Pozdrav,
Dali netko zna dali je po rođenju dijeteta potrebno odnijeti na HZZO rodni list kako bi se ostvario kasnije roditeljski dopust? Na HZZO je predan zahtjev za porodiljnu naknadu prvih 6 mjeseci i on se redovito isplaćuje (na njemu piše da je termin poroda 27.04., a beba se rodila 16.04., nešto ranije), obrazac sa plaćama zadnjih 6 mjeseci i fotokopija osobne. Dali je potrebno naknadno donijeti i rodni list da znaju do kada traje porodiljni dopust, a kada kreće roditeljski dopust? Hvala :)
Pozdrav,
Dali netko zna dali je po rođenju dijeteta potrebno odnijeti na HZZO rodni list kako bi se ostvario kasnije roditeljski dopust? Na HZZO je predan zahtjev za porodiljnu naknadu prvih 6 mjeseci i on se redovito isplaćuje (na njemu piše da je termin poroda 27.04., a beba se rodila 16.04., nešto ranije), obrazac sa plaćama zadnjih 6 mjeseci i fotokopija osobne. Dali je potrebno naknadno donijeti i rodni list da znaju do kada traje porodiljni dopust, a kada kreće roditeljski dopust? Hvala :)
Sa 5 mj starosti djeteta moras sa partnerom u hzzo da ti potpise da ti nastavljas sa rodiljnim dopustom i tada, uz zahtjev i izjavu, prilazes kopiju rodnog lista djeteta..
I tad gledaju 180 dana od djetetovih punih 6 mj do punog porodiljnog, odnosno roditeljskog dopusta..
Gin mi je dao bolovanje i poceo se smijat kad sam mu rekla da se sef dere na mene zbog toga. Rekao je da mu samo dam taj papir i onda oni to moraju nositi na hzzo.. pa bas, mislim da komisija nece doci trudnu zenu pregledavati
Doznaku o bolovanju ti nosis na hzzo, jedan primjerak hzzo-u, jedan poslodavcu. I ti moras osobno ici ispuniti zahtjev za komplikacijama u trudnoci. Nemoj se oslanjati na sefa jer po tome sto opisujes, mogao bi uciniti sve da te zezne gdje god moze..
Zasto mi je onda dao samo jedan i rekao da dam sefu 🤔
Ako je bio mali papiric onda je to potvrda da si otvorila bolovanja i ona ide samo poslodavcu. Doznaka ide iza 25.tog u mj i s njom ides otvoriti bolovanje u hzzo. To moras predati do 5.tog u sljedecem mjesecu da bi dobila naknadu za bolovanje..
Pa nije mali, A4 format.. boo ja cu odnjet pa valjda oni znaju sta ce s tim.
M- 10.3.2019. 💙
M- 12.3.2021. ❤️
5.5.2025. ➕️🥰
Bok😊
Imam jedno pitanje jer sam sad totalno zbunjena pa bih vas molila da mi pojasnite ako znate😄
Ja imam ugovor o radu do 1.10.18 a porodiljni otvaram 15.08.18,tete na zdrastvenom su mi rekle da cu primati porodiljni 100%jer ulazim kao zaposlena.A neke cure mi govore da necu🤔😢.Dali je neko vise upucen da mi pojasni.
Puno vam hvala😘
Pozdrav svima!
Moja situacija je sljedeca: Zaposlena sam na nepuno radno vrijeme od 2h tjedno, te moja placa iznosi 1000,00kn. Trenutno sam na komplikacijama i dobivam cetvrtinu minimalnog iznosa, cca oko 200kn, sto je razmjerno mojoj satnici.
Da li netko zna sto ce biti s mojom porodiljnom naknadom prvih 6 mj i drugih 6 mj? Da li cu dobivati minimalni iznos od 2300kn u cijelosti ili cetvrtinu, s obzirom na moju satnicu? Svatko tumaci drugacije. Hvala :)
Mislim da ti tu info najtocnije mogu reci zene koje rade na hzzo-u
Hvala na odgovoru! Ali u tome i je problem jer sam vec dobila nekoliko razlicitih informacija. Pa, molim, aķo je netko bio u situaciji da je radio na nepuno ili pola radnog vremena, i da je placa bila manja od minimalne porodiljne naknade, neka kaze svoje iskustvo :)
Molim vas provjerenu informaciju vezano za bolovanje zbog komplikacija u trudnoci.
Dakle, bila sam strucnom osposobljavanju 03.2017-03.2018 nakon 3 mjeseca sam se zaposlila i u meduvremenu saznala da sam trudna. Primljena sam na odredeno uz produzenje ugovora. ugovor mi vrijedi do kraja 9 mj. Ako odem na bolovanje prije isteka ugovora sto se dogada?imam li pravo naknadu i kolika bi mi bila?Racuna li se strucno osposobljavanje kao staz u ovom slucaju?
HVALA!!
Ako mi je termin za roditi krajem 3/2019 i trenutno sam nezaposlena ali u tom trenutku, dakle iduće godine, to bi bilo manje od 12 mjeseci kako sam nezaposlena, od kada sam u 4/2018 dala otkaz , zanima me da li imam pravo na porodiljnu naknadu i koliko dugo?
Drugo pitanje, ako se zaposlim i odmah otvorim komplikacije što se gleda kod izracuna novaca koje bi trebala dobit? Zadnja placa, prosjek ili? Naime od 5/2016 do 4/2018 sam radila na pola radnog vremena za neki jako mali iznos. Možda bi mi se više isplatilo otvoriti pravo na porodiljni kao nezaposlena. Kažem neznam da li baš svaka nezaposlena prima naknadu jer radila sam sve do 4 mj. ove godine, radni odnos je prestao mojom voljom i prijavljena sam na HZZ. Puno hvala
Ako mi je termin za roditi krajem 3/2019 i trenutno sam nezaposlena ali u tom trenutku, dakle iduće godine, to bi bilo manje od 12 mjeseci kako sam nezaposlena, od kada sam u 4/2018 dala otkaz , zanima me da li imam pravo na porodiljnu naknadu i koliko dugo?
Drugo pitanje, ako se zaposlim i odmah otvorim komplikacije što se gleda kod izracuna novaca koje bi trebala dobit? Zadnja placa, prosjek ili? Naime od 5/2016 do 4/2018 sam radila na pola radnog vremena za neki jako mali iznos. Možda bi mi se više isplatilo otvoriti pravo na porodiljni kao nezaposlena. Kažem neznam da li baš svaka nezaposlena prima naknadu jer radila sam sve do 4 mj. ove godine, radni odnos je prestao mojom voljom i prijavljena sam na HZZ. Puno hvala
Kao nezaposlena imas pravo na porodiljni od trenutka poroda pa do god dana djeteta.. Nema veze koliko si dugo nezaposlena, niti da li si na biro-u ili ne. Bitno je da imas osnovno zdravstveno osiguranje i prebivaliste u RH.
U slucaju zaposlenja, gleda se da imas min 9 mj staza u godini dana bez prekida ili 12 mj s prekidima u 18 mj. Ako nemas toliko staza dobivat ces 831 kn do 45 dana prije termina poroda, kada otvaras porodiljni (ako ti produze ugovor, jel).
Sortiraj odgovore
Najstariji