Zdravo drage mame i trudnice. Zelim da se malo konsultujem sa vama, posto nisam upucena bas u zakone u Nemackoj. Pre 2 nedelje sam saznala da sam trudna, inace sam zaposlena i jednogodisnji ugovor mi istice za mesec dana. Ako sada kazem da sam trudna pretostavljam da mi nece produziti ugovor? Sta se u tom slucaju desava? Da li imam prava na neki novac? Ili da pokusam da radim jos mesec dana da niko ne primeti da sam trudna, pa da dobijem novi ugovor? Problem je sto imam mucninu tokom celog dana, probijaju me ledja a stojim 8 sati dnevno. I sta bi se desilo kada bi mi produzili ugovor za jos jednu godinu? Koliko bih novca u tom slucaju dobijala i do kog meseca bih morala da radim, posto je u pitanju fizicki posao, gde se cela smena prestoji? I da li postoji neki rok do kada moram da kazem poslodavcu za trudnocu? 😊 Hvala na odgovoru 😊
Zdravo drage mame i trudnice. Zelim da se malo konsultujem sa vama, posto nisam upucena bas u zakone u Nemackoj. Pre 2 nedelje sam saznala da sam trudna, inace sam zaposlena i jednogodisnji ugovor mi istice za mesec dana. Ako sada kazem da sam trudna pretostavljam da mi nece produziti ugovor? Sta se u tom slucaju desava? Da li imam prava na neki novac? Ili da pokusam da radim jos mesec dana da niko ne primeti da sam trudna, pa da dobijem novi ugovor? Problem je sto imam mucninu tokom celog dana, probijaju me ledja a stojim 8 sati dnevno. I sta bi se desilo kada bi mi produzili ugovor za jos jednu godinu? Koliko bih novca u tom slucaju dobijala i do kog meseca bih morala da radim, posto je u pitanju fizicki posao, gde se cela smena prestoji? I da li postoji neki rok do kada moram da kazem poslodavcu za trudnocu? 😊 Hvala na odgovoru 😊
Zakonski ne postoji rok do kojeg morate reci poslodavcu,u principu ako ne zelite,ne morate ni reci sto je meni osobno smijesno jer ce se ionako vidjeti. Nadam se da ste se na vrijeme prijavili na Arbeitsamt,imali ste obvezu 3 mj.prije isteka ugovora na odredjeno tako da u slucaju da vam ne produze,dobijate Arbeitslosengeld. Ako niste,otidjite odmah sutra,sto prije prijavite,prije ce vam se rijesiti status. Arbeitslosengeld dobivate svakako,65% (ako imate vec djecu onda 67%) place,s tim ukoliko nemate zabranu rada postoji mogucnost (nisam cula za konkretan primjer) da vam Arbeitsamt nadje posao neovisno o vasoj trudnoci sto mnogi poslodavci odbiju jer cete ionako za par mj.otici na porodiljni. 8 tj.prije poroda pocinje Mutterschutz i do tada morate raditi (opet,ukoliko ne dobijete ranije zabranu rada). 
Ono sto vam zelim naglasiti,da se ne razocarate:zabranu rada nerado daju. Klasicno bolovanje i da,ali zabranu tesko,iskljucivo ako postoji opasnost za mamu i dijete na poslu. Poslodavac je duzan osigurati vam odredjene uvjete na poslu (vise placenih pauza,mjesto gdje mozete sjesti/leci,nema nocnog rada,prekovremenih i sl.). 
Zakonski ne postoji rok do kojeg morate reci poslodavcu,u principu ako ne zelite,ne morate ni reci sto je meni osobno smijesno jer ce se ionako vidjeti. Nadam se da ste se na vrijeme prijavili na Arbeitsamt,imali ste obvezu 3 mj.prije isteka ugovora na odredjeno tako da u slucaju da vam ne produze,dobijate Arbeitslosengeld. Ako niste,otidjite odmah sutra,sto prije prijavite,prije ce vam se rijesiti status. Arbeitslosengeld dobivate svakako,65% (ako imate vec djecu onda 67%) place,s tim ukoliko nemate zabranu rada postoji mogucnost (nisam cula za konkretan primjer) da vam Arbeitsamt nadje posao neovisno o vasoj trudnoci sto mnogi poslodavci odbiju jer cete ionako za par mj.otici na porodiljni. 8 tj.prije poroda pocinje Mutterschutz i do tada morate raditi (opet,ukoliko ne dobijete ranije zabranu rada).
Ono sto vam zelim naglasiti,da se ne razocarate:zabranu rada nerado daju. Klasicno bolovanje i da,ali zabranu tesko,iskljucivo ako postoji opasnost za mamu i dijete na poslu. Poslodavac je duzan osigurati vam odredjene uvjete na poslu (vise placenih pauza,mjesto gdje mozete sjesti/leci,nema nocnog rada,prekovremenih i sl.).
Zaboravila sam reci,ako vam poslodavac ne moze osigurati radno mjesto prikladni trudnici,onda vam i on moze izdati zabranu rada. U slucaju zabrane dobvate normalnu placu. 
Bok,imam jedno pitanje Tek sam stigla u njemačku i ostala sam trudna,imam jake mucnine,a u 16. Sam tjednu trudnoce.
Radim,ali više sam na bolovanju nego na poslu radi mučnina.zanima me da li mogu otvoriti čuvanje trudnoće ako osim mučnina nemam drugih komplikacija?
Dobar dan, imam jedno pitanje...
Prije tj dana sam sa muzem stigla u njemacku i zanima me dali mogu dobiti onih 190 eura za dijete (imam malog starog 1 godinu i trudna sam ponovno). Ne radim nigdje trenutno, a muz radi.
Dobar dan, imam jedno pitanje…
Prije tj dana sam sa muzem stigla u njemacku i zanima me dali mogu dobiti onih 190 eura za dijete (imam malog starog 1 godinu i trudna sam ponovno). Ne radim nigdje trenutno, a muz radi.
Ako mislite na djecji doplatak,naravno,predajte odmah u nadleznu Familienkassu. Kad rodite,predajte za bebu. Sva djeca imaju pravo. Ok,ima iznimki,ali to su roditelji koji zaradjuju preko 250 000€ u godini. 
Mame, gdje mogu provjeriti informacije o povratu poreza? Čitala sam po fejsu, al sto priča. 
Tata bi malcu slao novce na njegov račun ( ako ga uspijemo otvoriti pošto je malen) da kasnije može tražit povrat poreza. 

Pozdrav Mamice 😃☺️
Trudna sam prvi puta i to sam saznala jučer 😍 
Također sam u Njemačkoj, u radnom sam odnosu, imam ugovor na neodređeno, ovdje sam 4 godine i nisam upoznata sa pravima trudnica niti imam nekoga da pitam iz prve ruke 😑 pa vas molim ukoliko mi može koja napisati kojim redom krenuti?
Sutra ću napraviti termin kod gin.da me pregleda i da dobijem potvrdu, s obzirom da mi je šef rekao jednom prilikom da moram reći kad ću biti trudna jer dobivam automatski zabranu rada jer čistim na 8h dnevno 🙈🤯 odakle krenuti, na koja primanja imam pravo? Što gdje i kako? Hvalaaa ❤️

Pozz mame i buduce mamice ☺️ Pitanjce jedno, vidim da se u starim postovima pisalo o preuzimanju dijela troskova od strane Krankenkasse, ima li koja kakva novija saznanja o tome? Tocnije, radio se o AOK KK. Harmony test su mi odbili refundirati troskove, sto sam zapravo i ocekivala. Ali recimo zanima me jesu li kojoj priznali troskove dodatnih uzv-a, dijabetes test i tako...hvala unaprijed i lp svima!
Pozdrav cure...imam jedno pitanje,i molim za odgovor. Ovako. Menstruacija mi kasni 3 dana,jutros sam napravila test i bio je negativan 😥 i danas sam dobila krvarenje,ali ne kao prava menst.,puno manje,i svjetla je boja ali se pojavi i smeđa. Znam da to može biti implatacijsko krvarenje,ali me zbunjuje test od jutros 😐 dali je imala ijedna sličnu situaciju? Otići ću na pregled kod ginekologa ako mi nastavi ovako biti,ali sam znatiželjna. Toliko želimo bebu🙈 
Izvinite na dugom tekstu,i hvala😊
Obriši komentar
Jeste li sigurni da želite obrisati komentar?
Sortiraj odgovore
Najstariji