Porodiljna naknada

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • livija26
    21. Listopad 2016. 18:21

molim pomoc....

Za grad Zagreb vrijedi da pravo na novčanu pomoć može ostvariti i koristiti roditelj:
    - za dijete rođeno nakon 31. ožujka 2009. ;
    - koji je državljanin Republike Hrvatske, s neprekidno prijavljenim prebivalištem u Gradu Zagrebu od najmanje pet godina neposredno prije rođenja toga djeteta i dalje neprekidno sve do isplate novčane pomoći u cijelosti;
    - ako drugi roditelj ima prijavljeno prebivalište u Gradu Zagrebu ili ako je drugi roditelj stranac s privremenim ili stalnim boravkom u Gradu Zagrebu u vrijeme podnošenja zahtjeva i dalje neprekidno do isplate novčane pomoći u cijelosti.

imam problem s tockom 3. naime, otac nije prijavljen u zagrebu. uostalom kakve ima veze da li su oba roditelja prijavljena u zagrebu, što ako su se razveli u međuvremenu?
    i da li znate koliko dugo drugi roditelj mora biti prijavljen u zagrebu, po toj 3 točci, pa da se ostvari naknada?

hvala puno

• Zara21
    25. Listopad 2016. 08:54

Pozdrav svima! Znam da su ovakva pitanja postavljena milijun puta u ovoj temi ali nemogu vise sve pohvatatu i svakome se situacija razlikuje.Naime imam radnog staza u prijasnjoj firmi preko godinu dana za stalno i prelaskom u novu firmu u roku dva dana mi je u staroj prekinut radni odnos i u novoj su me prijavili (ali sam na ugovore po 3 mjeseca.) Trudna sam 2ipo mjeseca i ugovor mi traje do 31.12 i pretpostavka je da mi ga nece produziti.Zanima me kakva prava cu ostvariti ako bude tako i jel mi je najbolja solucija da me odmah po zavrsetku ugovora prijatelj prijavi kod sebe i da otvorim bolovanje odmah u 1.mj ? 
    Tako bi ostvarila 70%place na bolovanju,prvih 6mj kad rodim 100%place i drugih 6mj 50%place?

Ofnica
    25. Listopad 2016. 10:11

Zara21, apropo ovog: "prelaskom u novu firmu u roku dva dana mi je u staroj prekinut radni odnos", ne znam je li znaš da se prilikom promjene posla prekid od osam dana i kraći ne računa kao prekid radnog staža odnosno "mirovinskog staža". Tako da formalno ti nemaš prekid radnog staža, ako imaš lufta 2 dana. Ako si na to mislila... Prema tome, u situaciji si da imaš neprekinuti radni staž i tako se tretiraš.

Drugo, ako bi te prijatelj prijavio kod sebe odmah po isteku ugovora kod sadašnjeg poslodavca, i ako bi odmah išla na komplikacije, naknada ide na teret HZZO i ona iznosi 100% od osnovice za naknadu plaće (prosjeka plaće za zadnjih 6mj), pod uvjetom da ta naknada ne može biti veća od 4.257,28kn. Za prvih 6 mjeseci imaš 100% plaće - neovisno o iznosu, a za sljedećih 6 mjeseci imaš isto 100% od osnovice za naknadu plaće, pri čemu taj iznos ne može biti veći od 2.660,80kn.

• Zara21
    28. Listopad 2016. 13:11

Znaci mogla bih tako? Jer sam u situaciji da mi trenutni poslodavci nisu nit malo fer ni korekti a novcana naknada bi mi uvelike pomogla.
    Jer nisam jos pocela provjeravati jel sve moguce ovako kako sam zamislila neznam ni di bih pocela iskreno. 
    Samo neznam koji vremenski period mora proc nakon prijave da mogu otvorit komplikacije?

Ofnica
    28. Listopad 2016. 16:14

Mislim da možeš čak sljedeći dan jer koliko sam upućena. Po meni najbolje pričekati da prijava prođe i da se papirnato riješi.To ti je po meni isto kao da se npr. drugi dan na novom poslu razboliš pa moraš na bolovanje. Bitno ti je samo da imaš neprekinuti staž tj. da između ta dva posla nemaš više od 8 dana.
    A jedina stvar na koju ćeš morati misliti jest ovo...kad odlaziš iz te sadašnje firme, nek ti daju prosjek plaća za zadnjih 6 mjeseci, odnosno papir s iznosima plaća za zadnjih 6 mj na temelju kojih HZZO računa prosjek za naknadu (to točno vidi u HZZO kakav papir treba). Jer ako budeš išla na komplikacije od novog poslodavca već na samom početku radnog odnosa, taj novi poslodavac ti još neće isplatiti plaću pa će ti se prosjek temeljiti na plaćama koje ti je isplaćivao sadašnji poslodavac. Pišeš da ti kod sadašnjeg poslodavca radni odnos traje do 31.12. - onda ih odmah traži IP karticu, jer se na njoj vide plaće za cijelu godinu koju ti je isplaćivao. Možda ćeš morati i onog prethodnog poslodavca tražiti papir s iznosima isplaćenih plaća, obzirom da HZZO-u moraš priložiti plaće za zadnjih 6mj (ne znam koliko dugo radiš kod sadašnjeg, to nisi gore napisala).

• Tinci26
    14. Studeni 2016. 13:54

Pozdrav ekipa,nova sam na forumu i mozda se ovo pitanje i povlacilo ali ja cu pokusati opet.
    Ovako je moja situacija:Ostala sam trudna u 9 mjesecu i uzela bolovanje od 5.11. do 1.12 zbog povracanja.Vratila sam se na posao 1.12. a trebam roditi 30.06.

Spletom okolnosti u desetom mjesecu sam polozila strucni i placa bi mi trebala skociti za 1000 kuna pa sad me muci:
    Ako se vratim na posao 1.12 i ostanem do 1.5 to je 5 placa za obracun porodiljnog a 6 placu sam bila na bolovanju,pa me zanima kako ce mi obracunati tih 5/6 placa za porodiljnu naknadu.

Nadam se da sam bila dovoljno jasna ;)

• Fantazija
    22. Studeni 2016. 19:51

Pozdrav.  Nova sam pa me zanima nešto. Nezaposlena sam pa dal bi me muz mogao prijaviti u svoju firmu da mogu dobivati naknadu??  Dali je to protuzakonito?  Hvala na pomoci

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.