Trudnice i mame u Njemačkoj

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nera123
    06. Siječanj 2020. 19:50

Nemojte zaboraviti (moja kolegica jest pa sto problema oko toga) najkasnije 6 tj.prije poroda,tj.ocekivanog termina poroda javiti poslodavcu koliko namjeravate ostati kući.

Meni je babica rekla 7 tj.pre pocetka Elternzeit,znaci najkasnije nedelju dana nakon poroda jer Mutterschutz traje 8 tj.Ili sam Ja to pogresno shvatila?

• kalenna1304
    07. Siječanj 2020. 00:29

Pozdrav cure, imam par pitanja ☺️
    Zivim u Njemackoj (trudna sam) i radila sam na odredeno do 31.10., prijavljena na Arbeitsamt i od njih primam naknadu za nezaposlene do Mutterschutza. 

1. U Mutterschutzu mi isplacuje samo AOK 13€/dan ili uz to i Arbeitsamt do odredenog iznosa? (napomena: radni ugovor istekao 31.10, a Mutterschutz zapocinje 1.4)

2. U periodu nakon Mutterschutza znam da imam pravo na Elterngeld i Kindergeld. Kada opet imam pravo na naknadu od Arbeitsamta? Pretpostavljam nakon isteka isplate Elterngelda ukoliko ne budem krenula raditi? 

Hvala unaprijed. 😅😊

• kalenna1304
    07. Siječanj 2020. 00:30

kalenna1304

Zivim u Njemackoj (trudna sam) i radila sam na odredeno godinu dana do 31.10., prijavljena na Arbeitsamt i od njih primam naknadu za nezaposlene do Mutterschutza.

1. U Mutterschutzu mi isplacuje samo AOK 13€/dan ili uz to i Arbeitsamt do odredenog iznosa? (napomena: radni ugovor istekao 31.10, a Mutterschutz zapocinje 1.4)

2. U periodu nakon Mutterschutza znam da imam pravo na Elterngeld i Kindergeld. Kada opet imam pravo na naknadu od Arbeitsamta? Pretpostavljam nakon isteka isplate Elterngelda ukoliko ne budem krenula raditi?

Hvala unaprijed. 😅😊

• zvijezda7
    08. Siječanj 2020. 14:43

nera123

Nemojte zaboraviti (moja kolegica jest pa sto problema oko toga) najkasnije 6 tj.prije poroda,tj.ocekivanog termina poroda javiti poslodavcu koliko namjeravate ostati kući.

Meni je babica rekla 7 tj.pre pocetka Elternzeit,znaci najkasnije nedelju dana nakon poroda jer Mutterschutz traje 8 tj.Ili sam Ja to pogresno shvatila?

Elternzeit i Elterngeld nisu povezani. Elternzeit je vrijeme koje ćete provesti kući i to dogovarate s poslodavcem tj.ne dogovarate nego mu kažete koliko ćete ostati. To se mora 6 tj prije poroda. Zahtjev za Elterngeld tj.na našem porodiljna naknada šaljete kad dobijete rodni list od bebe na kojem će pisati da je baš za Elterngeld. Uz to ćete morati pričekati obračun od Krankenasse za period pod Mutterschutzom jer i to prilazete zahtjevu. Takodjer, poslodavcu nakon rođenja djeteta pošaljite kopiju rodnog lista. 

• zvijezda7
    08. Siječanj 2020. 14:46

kalenna1304

Zivim u Njemackoj (trudna sam) i radila sam na odredeno do 31.10., prijavljena na Arbeitsamt i od njih primam naknadu za nezaposlene do Mutterschutza.

Hvala unaprijed. 😅😊

Budući je svaka situacija specifična,pa i vaša,najbolje bi bilo da nazovete ili još bolje odete na Arbeitsamt,objasnite situaciju i pitate što će se dogoditi kad vam završi Elternzeit. Oni će vam reći što i kako kao i točne termine kad se trebate npr.prijaviti opet kod njih itd. Žao mi je što nemam bolju informaciju ali nisam bila u toj situaciji pa ne znam. 

• natalija1107
    11. Siječanj 2020. 21:23

Imam pitanje koje se sve naknade dobiju u Njemackoj nakon poroda i zanima me dali i tamo postoji jednokratna novcana naknada kao tu npr od hzzo

• zvijezda7
    12. Siječanj 2020. 18:10

natalija1107

Imam pitanje koje se sve naknade dobiju u Njemackoj nakon poroda i zanima me dali i tamo postoji jednokratna novcana naknada kao tu npr od hzzo

Koliko ja znam,ne postoji tako nešto. Dobije se porodiljna naknada fiksna ukoliko ste bili nezaposleni prije poroda (ca.300tinjak € godinu dana) ili prema prosjeku ako ste bili zaposleni. Postoji dječji dodatak (za 1. I 2.dijete po 204€,ne znam za 3.I dalje,uglavnom nešto više). Postoji od Diakonie,Caritasa i Profamilie naknada za opremu (zahtjev se podnosi u trudnoci kod jedne organizacije od tih) do max.nekih 1000€ (probajte izguglati) s tim da je to za obitelji koje zaista imaju mala primanja. Osobno ne poznajem nikoga tko je uspio tu naknadu dobiti čak i kad je samo jedan u obitelji radio. Imate u svim tim organizacijama Beratungsstelle gdje vam sve mogu objasniti,popuniti s vama papire za naknadu i slicno. Neki gradovi kao kod mene u Stuttgartu daju 60€ godišnje na Familiencard. To vadite u Rathausu i trebate donijeti Lohnsteuerbescheinugung od oba roditelja za prethodnu godinu. 

Kolacic
    14. Siječanj 2020. 09:52

Dobro jutro cure,

mene zanima jedna druga stvar.

Kako se ovdje racuna broj dana godisnjeg odmora za tu godinu kada nastupa Mutterschutz i elternzeit?

Ja imam ugovor na neodredeno i 30 dana godisnjeg odmora. Po mjesecu 2,5.

Ako mi je termin pocetkom rujna (sto znaci da cu pocetkom 8.mjeseca poceti sa Mutterschutz), da li do tad trebam/mogu iskorisiti svih 30 dana ili se ti dani tada krate na 2,5x7=17,5 dana u ovoj godini?

Ako koja zna, puno hvala na odgovoru

• zvijezda7
    14. Siječanj 2020. 13:53

Kolacic

Dobro jutro cure,

Kako se ovdje racuna broj dana godisnjeg odmora za tu godinu kada nastupa Mutterschutz i elternzeit?

Ako mi je termin pocetkom rujna (sto znaci da cu pocetkom 8.mjeseca poceti sa Mutterschutz), da li do tad trebam/mogu iskorisiti svih 30 dana ili se ti dani tada krate na 2,5x7=17,5 dana u ovoj godini?

Upravo kako ste napisali,racuna se do pocetka Mutterschutza. Ista je situacija kod mene ali obzirom da sam od početka 1.mj.prosle godine bila na Arbeitsverbot i tako sve do pocetka Mutterschutza, nisam stigla iskoristiti godišnji pa će mi biti isplaćen. 

Kolacic
    14. Siječanj 2020. 14:49

zvijezda7

Kolacic

Dobro jutro cure,

Upravo kako ste napisali,racuna se do pocetka Mutterschutza. Ista je situacija kod mene ali obzirom da sam od početka 1.mj.prosle godine bila na Arbeitsverbot i tako sve do pocetka Mutterschutza, nisam stigla iskoristiti godišnji pa će mi biti isplaćen.

Hvala na odgovoru

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.