E cao,prvi put pisem i drago mi je da imam kome da se obratim na nasem jeziku. Imam jedno pitanje pa ako moze da mi neko objasni prava trudnica koje nisu nikad bile zaposlene u njemackoj?Veliki pozdrav za sve.
Bok,ja nisam bila nezaposlena ali ono što znam jest da se godinu dana prima 300-tinjak € porodiljnog za nezaposlene. Sad je li točno 300 ili nešto preko 300 ne znam,možda se javi netko tko je bio u toj situaciji. I kad se dijete rodi imate pravo na dječji doplatak za dijete. Iako,ne znam na koja ste prava točno mislili,ako na financijska onda mislim da je to to. 
Bok. Prvi put pišem, trudna sam 16 tj. U njemačkoj sam 3 godine i ovo mi je treća trudnoća. Radim na mini job u jednom hotelu, što se tiče zabrane rada o njoj mogu samo sanjat. Moja doktorica mi je rekla da nemam indikacija za to. Imala sam 2014 tešku operaciju, nemam slezenu i dio gušterače. Čak ni to što ću imat 42 🤭 godine kad rodim ne znači ništa. Nije ni bitno, sa tim sam se pomirila. Mene zanima na kakva primanja ja imam pravo s obzirom da ne radim na prijavu. Zahvaljujem na bilo kakvoj pomoći u vidu odgovora.🙄
I da sretan i blagoslovljen Božić i Nova 2020 godina od srca vam želim.🎅😘
Bok cure,jel moze mala pomoc?Od jula sam u Beschäftigungsverbot i primala 1640€.Od 16.12.sam u Mutterschutz i ja decembar mi je legla samo uolata od poslodavca i to 927€.Da to nije malo premalo?Bila sam do AOK i kazu da oni placaju 13€ po danu ali mi ne mogu jos uplatiti jer im poslodavac nije poslao izvestaj od plate.Kad izracunam sve zajedno opet je manje od 1640€,nista ne razumem🤔
Nemojte zaboraviti (moja kolegica jest pa sto problema oko toga) najkasnije 6 tj.prije poroda,tj.ocekivanog termina poroda javiti poslodavcu koliko namjeravate ostati kući.
Meni je babica rekla 7 tj.pre pocetka Elternzeit,znaci najkasnije nedelju dana nakon poroda jer Mutterschutz traje 8 tj.Ili sam Ja to pogresno shvatila?
Pozdrav cure, imam par pitanja ☺️
Zivim u Njemackoj (trudna sam) i radila sam na odredeno do 31.10., prijavljena na Arbeitsamt i od njih primam naknadu za nezaposlene do Mutterschutza. 
1. U Mutterschutzu mi isplacuje samo AOK 13€/dan ili uz to i Arbeitsamt do odredenog iznosa? (napomena: radni ugovor istekao 31.10, a Mutterschutz zapocinje 1.4)
2. U periodu nakon Mutterschutza znam da imam pravo na Elterngeld i Kindergeld. Kada opet imam pravo na naknadu od Arbeitsamta? Pretpostavljam nakon isteka isplate Elterngelda ukoliko ne budem krenula raditi? 
Hvala unaprijed. 😅😊
Zivim u Njemackoj (trudna sam) i radila sam na odredeno godinu dana do 31.10., prijavljena na Arbeitsamt i od njih primam naknadu za nezaposlene do Mutterschutza.
1. U Mutterschutzu mi isplacuje samo AOK 13€/dan ili uz to i Arbeitsamt do odredenog iznosa? (napomena: radni ugovor istekao 31.10, a Mutterschutz zapocinje 1.4)
2. U periodu nakon Mutterschutza znam da imam pravo na Elterngeld i Kindergeld. Kada opet imam pravo na naknadu od Arbeitsamta? Pretpostavljam nakon isteka isplate Elterngelda ukoliko ne budem krenula raditi?
Hvala unaprijed. 😅😊
Nemojte zaboraviti (moja kolegica jest pa sto problema oko toga) najkasnije 6 tj.prije poroda,tj.ocekivanog termina poroda javiti poslodavcu koliko namjeravate ostati kući.
Meni je babica rekla 7 tj.pre pocetka Elternzeit,znaci najkasnije nedelju dana nakon poroda jer Mutterschutz traje 8 tj.Ili sam Ja to pogresno shvatila?
Elternzeit i Elterngeld nisu povezani. Elternzeit je vrijeme koje ćete provesti kući i to dogovarate s poslodavcem tj.ne dogovarate nego mu kažete koliko ćete ostati. To se mora 6 tj prije poroda. Zahtjev za Elterngeld tj.na našem porodiljna naknada šaljete kad dobijete rodni list od bebe na kojem će pisati da je baš za Elterngeld. Uz to ćete morati pričekati obračun od Krankenasse za period pod Mutterschutzom jer i to prilazete zahtjevu. Takodjer, poslodavcu nakon rođenja djeteta pošaljite kopiju rodnog lista. 
Zivim u Njemackoj (trudna sam) i radila sam na odredeno do 31.10., prijavljena na Arbeitsamt i od njih primam naknadu za nezaposlene do Mutterschutza.
Hvala unaprijed. 😅😊
Budući je svaka situacija specifična,pa i vaša,najbolje bi bilo da nazovete ili još bolje odete na Arbeitsamt,objasnite situaciju i pitate što će se dogoditi kad vam završi Elternzeit. Oni će vam reći što i kako kao i točne termine kad se trebate npr.prijaviti opet kod njih itd. Žao mi je što nemam bolju informaciju ali nisam bila u toj situaciji pa ne znam. 
Imam pitanje koje se sve naknade dobiju u Njemackoj nakon poroda i zanima me dali i tamo postoji jednokratna novcana naknada kao tu npr od hzzo
Obriši komentar
Jeste li sigurni da želite obrisati komentar?
Sortiraj odgovore
Najstariji