Zapravo, ja sam imala doslovno istu situaciju. Ovo je bio moj slučaj. Stručno osposobljavanje mi je tralo do 22.09.2014, posao sam dobila 28.02.2015, a na komplikacije sam otišla negdje oko 20.08.2015. Imala sam 4250 kn na komplikacijama do 45 dana prije poroda, tada sam otvorila porodiljni i jedno 10 dana prije poroda mi je ugovor istekao. Nastavila sam dobivati 100 % svoje plaće do evo sad. Uskoro će mala 6 mjeseci pa će sada drugačije biti.
Uglavnom, probaj nazvati Hzzo središnjica Zagreb i pitati ih, ali s obzirom da smo imale skoro identičnu situaciju mislim da problema nebi trebalo biti.
Drage mame, trudnice :)
Ispričavam se ako već postoji ovakvo pitanje i odgovor na pitanje. Tražila sam, ali isto nisam pronašla.
Situacija je ovkva :) Išla bih na komplikacije od 12.9. Znam da moram imati ER-1 obrazac (prosjek plaće za prethodnih 6 mjeseci), ali me uz to još zanima da li u to ulaze samo puni mjeseci (znači 8., 7, 6., 5., 4. i 3. mjesec)? I tijekom tih 6 mjeseci promijenila sam posao. Na prvom radnom mjestu sam bila do polovice 6. mjeseca i onda sam se zaposlila na drugom radnom mjestu. Mora li mi onda prvi poslodavac dati ER-1 obrazac za 3., 4., 5. i taj dio 6. mjeseca, a drugi poslodavac za drugi dio 6. mjeseca, 7. i 8. mjesec?
Nadam se da ćete shvatiti što sam željela pitati :P Teško je to sve napisati :;
Unaprijed zahvaljujem na odgovorima.
Ne znam je li odgovoreno na ovo pitanje, al ne da mi se citat 85 stranica foruma. Ako otac koji je nezaposlen tj. ima honorarni posao ugovorom o djelu, nakon 6 mjeseci majcinog porodiljnog preuzme roditeljski dopust prima li isto 2600 kn ili manje.
Ljudi dragi pomagajte...ovako, na ugovoru sam na određeno, poslodavac mi svaki mjesec dana produžuje ugovor... bila sam na hzzo-u i raspitivala se o info vezane uz naknadu, kao ako sam zaposlena imam pravo dobivati cijelu placu, a ako si nezaposlena imas pravo na 1660 kn samo...i ok, ali, sam isto tako saznala da ako odem na komplikacije da mi poslodavac moze dati otkaz cim ugovor istekne :(( i sad me strah i postavljam si pitanje da li onda kada mi da i ako mi da otkaz padam na 1660 kn ili koji iznos cu dobivat??? Naravno radnici su najmanje zasticeni tako da nemam pravo tuziti ga ili bilo sto drugo...
Da li je itko od vas imao takvu situaciju??? Sto da radim???
Vera1984,
Mislim da tvoj muž nema pravo na porodiljni ako je zaposlen na ugovor o djelu, to se smatra kao honorarni posao i mislim da se staž ne ubraja u to.
Sanja,
Ne znam koliko si trudna.
Ako odeš na komplikacije u trudnoći, gleda ti se prosjek zadnjih 6 mjeseci, na temelju toga ti u HZZO izracunavaju naknadu koju ces dobivati i tu naknadu u visini svoje plaće dobivaš do otvaranja porodiljnog, mislim da ti je to 45 dana prije termina poroda.
Ako ti poslodavac ne produži ugovor, a ti si otvorila već bolovanje, i dalje ćeš imati istu naknadu do kraja bolovanja, jedino padaš na 1600 kn kada otvoriš porodiljni, i tada se smatraš kao nezaposlena osoba i dobivas 1600 kn.
Mislim da sam točno sve rekla ali za svaki slučaj provjeri.
Nadam se da sam malo pojasnila.
Sanja
Još nešto.
Možeš zamoliti poslodavca ( ako je ok) da ti produžuje ugovor, njega to uopće ništa ne košta, ništa on ne plaća za tebe, a ti ćeš imati normalnu naknadu cijelo vrijeme, osim nakon 6 mjeseca djeteta, ali svi tada padaju na 2600.
Drage Klokanice,
Nova sam na ovom forumu i trenutno u 11. tjednu trudnoce. :) Vec 5 tjedana imam jake mucnine zbog cega sam vecinu dana u tom periodu radila od kuce sto mi je poslodavac omogucio. 4 dana sam zbog viroze bila na obicnom bolovanju. No, mucnine ne popustaju, sefovie zele "vidjeti" u uredu, a doktorica opce prakse mi vise ne zeli dati obicno bolovanje. Inace, ginekologica mi je jos prije 3 tjedna htjela otvoriti komplikacije, ali obzirom na placu mi se ne isplate dok zaista me budu potrebne. No sad vise nemam izbora nego da ih otvorim. Moja pitanja su slijedeca:
1) mogu li se komplikacije otvoriti pa zatvoriti npr. za 2 tj? Nadam se da ce mi biti bolje i da cu moci normalno raditi do Bozica (inace termin mi je kraj 3. mj) nakon cega bih koristila godisnji za 2016 i 2017 dok mi ne pocne porodoljni.
2) Ako otvorim komplikacije usred mjeseca da li mi pola place koju cu dobiti u 9 mjesecu kasnije ulazi u prosjek za naknadu ili se gledaju samo pune place? Kaze, ja bih komplikacije (nadam se) zatvorila kroz par tjedana.
Hvala puno na pomoci i sretno svima s bebicama :)
Sortiraj odgovore
Najstariji