Zdravo svima. Izvinjavam se ako sam upala u temu, ali evo i mene zanima taj Jugendamt. Naime muz i ja smo doselili u Nj nedavno i vec je dobio papir od Jugendamta kako treba davati 300 eur za dijete iz prvog braka. Mene zanima, posto je on na minimalcu (1500 eur neto) a ja sam trudna, da nije doslo do nwke greske. On jos nije mene prijavio jer nemamo stan, ali takva je situacija. I ako iz Jugendamta traze novac, sta je onda Kindergeld. Hvala unaprijed na odgovoru.
Zdravo svima. Izvinjavam se ako sam upala u temu, ali evo i mene zanima taj Jugendamt. Naime muz i ja smo doselili u Nj nedavno i vec je dobio papir od Jugendamta kako treba davati 300 eur za dijete iz prvog braka. Mene zanima, posto je on na minimalcu (1500 eur neto) a ja sam trudna, da nije doslo do nwke greske. On jos nije mene prijavio jer nemamo stan, ali takva je situacija. I ako iz Jugendamta traze novac, sta je onda Kindergeld. Hvala unaprijed na odgovoru.
Pozdrav,sumnjam da je došlo do greške. Do iznosa do 1900€ plaća se alimentacija u iznosu 350 i nešto za dijete do 5 godina i tako dalje raste kako i dijete raste. U to se racuna i polovica Kindergelda, znači nekih 100-tinjak €. Imate Düsseldorfer Tabelle po kojoj se u Njemačkoj racuna iznos alimentacije. U tablici mozete vidjeti koliko treba placati za dob djeteta u odnosu na njegovu placu. Granica koju računaju da njemu treba ostati za život je 1160€. S tim da vam 1500€ netto nije minimalac. Kindergeld dijete dobiva svakako,neovisno o alimentaciji roditelja koji ne živi s djetetom. Toliko znam o tome ali ako vam je potrebno više info najbolje da sa suprugom odete u Jugendamt pitati sve.
Pozdrav zene.Da li mozete da mi kazete sta treba da nosim u porodiliste za mene a sta za bebu?U Singenu se poradjam carskim rezom ako Bog da za mesec dana.Pozdrav i hvala.
Pozdrav ,ja imam problem-nisu mi legle pare ni od AOK ni od poslodavca a vec 7 ned.sam u Mutterschutz. Nekoliko puta je poslodavac kontaktiran,navodno Novi Steuerberater Pa nije stigao da posalje podatke itd...Vec mi ide na zivce ovo cekanje-Gde i KOME da se zalim???
Cao svima, nadam se da mi neko moze pomoci i da je imao slicnu situaciju kao i ja. Ja sam mama bebe od 14 meseci, pre trudnoce nisam radila I interesuje me da li po zavrsetku Elterngelda, nakon godinu dana imamo pravo jos na neku pomoc posto ostajem kuci sa bebom do njene trece godine kada ce zapravo moci u vrtic. Procitala sam negde na nekom forumu da nakon godinu dana moze da se konkurise za jos pomoc od 150€ mesecno do detetove trece godine pa ne znam da li je to tacno i gde se taj zahtev predaje?
Unapred hvala na odgovoru 😊
Pozdrav mamice!
Evo i ja sam jedna od novih mama u Njemackoj...
Doselili smo prije par mj., tad sam vec bila u ranoj trudnoci...naravno da nisam ni sama znala koliko je ovdje dosta toga drukcije nego u Hrv.
Npr.nisam znala da hebamme moram pronaci odmah na pocetku trudnoce, tako da je nisam ni pronasla, ne znam koliko je to problem i zasto je potrebno angazirati hebamme unaprijed ako vec postoje one koje su prisutne pri porodu?
Usto, otkako smo doselili ne uspijevamo pronaci pedijatra za moju cetverogodisnju kcer pa me zaista brine da cu isti problem imati i kad se bebica rodi..Zanima me dali je itko imao slicnih problema nakon doseljenja jer mi zaista vise ne znamo gdje da se obratimo posto su nas vec odbili u 20 ordinacija(jer nitko ne treba nove pacijente) a nismo dobili ni potrebnu pomoc od naseg zdravstvenog osiguranja jer su nas tamo uputili na tel.broj gdje smo opet odbijeni s recenicom:To morate sami pronaci.
Inace, zivimo u okolici Frankfurta...
Stvarno bih bila jaaaako zahvalna ako bi mi netko znao dati savjet za ovo sto nas trenutno muci..😖😓
Pozdrav svima, Ančice imas na gejsu grupu Mame u Njemackoj ohne limit, tamo su mame iz cijele Njemacke, probaj tamo pitat za savjet oko pedijatra.
Bebu bi svakako neko morao upisati jer mislim da novorođenčad ne smiju odbiti.
Ja bih otisla i napravila pritisak na svoju kasu.
Sto se tice Hebamme, one u bolnici su na porodu i to je to, a kad nades svoju Hebamme ond anpr umjesto na ctg kod doktora ides k njoj (tako sam ja) i ona mi je dolazila kuci poslije poroda, vagala dijete pratila zuticu, moje dojke i ranu dolje. Puno mama kaze da to nije vazna stavka, meni je bilo jako vazno imati Hebamme, mogla sam je uvijek nazvati jer je ona znala tocno moju situaciju, bila je super nenametljiva dobra, dosla, odradila i otisla, bas jedna ugodna osoba.
Cao svima, nadam se da mi neko moze pomoci i da je imao slicnu situaciju kao i ja. Ja sam mama bebe od 14 meseci, pre trudnoce nisam radila I interesuje me da li po zavrsetku Elterngelda, nakon godinu dana imamo pravo jos na neku pomoc posto ostajem kuci sa bebom do njene trece godine kada ce zapravo moci u vrtic. Procitala sam negde na nekom forumu da nakon godinu dana moze da se konkurise za jos pomoc od 150€ mesecno do detetove trece godine pa ne znam da li je to tacno i gde se taj zahtev predaje?
Unapred hvala na odgovoru 😊
Mirjana to je samo u pokrajini Bayern, zove se Familiengeld i imaju pravo djeca od prve do trece godine, 250€ mjesecno.
Bebu bi svakako neko morao upisati jer mislim da novorođenčad ne smiju odbiti.
Ja bih otisla i napravila pritisak na svoju kasu.
Sto se tice Hebamme, one u bolnici su na porodu i to je to, a kad nades svoju Hebamme ond anpr umjesto na ctg kod doktora ides k njoj (tako sam ja) i ona mi je dolazila kuci poslije poroda, vagala dijete pratila zuticu, moje dojke i ranu dolje. Puno mama kaze da to nije vazna stavka, meni je bilo jako vazno imati Hebamme, mogla sam je uvijek nazvati jer je ona znala tocno moju situaciju, bila je super nenametljiva dobra, dosla, odradila i otisla, bas jedna ugodna osoba.
Hvala ti puno na odgovoru! Nekako mi je sad jos i vise zao sto nisam uspjela naci hebamme na vrijeme, sad se samo mogu nadati da cu se nekako uspjeti i bez nje snaci ..😌😂 Ne znam dali je istina ali procitala sam negdje da ne pustaju iz bolnice dok ne vide da si naucila dojiti dijete, jeli tome stvarno tako? Jer sa svojom prvom kceri nisam uspjela dojiti normalno pa sam se izdajala samo da pije moje mlijeko, ne znam sto me ceka sad ali sam spremna ponovno na izdajanje ako ne bude islo drugacije.
Zaista se nadam da cemo uskoro rijesiti problem oko pedijatra jer to nam postaje nocna mora..😑
Sortiraj odgovore
Najstariji