molim pomoć...žena je u 7-mom mjesecu trudnoće na komplikacijama te dobiva 837kn mjesečno jer je bila prijavljena na 30h tjedno...u međuvremenu joj nisu produžili ugovor te je od 28.05. nezaposlena ali se nije prijavila na zavod za zapošljavanje...
da li ona kao nezaposlena majka može primati porodiljnu naknadu nakon što rodi? Ako da, koja je procedura? Prekinuti komplikacije te se prijaviti na zavod za zapošljavanje?
zahvaljujem na odgovorima/savjetima
molim pomoć…žena je u 7-mom mjesecu trudnoće na komplikacijama te dobiva 837kn mjesečno jer je bila prijavljena na 30h tjedno…u međuvremenu joj nisu produžili ugovor te je od 28.05. nezaposlena ali se nije prijavila na zavod za zapošljavanje…
da li ona kao nezaposlena majka može primati porodiljnu naknadu nakon što rodi? Ako da, koja je procedura? Prekinuti komplikacije te se prijaviti na zavod za zapošljavanje?
zahvaljujem na odgovorima/savjetima
Unutar mjesec dana od prekida ugovora se morala prijaviti na hzzo da dobije zdravstveno jer nece biti osigurana, a samim time nece dobiti niti porodiljni.
Kao nezaposlena ima pravo na porodiljnu naknadu (pod uvjetom da ima zdravstveno osiguranje) za nezaposlene u iznosu oko 2300 kn, od datuma rodenja djeteta a prijavljuje se nakon sto rodi.
Zavod za zaposljavanje nema veze sa porodiljnom naknadom. Komplikacije prestaju 45 dana prije termina poroda i tada se moze prijaviti na biro da dobije naknadu za nezaposlene do poroda ukoliko ima uvjete za naknadu.
Pozdrav svima.
Mene buni ovaj uvjet od 12 mjeseci neprekinutog rada za potpuni rodiljni dopust. Da li se u tih 12 mjeseci racunaju i mjeseci koje provedem u bolovanju zbog komplikacija u trudnoci?
Npr. ako sam zaposlena 1.1.2018. na neodredeno, zatim 1.9.2018. odem na bolovanje zbog komplikacija i nakon toga 1.1.2019. prijavim rodiljni. Da li se to sad podrazumijeva da imam 12 mjeseci neprekinutog staza i pravo na punu placu za vrijeme rodiljnog?
Planiram novu trudnocu pa me zanima sto me ceka :)
Pozdrav svima.
Mene buni ovaj uvjet od 12 mjeseci neprekinutog rada za potpuni rodiljni dopust. Da li se u tih 12 mjeseci racunaju i mjeseci koje provedem u bolovanju zbog komplikacija u trudnoci?
Npr. ako sam zaposlena 1.1.2018. na neodredeno, zatim 1.9.2018. odem na bolovanje zbog komplikacija i nakon toga 1.1.2019. prijavim rodiljni. Da li se to sad podrazumijeva da imam 12 mjeseci neprekinutog staza i pravo na punu placu za vrijeme rodiljnog?
Planiram novu trudnocu pa me zanima sto me ceka :)
Uvijet staza moras imati u trentku otvaranja porodiljnog, a staz tece i dok si na bolovanju, tako da je moj odgovor, da.
http://proudmomy.blog.hr/
10.03.2013. Maksim 💙
04.06.2018. Aleksandar 💙
Pozdrav,
Zanima me poorodiljna naknada,..termin mi je 12.8. jos nisam nista predala u vezi porodilje naknade dali sam zakasnila s tim jer tamo piše 45 dana prije poroda,.. i sta mi sve treba od papira jer ispunjavam uvjete za poorodiljnu naknadu.
Pozdrav. Ja sam trenufacno na porodiljnom za drugo djete koje zavrsava krajem 8 mj. Primam sad max.iznos od 3990 cca. Imam jos 6 mj rodiljnog dopusta od prvog djeteta jer sam ga prekinula s 3 mj radi zaposljenja. Ako ja nastavljam porodiljni na porodiljni jer mi se gledaju prijasnje platne liste koje sam predavala za drugo djete ili mogu pri zavrsetku prvog na godisnji pa opet predati za ovih 6 mj?
Pozdrav.., nezaposlena sam..,zanima me dali imam pravo na porodiljni? Nisam prijavljena na zavodu za zaposljavanje..danas sam bila na hzzo i rekli su mi da moram predati potrebnu dokumentaciju do 30 dana nakon rodenja djeteta.., a prije su mi rekli 45 dana prije rodenja djeteta i sad mi nista nije jasno.., pa ako mi netko moze pomoci..hvala😊
Pozdrav. Ja sam trenufacno na porodiljnom za drugo djete koje zavrsava krajem 8 mj. Primam sad max.iznos od 3990 cca. Imam jos 6 mj rodiljnog dopusta od prvog djeteta jer sam ga prekinula s 3 mj radi zaposljenja. Ako ja nastavljam porodiljni na porodiljni jer mi se gledaju prijasnje platne liste koje sam predavala za drugo djete ili mogu pri zavrsetku prvog na godisnji pa opet predati za ovih 6 mj?
Ako si za vrijeme prvog porodiljnog bila nezaposlena, taj rodiljni je propao. Odnosno, samo zaposlene majke mogu 'zamrznuti' porodiljni pa ga iskoristiti do kraja do djetetove 8.god zivota.
Ako si bila zaposlena, onda ces dobivati naknadu koja je prema rjesenju o porodiljnom bila navedena na istom.
Mozes iskoristiti godisnji, pazi na rok u kojem najkasnije moras predati zahtjev za tim prvim porodiljnim.
Pozdrav.., nezaposlena sam..,zanima me dali imam pravo na porodiljni? Nisam prijavljena na zavodu za zaposljavanje..danas sam bila na hzzo i rekli su mi da moram predati potrebnu dokumentaciju do 30 dana nakon rodenja djeteta.., a prije su mi rekli 45 dana prije rodenja djeteta i sad mi nista nije jasno.., pa ako mi netko moze pomoci..hvala😊
45 dana prije termina poroda otvaraju porodiljni majke koje su zaposlene.
Nezaposlene majke otvaraju porodiljni nakon poroda, kada se prijavljuje dijete. S obzirom da se u maticnom uredu sada moze obaviti prijava djeteta i na mup i hzzo, upitaj tamo da li mogu i predati zahtjev za porodiljni ili ces morati na hzzo osobno..
Uvjet za porodiljni za nezaposlene je da imas osnovno zdravstveno osiguranje i prebivaliste u RH najmanje 3 god. Sa biro-a ti samo treba potvrda da si van sustava rada..
Sortiraj odgovore
Najstariji