Potpomognuta oplodnja vol. 4

Izvan raspona! Odustani

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar MTBica 💃 🍟💉🤰👶

    MTBica 💃 🍟💉🤰👶

    Broj poruka: 8398

    Prijavi adminu

    OBAVEZNO PROČITATI PRVI POST
     
    Pozdrav svima i dobro nam došli.
    Ovdje se okuplja čopor lavica koje žele dijete - neke svoje prvo, a neke svoje drugo, treće… Okupile smo se sa raznih krajeva svijeta, sa različitim životnim pričama, starosti, dijagnozama, … ali sa zajedničkim ciljem i zajedničkom namjerom - proći ovaj put u dobrom društvu, sa što manje stresa, dobivajući i dajući podršku koja se rijetko viđa. 
    Na ovoj temi nema vrijeđanja, ponižavanja, svađanja… Ima smijanja, plakanja, čekanja, savjetovanja, tješenja, podrške, navijanja, dijeljenja iskustava, …
    Glavno pravilo kojeg se pridržavamo jest:

    Sve za jednu, jedna za sve!!!
     
    U idućim postovima vas očekuju nekoliko uputa i popisa koji bi vam mogli pomoći na ovom putu. Slobodno ih pročitajte. A onda krećemo sa trenutno aktualnim popisom naših trudnica u postanku i onih koje su to već uspjele!

    I konačno, odlučile vi da nas samo čitate, ili se aktivno uključite u pisanje, vi ste i dalje jedna od nas, čopora hrabrih žena. Sretno nam svima!

    💔💔💔

  • Avatar MTBica 💃 🍟💉🤰👶

    MTBica 💃 🍟💉🤰👶

    Broj poruka: 8398

    Prijavi adminu

    O nekim terminima i skraćenicama
     
    MPO - Postupak u koji idemo se zove postupak medicinski potpomognute oplodnje. Molimo vas da ne koristite naziv “umjetna oplodnja”. Ne postoji ništa umjetno u onome što mi radimo, baš kao što ni naša sadašnja i buduća djeca nisu umjetna. Iskorijenimo taj grozan naziv i predrasude koje ga prate iz naše okoline i društva.
     
    AIH - inseminacija - laički rečeno, malo se pročiste spermići vašeg partnera, održi im se govor ohrabljenja, i ubrizga ih se direktno u maternicu. Nema smisla raditi ako prije toga nije provjerena prohodnost jajovoda.
     
    IVF - in vitro fertilisation - laički rečeno, vaša jajna stanica i spermići vašeg partnera se stave u istu zdjelicu i organizira se tulum - dok jedan spermić ne oplodi jajašce. Koliko jajnih stanica, toliko ima tuluma.
     
    ICSI - intracytoplasmic sperm injection - laički rečeno, izabere se jedan spermić vašeg partnera i direktno se ubrizga u vašu jajnu stanicu - onoliko puta koliko ima kvalitetnih jajnih stanica. Nema tuluma, idemo na sigurno!!! Češće se koristi u slučaju lošijeg spermiograma, ali se koristi i u drugim situacijama, ovisno o odluci biologa.
     
    ET - svježi transfer oplođenih jajnih stanica (iz aktualnog postupka) - po dogovoru sa specijalistom, vraća se 1, 2 ili u iznimnim slučajevima 3 oplođene jajne stanice
     
    FET - transfer oplođenih jajnih stanica koje su prethodno bile smrznute (iz nekog od prethodnih postupaka) - po dogovoru sa specijalistom, vraća se 1, 2 ili u iznimnim slučajevima 3 oplođene jajne stanice
     
    Čekanje - ovo je radnja koja će najviše obilježiti vaš postupak. Čekanje na postupak, na sljedeći UZV, na aspiraciju, na rezultate oplodnje, na transfer, na rezultate transfera…. Zato je tu ovaj čopor, koji si zajedno krati vrijeme.

    💔💔💔

  • Avatar MTBica 💃 🍟💉🤰👶

    MTBica 💃 🍟💉🤰👶

    Broj poruka: 8398

    Prijavi adminu

    O potpisima
    Pomogla Ruska1986
     
    Kako bi se lakše pratile i prepoznale slične sebi unutar čopora, preporučljivo je da si napravite potpis. Naravno, nije obavezno, ali onoliko koliko će vama biti drago da se uvijek možete podsjetiti “koja je to ono” preko našeg potpisa, toliko je i nama drago kad vas ne moramo svaki put pitati tko ste, što ste, u kojoj ste fazi…
     
    Kako kreirati potpis:
     

    1. Odete na svoj profil
    2. Pronađete rubriku potpis (pod rubrikom Forum)
    3. Stisnete olovku sa strane u prozorčiću za potpis
    4. Upišete podatke
    5. Spremite podatke


    Na žalost, potpis ima ograničenje na duljinu - nepoznato nam je koje je. Ako vam je potpis predugačak, on se jednostavno neće spremiti.
    Zato je preporuka da prvo napravite kratki potpis, a onda ga dopunjavate. Promjena potpisa je slična i kreiranju potpisa.
     
    Sadržaj potpisa:
     
    Imate apsolutnu slobodu iskoristiti svu svoju kreativnost i napraviti svoj jedinstveni potpis. Ako zapnete, ovdje je neki popis informacija koje bi bilo korisno da vaš potpis ima:

    • Koliko godina imate, koliko godina ima partner
    • Godine pokušavanja
    • Dijagnoza (AMH, spermiogram, endometrioza, …)
    • Postupci: redni broj postupka - mjesec/godina postupka - ustanova gdje je postupak rađen - korišteni lijekovi (stimulacija i štoperica) - rezultat

    💔💔💔

  • Avatar MTBica 💃 🍟💉🤰👶

    MTBica 💃 🍟💉🤰👶

    Broj poruka: 8398

    Prijavi adminu

    O stavljanju slika i boldanju teksta
     
    Vidjet ćete da u svojim postovima često ističemo dio teksta ili lijepimo linkove na naše slike. Kako to radimo?
     
    Slike - alat za slike na ovom forumu ne radi. Zato su mudre žene smislile drugi način.
    Odite npr na https://imgbb.com/ [imgbb.com] . Slobodno koristite i neki drugi, vama možda draži, link za upload slika.
    Napravite upload slike sa vašeg računala.
    Kopirate link koji dobijete nakon uploada.
    Zalijepite taj link u svoj post. Pazite da iza linka ne stavite neki znak, tipa točku, zarez, …
     
    Isticanje teksta
    Kraj prostora gdje upisujete tekst za svoj post, imate opciju da kliknete na Bold - jednostavno uključite B, pišite tekst koji želite da bude podebljan, kad ste gotovi i želite pisati “normalan” tekst, ponovo kliknete na B.
    Isto vrijedi i za sve ostale vrste editiranja I za italic (nakošeno), U za underline (podcrtano)

    💔💔💔

  • Avatar MTBica 💃 🍟💉🤰👶

    MTBica 💃 🍟💉🤰👶

    Broj poruka: 8398

    Prijavi adminu

    Nalazi potrebni za ulazak u postupak
    Pomogle miss1502 i Lucyinthesky
     
    Po zakonima RH, ne možete ući u postupak dok niste skupili sve potrebne nalaze. Ovdje su popisani nalazi koje bi trebali napraviti do prvih konzultacija. Nalazi vam vrijede između 6 i 12 mjeseci (ovisno od klinike do klinike) pa bi bilo dobro da su za prvi postupak koliko/toliko svježi. Osim zakonski obaveznih nalaza, nabrojani su i nalazi koje će od vas zahtijevati vaš specijalist, pa je dobro da ih napravite unaprijed.
     
    Ako idete preko HZZO-a, potrebno je da vam vaš ginekolog da sve potrebne uputnice za postupak i za preglede (IVF, folikulometrije, oprema i lijekovi). Ako idete privatno, uputnice vam ne trebaju, ali dio ovih pregleda možete napraviti i preko uputnica.
     
    Za ženu:

    • Papa test
    • Brisevi 
    • Krvna grupa (ovo se radi samo jednom, ne ističe)
    • Spolni hormoni (AMH, FSH, LH, progesteron, prolaktin, DHEA-S) - oprez, većina se radi 2-5 DC

     
    Za muškarca:

    • Spermiogram - oprez, radi se nakon 3-5 dana apstinencije

     
    Za oboje:

    • Test na hepatitis B,C i HIV 1,2 (oprez, nalazi se čekaju oko 10 dana)
    • Preslika vjenčanog lista ili izjava od javnog bilježnika s ovjerenim potpisima izvanbračnog para o postojanju izvanbračne zajednice
    • Kopija osobnih iskaznica


    Nije obavezno, ali puno pomaže, ako unaprijed imate i napravljene nalaze štitnjače i D vitamina.

    💔💔💔

  • Avatar MTBica 💃 🍟💉🤰👶

    MTBica 💃 🍟💉🤰👶

    Broj poruka: 8398

    Prijavi adminu

    O dodacima prehrani
    Pomogle miss1502, LucyLou
     
    Tokom pripreme, jedino obavezno je da pijete folnu kiselinu (ovdje preferiramo Prenatal ili Novalac).
    Međutim, kako bi ojačale svoj imunitet i jajne stanice, te kako bi muškarci ojačali svoje spermije, mi često koristimo još dodataka. Slobodno ih počnite piti i 3 mjeseca prije postupka (ako niste, nije ni to drama, dosta nas ne pije ništa ili samo dio od ovoga). Disclaimer - mi nismo liječnice ni zdravstveni radnici, većinu ovih dodataka pijemo jer smo radile istraživanja na svoju ruku. Jedna od preporuka jest i da proučite ovu knjigu: https://www.amazon.com/Starts-Egg-Pregnant-Naturally-Miscarriage/dp/0991126904 [amazon.com]
     
    Dodatno, za zadebljanje endometrija znamo piti sok od cikle i jesti ananas.
     
    Za ženu:

    • Q10 (paziti da uzimate ubiquinol oblik, a ne obiquinone)
    • Vitamin D (ako vam je niži od 90-100) - preporuka sprej BetterYou D Lux 3000
    • Željezo (ako je nisko) - preporuka Kendural C
    • Omega3
    • Shavatari prah ili sjemenke konoplje ( za jajne stanice)
    • Matična mliječ - prestati uzimati tri tjedna prije postupka!

     Za muškarca:

    • Čaj Zdravac
    • Cink
    • Vitamin C

    💔💔💔

  • Avatar MTBica 💃 🍟💉🤰👶

    MTBica 💃 🍟💉🤰👶

    Broj poruka: 8398

    Prijavi adminu

    O pikanju/bockanju
    Pomogle miss1502, Nirvana2020, Anitram1982
    U procesu vaše stimulacije, često ćete si morati sami davati injekcije jednom ili više puta dnevno. Prvi put smo sve nervozne i mislimo da mi to ne možemo. Nakon toga se ispraksiramo, zabavno nam je i postanemo majstori. Injekcije nisu bolne i jednostavno ih je za davati (inače nam ih ne bi propisali da si ih sami dajemo) jednom kad shvatimo princip. Normalno je da osjećamo peckanje, da nam se dogodi da imamo kapljicu krvi, da koža na tom mjestu postane osjetljiva na dodir, malo nabubrena ili se čak i stvori mala modrica. Sve će to proći.
     
    Slijede upute za najčešće lijekove koje si dajemo. Ako vaš lijek nije na popisu, google “u ruke” i nađite si upute na youtubeu!
     
    Gonal F Pen https://www.youtube.com/watch?v=bLydYeJ75ME&ab_channel=CVSHealth [youtube.com]
     
    Menopur https://www.youtube.com/watch?v=z82ToLHxfzg&ab_channel=CVSHealth [youtube.com]
     
    Bemfola https://m.youtube.com/watch?v=W1VwICb27ZA&t=155s [m.youtube.com]
     
    Elonva https://www.youtube.com/watch?v=_Zs4v1KkdgU&ab_channel=InstitutoBernabeu [youtube.com]
     
    Rekovelle https://www.youtube.com/watch?v=0vzKuIYhS7k&ab_channel=CAREFertility [youtube.com]
     
    Orgalutran https://m.youtube.com/watch?v=DM8t6MTLsAY [m.youtube.com]
     
    Luveris https://youtu.be/9wOtYYKu8js [youtu.be]
     
    Brevactid  https://m.youtube.com/watch?v=6f7oj6AoEwE&t=3s [m.youtube.com]
     
    Cetrotide https://www.youtube.com/watch?v=UZlMyra_WNc&ab_channel=CVSHealth [youtube.com]
     
    Ovitrelle https://www.youtube.com/watch?v=XjTHPEefDJ8&ab_channel=InstitutoBernabeu [youtube.com]

    💔💔💔

  • Avatar MTBica 💃 🍟💉🤰👶

    MTBica 💃 🍟💉🤰👶

    Broj poruka: 8398

    Prijavi adminu

    Nakon transfera by Nikitta
     
    Savjeti za uspješan transfer (temeljem iskustva trudilica koje su na ovoj temi uspjele zatrudniti + istraživanje i prikupljanje raznih iskustava):
    1. DIO

    1. Na dan transfera - take it easy. To ne znači da trebate zaleć u krevet i mirovat kao mumija, nipošto. Cirkulacija je ključna za implantaciju, stoga se ponašajte kao i svaki drugi dan, ali ne dižite teško i ne upravljajte traktorima i viličarima  Nakon što je prošao prvi dan nakon transfera, ako se osjećate dobro i nemate fizički iscrpljujuć posao, vratite se na posao. Vrijeme će brže proći. 
    2. Srce ananasa. Postoje istraživanja koja su oprečna, neke se žene kunu da pomaže implantaciji, a neke misle da odmaže. Ja sam to prilično istražila, and it’s a yes from me. Kolut svježeg ananasa dnevno. Obavezno srce konzumirati, tamo je good stuff koji pomaže.
    3. Pijte čaj od lista maline, barem 1-2 šalice, signalizira tijelu da osnažuje maternicu i priprema se za trudnoću. Ne može škoditi. Ili jedite svježe maline svaki dan. Glavno da nisu hladne. 
    4. Pijte sok od nara. 
    5. Sve što jedete neka bude sobne temperature, embrij ne voli hladnoću. Jedite tople obroke, a voće neka bude sobne temperature.
    6. Grijte stopala svaki dan. Termo čarape. Termofor. Topla boca vode omotana dekom i stavljena na noge. Muž neka masira stopala dok ih ne ugrije. Što god, samo da su stopala topla. Prošetajte po stanu ili uredu ako radite, svakih sat vremena. Kad su stopala hladna, tijelo šalje pojačanu cirkulaciju u noge, što može odmoći maternici i ohladiti je, a to ne želimo. Još nešto - nipošto ne grijte maternicu termoforom. 
    7. Tuširajte se blago toplom vodom, maternica ne voli ni prevruć okoliš poput vrućeg tuša ili kupke. Veliki ne ne!
    8. Pijte dovoljno vode, ne prehladne, ne iz frižidera.
    9. Uzimajte vaginalni progresteron (Utrogestani ili Crinone gel) svaki dan + inekcije progesterona Prontogest (posebno ako vam je utvrđena niža ili prosječna razina progesterona) svaki dan ili svaki treći dan
    10. Ako vam je nizak vitamin D, probajte uzeti mega dozu vitamina D, ide na recept, zove se D-vital 25000 iu. Imali smo par cura koje su nakon toga zatrudnile. 

    💔💔💔

  • Avatar MTBica 💃 🍟💉🤰👶

    MTBica 💃 🍟💉🤰👶

    Broj poruka: 8398

    Prijavi adminu

    Nakon transfera by Nikitta

    2 DIO:

    1. Jedite brazilske orašćiće, 2-3 komada dnevno, ne više od toga.
    2. Ako je moguće, primajte intralipidne infuzije. Kod nas se mogu kupiti, a mogu vam ih davati intravenozno u Podobniku.
    3. Probajte držati pobjednički mentalitet. To je užasno teško, izvedivo je prvi tjedan od transfera, ali onaj drugi (ako čekate 14 dana na betu), onda krenu teški dani. Negativne misli, probajte se othrvati. I samoj mi je to najteže, but practice makes perfect.
    4. Uzimajte prenatalne vitamine.
    5. I zadnje - seks. Neka iskustva govore u prilog seksu na dan transfera ili dan-dva nakon transfera. Spermiji stimuliraju maternicu, signalizirajući joj da je vrijeme za prihvat embrija. Nisam osobno probala, to svakome ostavljam da se sam odluči.

    💔💔💔

  • Avatar MTBica 💃 🍟💉🤰👶

    MTBica 💃 🍟💉🤰👶

    Broj poruka: 8398

    Prijavi adminu

    Kad napraviti test na trudnoću
     
    Odmah po transferu/nakon inseminacije, dobit ćete upute kad se možete testirati. Te upute su točne!
    Međutim, u našem čoporu postoje adrenalinski ovisnici o testiranju (myself included) koji bi najradije počeli piškiti po testovima i prije početka postupka.
    Koji su rizici “preranog” testiranja?

    1. Dobit ćete lažno pozitivan test jer u tijelu imate ostatke štoperice
    2. Dobit ćete lažno negativan test jer u urinu još nemate dovoljno veliku koncentraciju bete

    Naravno, možda dobijete i točne rezultate. Ali to ćete sa sigurnošću znati tek na dan kad vam je doktor preporučio testiranje, odnosno na dan kad izvadite betu iz krvi.
     
    Da bi otprilike imali osjećaj što se događa u vašem tijelu nakon što se oplođena jajna stanica vrati u maternicu, slijedi opis prosječnog procesa:
     
    Nakon transfera zametka starog 3 dana događa se slijedeće:
    1 dpt…zametak raste i razvija se
    2 dpt…zametak se razvija u blastocistu
    3 dpt…blastocista se izliježe iz omota
    4 dpt…blastocista prianja na sluznicu maternice
    5 dpt…započinje imlantacija (ugnježdenje) i blastocista sve više tone u sluznicu
    6 dpt…proces implantacije se nastavlja, morula i dalje tone u sluznicu maternice
    7 dpt… morula se kompletno ugnijezdila u sluznicu maternice, ima stanice placente i fetusa
    8 dpt…stanice placente počinju lučiti hormon HCG u krv
    9 dpt…sve više HCG-a se luči kako se fetus razvija
    10 dpt… još više HCG-a se luči
    11 dpt…nivo HCG-a sada je dovoljno velik da ga može detektirati kućni test na trudnoću iz urina
    Nakon transfera zametka starog 5 dana događa se sljedeće:
    0 dpt…zametak je u stadiju blastociste
    1 dpt…blastocista se izliježe iz svog omota
    2 dpt…blastocista prianja na sluznicu maternice
    3 dpt…započinje implantacija (ugnježdenje) i blastocista polako tone u sluznicu
    4 dpt…implantacija se nastavlja kako morula sve dublje tone u sluznicu maternice
    5 dpt…morula se u potpunosti ugnijezdila u sluznicu i ima stanice placente i fetusa
    6 dpt…stanice placente počinju lučiti hormon HCG u krv
    7 dpt…više HCG-a se proizvodi kako se fetus razvija
    8 dpt… više HCG-a se proizvodi kako se fetus razvija
    9 dpt… nivo HCG-a sada je dovoljno velik da ga može detektirati kućni test na trudnoću iz urina

    💔💔💔

Izvan raspona! Odustani

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.