osoba preporuka je početi s najnižom mogućom dozom stimulacije jajnika, kako bi se izbjegle kasnije komplikacije uzrokovane OHSS-om.
    Preporučuje se konzumacija 4-5 litara tekućine dnevno, voda, čajevi i izotonični napici (npr. isosport, zbog disbalansa elektrolita u tijelu) i strogo mirovanje. Liječnik će napraviti pretrage iz krvi i urina te će po potrebi infuzijom nadomjestiti sve što ste izgubili uslijed OHSS-a (npr proteini). Također, često će se davati i injekcije fragmina radi sprječavanja zgrušavanja krvi.
    Postoje tzv. rani i kasni OHSS.
    Rani se javlja obično unutar 3-7 dana nakon davanja (hcg) štoperice, odnosno neposredno nakon aspiracije. Moguće je (i preporučljivo) da će liječnik odgoditi transfer i ići na freeze all ukoliko rani OHSS nastupi, budući da trudnoća pogoršava stanje OHSS-a (i ukoliko do trudnoće dođe, OHSS traje dulje). U tom slučaju ne očajavati. Bolje je za tijelo žene, ali i za šansu za implantaciju embrija, da se tijelo ne bori s OHSS-om u tom trenutku. OHSS bi do idućeg mjeseca, u vremenu za FET, trebao potpuno nestati, a tijelo biti odmorno i spremno za primitak embrija.

🍬🦄🧸🌈 nifty uredan💜🧸🐣🌈

Leia3.0
    13. Veljača 2021. 17:46

TREĆI I ZADNJI DIO OHSS-a
    Kasni OHSS se javlja protekom 12 do 17 dana od davanja štoperice i u vrlo velikoj većini slučajeva je povezan s nastupom trudnoće, odnosno lučenjem beta hcg-a uslijed trudnoće. Može se s visokom vjerojatnošću pretpostaviti ako OHSS nastupi nakon cca 6-7 dana nakon transfera blastice ili  8./9. dan nakon transfera trodnevnog embrija da se radi o kasnom OHSS-u uzrokovanog trudnoćom jer je uspješno implantirani embrij uzrokovao lučenje bhcg-a, a svaka štoperica s hcg-om je do tog trenutka odavno izašla iz krvi. Zbog toga što bhcg u početku trudnoće brzo raste, obično se iz dana u dan pogoršavaju simptomi OHSS-a.
    Kod kasnog OHSS-a treba naglasiti da vrijednosti bhcg-a mogu biti i manje nego što je to uobičajeno kod standardnih trudnoća. Jednako tako, bhcg može nepravilno i sporo rasti (tj. možda neće imati pravilno duplanje). Stoga, neobičan bhcg za vrijeme i neposredno nakon što simptomi OHSS-a počnu popuštati nije nužno razlog za paniku i ne mora nužno značiti da s trudnoćom nešto nije u redu, odnosno ne mora značiti da prijeti pobačaj ili da se radi o izvanmateričnoj trudnoći. U ovakvim slučajevima će ili prvi uzv pokazati da je trudnoća uredna (dakle da je na pravom mjestu i pravilnih karakteristika) ili će se OHSS-a smirivati, a bhcg će se kroz dva tri dana regulirati, te "normalno" rasti i pravilno duplati. Najgore je naravno iščekivanje. Ako se netko nađe u toj situaciji ne gubiti nadu. Sve još može, i vjerojatno hoće, završiti ok. Nije dokazano da OHSS ima utjecaja na samu trudnoću. U tom smislu, evo i linka na studiju koja podrobno objašnjava ponašanje bhcg-a kod pacijentica s kasnim OHSS-om. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6357681/

🍬🦄🧸🌈 nifty uredan💜🧸🐣🌈

MTBica 💃 🍟💉🤰👶
    13. Veljača 2021. 17:54

*.Women_name.*, hvala što si podijelila iskustvo s vođenjem trudnoće u klinici. Žao mi je što imaš takvo iskustvo. Moram priznati i da mi je čudno da ti ne daju termin prije ta tvoja dva tjedna, jer meni su uvijek dali termin skoro odmah kad sam tražila. A jednako plaćamo.
    Inače, ja vjerojatno neću voditi trudnoću kod njih, vidjet ću. Ali, nekako gledam da su oni MPO stručnjaci i da mi oni trebaju dok ne završim MPO dio priče (dakle, možda i čitavo prvo tromjesečje kad sam ipak MPO trudnica i po tome drukčija, a možda ne - ovisi kako budem osjećala). Nakon toga bih ipak išla kod nekoga tko je specijalizirao vođenje trudnoća.

Tiki, to ti znači da si nekad već prebolila Toxo i da je se više ne moraš bojati. Imaš antitijela. Sve ostalo gdje je Igg negativan možeš dobiti u trudnoći, i toga se trebaš čuvati (iako, ako nisi dobila do sad, i izbjegavaš neke očite stvari, vjerojatno nećeš dobiti).

Šmattan, ti si pukla.  
    Hahahah, dob petodnevni. 
    Hvala na skriptici!!! Divna je. Ovo si ti pisala one manje čitljive dijelove? 

MaloTele, hvala ti. Svaka čast!
    I da, vrijedi izazov. Juhuuuu!!! Baš me zanimaju rezultati!!! 

ericaa, hvala!!! I mislila sam da sam negativna, ali dio mene se bojao da ću dobiti lažni pozitivni rezultat. Pa ta antitijela koja i dalje imam valjda nekom vragu služe, odbijam se opet zaraziti. 

Leia2.0, WOW!!! Super si to napravila. TAKO SE TO RADI!!! 

💔💔💔

MTBica 💃 🍟💉🤰👶
    13. Veljača 2021. 17:57

Mene muče klasični problemi 1DC - je li ovo sad krenula prava menga ili nije? Vidim li ja na papiru crvenkastu boju, ili je sve smećkasto? Ovo na ulošku, je li smećkasto jer nisam pogledala odmah pa je zasmeđilo, ili je smećkasto jer je takvo izašlo iz mene?
    Skraćeno, je li meni 1DC ili će to biti tek sutra???
    Mrzim te prve dane ciklusa. Najlakše bi mi bilo da se samo dogodi switch i da krene ko iz špine i gotovo. Ovo proučavanje pod povećalom je iritantno 

💔💔💔

• Dia85
    13. Veljača 2021. 17:58

Peggy, kod mog muža slična situacija, poboljšao je značajno broj, kasnije i brzinu i morfologiju tako da je nalaz sada uredan (doduše to sve moze jako varirati).. konkretno, na brzinu mislimo da utječe c vitamin, d vitamin, DAA, ashwaganda i maca prah, nedavno sam pisala sto je sve koristio. Osim toga neki dan je vadio d vitamin i 51 mu je a koristi mjesecima riblje ulje, dakle sto bi bilo da nije. Sad mu je dr prepisala D vital (po mojoj uputi;)).
    Leia sretan rođendan! Nek ti bude i godina takva, najveselija ikad!
    Drage sve, čestitam svima sa dobrim vijestima i lovim zaostatke..pitanje za cure koje znaju: feritin mi je 41, da uvedemo Kendural c ili je to ok? Za mjesec dana je FET😇 pa gledam na šta mozemo do tad utjecati🤓. 

Ja 36 (ok, blaža trombo),MM 35 (šetajući spermio od OAT - normo), 2 IUI neuspješno
    01/21 IVF Gonal 150-75, Orgalutran, Decapeptyl, freeze all, 3/6 oplođeno, 1 trodnevni FET; beta ❌
    05/21 Ovaleap 125-100, Cetrotyde, Ovitrelle, 10 oplođeno, 4 blastice, freeze all, FET 4 puta neuspješno

Matkiša 😎
    13. Veljača 2021. 18:02

Leia2.0

Nisam potpuno poludjela. Moje "Hahaha" iz prethodnog posta je trebao biti odgovor na citat od mattan šmattan i učlanjivanje petodnevnog u Hajduka. Ali eto, forum je odlučio da nema više ctiranja.

Od sutra će forum raditi kao urica haha

2x IUI, prirodna asp (nema js), ICSI-🐧🐧🐧
    FET 1️⃣ biokemijska✖️ FET 2️⃣ ✖️
    FET 3️⃣ Bhcg 10dnt> 198,5 - 12dnt> 608,0 ✔️
    Uzv - 5tt+2, GV 11 mm, ŽV 3 mm
    6tt+2 imamo 💗

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.