Drage mame,imam joa jedno pitanjw… Naime… Bila sam zaposlena od 18.4.2017-30.4.2018. znam da imam pravo na porodiljnu, ukoliko se zaposlim ner imam tih godinu dana u komadu, ali nije mi jasno sto sa prosjekom. Koliko mj moram odraditi zbog odredivanja naknade
To je najbolje pitati u hzzo-u, al mislim da onda moras imati bar 1 placu isplacenu pa prema njoj gledaju. Ali svakako se raspitaj u hzzo-u
Zaposlena sam za stalno i sad za 2 mj mi ističe porodiljni i vraćam se raditi,no međutim saznajem da sam ponovno trudna.Sad me zanima da li imam pravo na punu porodiljnu naknadu ponovno ili vrijedi ono pravilo da se mora barem 3 mj odraditi ili imati 2 platne liste da se dobije prosjek novog porodiljnog.Ja se na posao ne bi vraćala jer radim fizički naporan posao pa da li je imao tko slicno iskustvo pa probao kroz bolovanje i godisnji izvuci tih 3 mj da bi dobili punu porodiljnu.Ako na takav nacin ne uspijem da li padam onda na minimalac i koliko bi onda dobivala na komplikacijama i koliko za porodiljni
Lijep pozdrav! Trudna sam s trecim djetetom. Zaposlena sam na određeno, do 16.03.2019. Termin mi je 24.10.2018. Nazalost, do otvaranja porodiljnog neću skupiti ni 9 ni 12 mjeseci radnog staža. I na minimalcu sam. Pa me zanima iznos porod. naknade za prvih 6 mjeseci ali i za ostalih 30 mjeseci (s obzirom da je 3. dijete) Ako netko zna, bila bih jaako zahvalna!!🙂
Lijep pozdrav! Trudna sam s trecim djetetom. Zaposlena sam na određeno, do 16.03.2019. Termin mi je 24.10.2018. Nazalost, do otvaranja porodiljnog neću skupiti ni 9 ni 12 mjeseci radnog staža. I na minimalcu sam. Pa me zanima iznos porod. naknade za prvih 6 mjeseci ali i za ostalih 30 mjeseci (s obzirom da je 3. dijete) Ako netko zna, bila bih jaako zahvalna!!🙂
P.s. Vjerovatno ce mi ugovor biti produljen, dakle računam da cu ostati u radnom odnosu! Zahvaljujem!!
Zaposlena sam za stalno i sad za 2 mj mi ističe porodiljni i vraćam se raditi,no međutim saznajem da sam ponovno trudna.Sad me zanima da li imam pravo na punu porodiljnu naknadu ponovno ili vrijedi ono pravilo da se mora barem 3 mj odraditi ili imati 2 platne liste da se dobije prosjek novog porodiljnog.Ja se na posao ne bi vraćala jer radim fizički naporan posao pa da li je imao tko slicno iskustvo pa probao kroz bolovanje i godisnji izvuci tih 3 mj da bi dobili punu porodiljnu.Ako na takav nacin ne uspijem da li padam onda na minimalac i koliko bi onda dobivala na komplikacijama i koliko za porodiljni
Mislim da su dovoljna 2 mj, tj 2 isplacene place da bi imala punu naknadu, tj svoju placu umanjenu za putne troskove ili max 4250 kn, ako ti placa prelazi taj iznos. Isto vrijedi i za porodiljni.
P.s. Vjerovatno ce mi ugovor biti produljen, dakle računam da cu ostati u radnom odnosu! Zahvaljujem!!
Mislim da je min iznos porodiljne naknade oko 2300 kn, sto ces najvjerojatnije primati prvih 6 mj.
S obzirom da komplikacije i porodiljni ulaze u staz, drugih 6 mj bi trebala imati 3990 kn (ako imas placu vecu od toga i zadovoljis uvjet staza). A ostatak opet min naknada od 2300kn.
E, sad, ja sam ovo napisala vodeci se logikom. Najbolje bi bilo da nazoves hzzo ili odes osobno tamo i pitas.
Imam pitanje vezano za računanje ovoga prosjeka plaće zadnjih 6 mjeseci... Termin je krajem 1.mjeseca, što znači da bi ovih 45 dana prije bilo otprilike oko 1.12. Računa li se taj prosjek i uključuje li i plaće dok sam bila na bolovanju, ako sam recimo 3 mjeseca na čuvanju trudnoće, ili ne?
evo npr.
3 mjeseca plaće od 10 tisuća
3 mjeseca plaće s čuvanja trudnoće 4,5 tisuće
ili se uzima prosjek 6 mjeseci u razdoblju kada je mama radila 8 sati dnevno?
Ako netko zna... hvala!
Moj Blog - Mamina čarolija http://bit.ly/maminacarolija-mojblog
Imam pitanje vezano za računanje ovoga prosjeka plaće zadnjih 6 mjeseci… Termin je krajem 1.mjeseca, što znači da bi ovih 45 dana prije bilo otprilike oko 1.12. Računa li se taj prosjek i uključuje li i plaće dok sam bila na bolovanju, ako sam recimo 3 mjeseca na čuvanju trudnoće, ili ne?
evo npr.
3 mjeseca plaće od 10 tisuća
3 mjeseca plaće s čuvanja trudnoće 4,5 tisuće
ili se uzima prosjek 6 mjeseci u razdoblju kada je mama radila 8 sati dnevno?
Ako netko zna… hvala!
Uzima se 6 placa prije otvaranja bolovanja, izracuna se satnica i ona se mnozi sa brojem radnih sati u mjesecu. Za drugih 6 mj max iznos je 3991 kn bez obzira na placu koju si imala.
Hvala na brzom odgovoru! Evo još jedno pitanje...
Ukoliko radim na više mjesta, npr. prvi dohodak ostvarujem 40satnim radnim tjednom kod poslodavca 1, a onda još honorarno preko ugovora o djelu (plaćaju se doprinosi itd.) radim i kod poslodavca 2 i poslodavca 3, hoće mi se za prvih 6 mjeseci naknada računati iz svih ostvarenih dohodaka, ili samo prvog dohotka?
Razlika baš i nije tak mala, pa zato pitam...
recimo kod računanja kreditne sposobnosti uzimali su se u obzir svi dohotci na koje je plaćen porez, doprinosi...
ako itko zna... :)
Moj Blog - Mamina čarolija http://bit.ly/maminacarolija-mojblog
Sortiraj odgovore
Najstariji