Porodiljna naknada

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • TikTaktica
    01. Listopad 2018. 10:17

Ivana3004

tinci123

TikTaktica

tinci123

Pa eto draga moja ako otkrijes neku rupu u zakonu ili dobiješ drugačiju informaciju molim te javi ,mene već glava boli od tih pustih kombinacija. Žalosno mi je da netko ko ima par godina radnog staža radi tih par dana padne na iznos koji primaju majke koje ni dana radnog staža nemaju.

E hvala ti puno, jasno mi je,.. nema nikakve logike, mene samo još onda zanima što se desi ako idemo prvo na godišnji, moram li prekinuti godišnji i otić na porodiljni ili mogu do napunjenja 12mj biti na godišnjem.

Godišnji se broji u radne dane ali ako ti fali 13 dana i sa godišnjim ništa ih ne može nadoknaditi. I to sam ju pitala..pitala sam ju i jel se može porodiljni otvoriti za toliko dana kasnije ali ne može ni to, zakonom je obavezno 28 dana prije, manje od tog ne može. Ako fali samo jedan dan do dana obveznog otvaranja porodiljnog ništa ga ne može nadoknaditi.

Mislila sam da sam jedina u ovoj našoj jadnoj državi koja se bori s istom stvari. Toliko sam razočarana i tužna da bi najradije organizirala neki prosvjed, jer je ovo takva nepravda. Meni je termin 2.1.2019.kada ću ujedno napuniti godinu dana radnog staža, i na neodređeno sam. Kako moram na podiljni 28 dana prije, zbog tih mjesec dana gubim preko 20 000kn jer mi je plaća puno veća. Ne rađam dijete radi primanja, ali jednostavno ne mogu vjerovati da se ne može ništa napraviti, još to nisam prihvatila. :( Muž i ja oboje imamo posao, mladi, osnovali obitelj, želimo kupiti stan..Toliko o pomoći mladim obiteljima.

Da, zakon je jadan, čini mi se da ispada bolje ne radit -.- . Mi smo isto skoro dignuli kredit, ali kad smo skuzili da sljedecu godinu necu primati placu naravno da smo odustali od svih planova. Sumanjm da bismo išta mogli promijeniti prosvjedom za nas koje smo već trudne, jer kod nas se stvari rješavaju tek za nekoliko godina. Jedino mi pada na pamet obratit se Pernaru pa će on tu temu vjerovatno pokrenut u Saboru pa vidjet što će vladajući reci :S 

• TikTaktica
    01. Listopad 2018. 15:06

TikTaktica

Ivana3004

tinci123

TikTaktica

tinci123

Pa eto draga moja ako otkrijes neku rupu u zakonu ili dobiješ drugačiju informaciju molim te javi ,mene već glava boli od tih pustih kombinacija. Žalosno mi je da netko ko ima par godina radnog staža radi tih par dana padne na iznos koji primaju majke koje ni dana radnog staža nemaju.

E hvala ti puno, jasno mi je,.. nema nikakve logike, mene samo još onda zanima što se desi ako idemo prvo na godišnji, moram li prekinuti godišnji i otić na porodiljni ili mogu do napunjenja 12mj biti na godišnjem.

Godišnji se broji u radne dane ali ako ti fali 13 dana i sa godišnjim ništa ih ne može nadoknaditi. I to sam ju pitala..pitala sam ju i jel se može porodiljni otvoriti za toliko dana kasnije ali ne može ni to, zakonom je obavezno 28 dana prije, manje od tog ne može. Ako fali samo jedan dan do dana obveznog otvaranja porodiljnog ništa ga ne može nadoknaditi.

Mislila sam da sam jedina u ovoj našoj jadnoj državi koja se bori s istom stvari. Toliko sam razočarana i tužna da bi najradije organizirala neki prosvjed, jer je ovo takva nepravda. Meni je termin 2.1.2019.kada ću ujedno napuniti godinu dana radnog staža, i na neodređeno sam. Kako moram na podiljni 28 dana prije, zbog tih mjesec dana gubim preko 20 000kn jer mi je plaća puno veća. Ne rađam dijete radi primanja, ali jednostavno ne mogu vjerovati da se ne može ništa napraviti, još to nisam prihvatila. :( Muž i ja oboje imamo posao, mladi, osnovali obitelj, želimo kupiti stan..Toliko o pomoći mladim obiteljima.

Da, zakon je jadan, čini mi se da ispada bolje ne radit -.- . Mi smo isto skoro dignuli kredit, ali kad smo skuzili da sljedecu godinu necu primati placu naravno da smo odustali od svih planova. Sumanjm da bismo išta mogli promijeniti prosvjedom za nas koje smo već trudne, jer kod nas se stvari rješavaju tek za nekoliko godina. Jedino mi pada na pamet obratit se Pernaru pa će on tu temu vjerovatno pokrenut u Saboru pa vidjet što će vladajući reci :S

Evo, poslala sam Pernaru upit, rekao je da će postaviti zastupnicko pitanje i da ce pokusati pomoci.

• Ivana3004
    01. Listopad 2018. 22:32

Odlično, svaka čast što si mu se javila. I ja sam se bila javila Marinu Strmoti koji kaže da ne postoji nažalost način da se dođe do prava, on isto ne razumije tu nepravdu, ali kad on sam nije mogao ništa kao tajnik u Ministarstvu onda možeš mislit.. Ako tko sazna što novo neka javi. 

busybee
    02. Listopad 2018. 11:10

Pozdrav, ako idem na porodiljni 31.12. uzima li mi se plaća iz 11. (isplaćena u 12. u obračun). A ako odem 2.1., uzima li se u tom slučaju. I je li problem što je 1.1. neradni?

Lp

Pixii
    02. Listopad 2018. 13:02

Na porodiljni ides 28 dana prije termina poroda, koliko znam ne mozes birati datum.
    Ako otvaras u 12 mj ne ulazi ti placa isplacena u 12mj (tj. placa od 11mj),  a ako otvaras u 1mj onda ti ulazi u obracun. Nema veze koji je dan otvara se s datumom koji ispadne 28 dana prije termina

busybee
    02. Listopad 2018. 14:58

Pixii

Na porodiljni ides 28 dana prije termina poroda, koliko znam ne mozes birati datum.
    Ako otvaras u 12 mj ne ulazi ti placa isplacena u 12mj (tj. placa od 11mj), a ako otvaras u 1mj onda ti ulazi u obracun. Nema veze koji je dan otvara se s datumom koji ispadne 28 dana prije termina

Hvala. Zar ne mogu ići najranije 45 dana, a najkasnije 28?

Pixii
    02. Listopad 2018. 16:25

45 dana prije se ide ako se ide s komplikacija, hm ne znam mozda najbolje da provjeris u hzzo

02. Listopad 2018. 22:23

busybee

Hvala. Zar ne mogu ići najranije 45 dana, a najkasnije 28?

Mozes..ako nisi na komplikacijama mozes između 45 i 28 dana prije termina. Ako si na komplikacijama na porodiljni ides 45 dana prije. A na prvo pitanje ti nisam sigurna😁🤔

busybee
    03. Listopad 2018. 09:11

Hvala :) Ma i ja sam tako mislila ali me biser s HZZO-a uvjerava drukčije.

• ruzica.b89
    03. Listopad 2018. 11:13

Bok !Može mala pomoć?! Situacija je sljedeća: nezaposlena, nisam na birou, kada rodim imat ću 3god prebivališta u RH, e sada koliko sam ja uspijela pročitati ovdje pišete da je 3god dovoljno za dobivanje porodiljnog,a na stranici HZZO-a stoji 5god. Ima neka mama koja je bila u istoj situaciji i ostvarila prava? Ili da se pomirim s činjenicom da nemam nikakva prava? 

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.