Da, u principu sto se poslodavca tice, zakonski ima pravo da odluci da prihvati novonastalo stanje ili da ga odbije. Zato je mozda dobro porazgovarati i sa Jugendamtom u tom Landkreisu i vidjeti jos koje su opcije, jer i oni imaju zakonsku obavezu da svako dijete od godinu i starije dobije odgovarajuci Betreuung, da li kroz jaslice ili kroz Tagesmutter.
Da li je nekom poslodavac isplatio punu platu bez obzira na Mutterschaftsgeld, ne znam kome da se obratim. U Mutterschutzu sam tek od 16.12. i od Krankenkasse sam dobila vec Mutterschaftsgeld za ovih 6 sedmica prije poroda. Sada kad sam pogledala Online Banking, vidim da je plata od poslodavca bila, ali skoro ista kao i uvijek, nije nista umanjena. Ne znam da li oni to naknadno umanje ili kako vec. Mislila sam da to sve automatski ide, bar su mi tako objasnili. Oni naravno znaju i moj termin porodjaja i kada idem u Mutterschutz, te sam papire odmah od njih dobila na pocetku, jos u junu/julu.
Pozdrav mame, imam pitanje u vezi doplatka za majku, ja zivim u njemackoj od februara i nisam radila nikako prije toga tj nemam radnog staza ovdje, muz i ja smo dobili inf. Da mogu pored djecijeg doplatka dobijati i doplatak za majku i minimalnom iznosu od 300e. Medjutim kad smo se javili u TK gdje smo zdravstveno osigurani rekli su da ipak nemam pravo na taj iznos, da li znate nesto o ovome ili se trebamo negdje drugo da javimo? Da li neka od vas mozda vec dobija nesto oe toga?
Hvala unaprijed 😘😘
Pozdrav mame, imam pitanje u vezi doplatka za majku, ja zivim u njemackoj od februara i nisam radila nikako prije toga tj nemam radnog staza ovdje, muz i ja smo dobili inf. Da mogu pored djecijeg doplatka dobijati i doplatak za majku i minimalnom iznosu od 300e. Medjutim kad smo se javili u TK gdje smo zdravstveno osigurani rekli su da ipak nemam pravo na taj iznos, da li znate nesto o ovome ili se trebamo negdje drugo da javimo? Da li neka od vas mozda vec dobija nesto oe toga?
Hvala unaprijed 😘😘
Da li ste iz Hrvatske ili neka od non-EU drzava? Da li ste rodili u Njemackoj? Tih 300e je mislim Elterngeld koje dobijaju majke koje prije poroda nikako nisu radile, a za Elterngeld koliko ja znam nije odgovorna Krankenkasse nego zavisno od pokrajine neka druga ustanova. Npr. u BW za Elterngeld odgovorna je L-Bank i moze se njoj obratiti s tim pitanjem. Ne znam koja ste pokrajina?
Hej draga...
Ako ti muz radi u Njemackoj onda bez problema dobivas 300 eur kroz 12 mj nakon poroda.
Ili 375 ako vec imas jos jedno dijete do 3 god ili 2 do 6 god.
To isplacuje Staat (drzava).
U Rathaus se javi. Oni sve znaju.
Ljubek-zubek 2.2.2014.
Misic-pisic 4.5.2016.
Ljubicica 12.10.2017.
Da li je ko od vas dobio bebu bas po hladnom vremenu ili ima iskustva s tim? Meni prva, pa u januaru treba stici. Ne znam u cemu bebu iznijeti vani iz bolnice. Prvo sam mislila langarm body i stramplice preko, preko toga hlacice i jaknicu tanje, da moze disati ili onaj strampler kako se zove :D carapice vunene i preko svega toga onaj Overall topliji, postavljeni. I tako je spakovati u autosjedalicu i preko deku deblju.
Ne znam hoce li jednoj bebi tako biti zima, pa se dvoumim da uzmem neku Einschlagdecke specijalno za autosjedalicu, tj. jaje, ali citam da se bebe dosta znoje ispod onoga. Ili da uzmem neki Fußsack. Ili jos jednu deku, ili ne znam ni ja :D Zivimo nekih 10-ak minuta od bolnice, temperature su rijetko niske, ali znaju biti, no cesto puse vjetar. Hocu da bar to imam spremno, sve se moze naknadno uzeti sto pogrijesim, ali da mi je bebu propisno dovesti kuci :D (prvo roditi naravno, to mi je najveca nervoza!)
To je i vise nego dovoljno.
Nemoj ju kuhati :)
Ljubek-zubek 2.2.2014.
Misic-pisic 4.5.2016.
Ljubicica 12.10.2017.
To je i vise nego dovoljno.
Nemoj ju kuhati :)
Haha, hvala puno, sad se mogu bolje orjentirati :D
Veliki pozdrav svim zenama
Imam 25 godina, unazad godinu dana zivim u njemackoj grad Halle ( Salle)
prije toga sam se redovito pregledavala kod svog ginekologa. Nemam nikakvih tegoba, mislim na redovne preglede prilikom kojih mi je svaki put preventivno i radjen PAPA test,
Zbog nepoznavanja jezika i pregrst obaveza izbjegavala sam ginekologa u Njemackoj. Imate li nekoga za preporucit iz mog mjesta?
Takodjer sto me muci a nemam koga pitati. Da li se PAPA ovdje takodjer radi pri redovnoj kontroli ili na tome moram posebno inzistirati ? Takodjer, kod mog ginekologa je bila praksa da kad te sestra pozove da prije nego sto udjes kod doktora skines se i ostanes u nekoj haljini ili suknji bez gacica, pa me zanima da li se to i ovdje tako radi da ne ispadnem glupa.
Eto, puno hvala, i sve najbolje u novoj godini svim clanicama :*
Veliki pozdrav svim zenama
Imam 25 godina, unazad godinu dana zivim u njemackoj grad Halle ( Salle)
prije toga sam se redovito pregledavala kod svog ginekologa. Nemam nikakvih tegoba, mislim na redovne preglede prilikom kojih mi je svaki put preventivno i radjen PAPA test,
Zbog nepoznavanja jezika i pregrst obaveza izbjegavala sam ginekologa u Njemackoj. Imate li nekoga za preporucit iz mog mjesta?
Takodjer sto me muci a nemam koga pitati. Da li se PAPA ovdje takodjer radi pri redovnoj kontroli ili na tome moram posebno inzistirati ? Takodjer, kod mog ginekologa je bila praksa da kad te sestra pozove da prije nego sto udjes kod doktora skines se i ostanes u nekoj haljini ili suknji bez gacica, pa me zanima da li se to i ovdje tako radi da ne ispadnem glupa.
Eto, puno hvala, i sve najbolje u novoj godini svim clanicama :*
https://www.jameda.de/arztsuche/?new_search=1&gruppe=HA&fachgebiet=F12&geo=51%2E47971_11%2E96864__0_Halle_halle-saale_Sachsen-Anhalt_0&address=Halle&was=Frauenarzt&was_i=frauenarzt&address_i=halle&was_sel=0&address_sel=0&h_what=gruppe%253DHA%2526fachgebiet%253DF12&h_where=geoball%253D11%25252E96864%25252C51%25252E47971%25252C0%25252E5%2526geo%253D51%25252E47971%25255F11%25252E96864%25255F%25255F0%25255FHalle%25255Fhalle%25252Dsaale%25255FSachsen%25252DAnhalt%25255F0
Eto na tom linku imas ginekologe u tvom gradu po ocjenama, mozes tako pokusati, ocjene su ti sa strane tu, sto nizi broj- to je bolje :D Za PAPA-test ne znam. Ja kad sam ovdje otisla prvi put ginekologu bila sam vec trudna par sedmica i uradila mi je PAPA test pri prvom pregledu, nisam nista trazila, nije nista pitala. Na internetu sam procitala da imas pravo na jednom godisnje besplatno, da li naglasis ne znam. Mozes u svakom slucaju pitati. Sto se tice skidanja, stvarno ne znam. Moje iskustvo, a promijenila sam dva ginekologa za ovih 8-9 mjeseci: dodjem kod doktora, sestra me pozove u sobu kod doktora, ja udjem, sacekam ga par minuta, on dodje, pozdravi se, malo me nesto ispita i kaze mi da se skinem, ja se skinem i onda me pregleda :D uvijek sam isla u hlacama.
Hej draga…
Ako ti muz radi u Njemackoj onda bez problema dobivas 300 eur kroz 12 mj nakon poroda.
Ili 375 ako vec imas jos jedno dijete do 3 god ili 2 do 6 god.
To isplacuje Staat (drzava).
U Rathaus se javi. Oni sve znaju.
Cure hvala vam na odgovoru, mi smo u pokrajini NRW tacnije mjesto Detmold, muz ima slobodno pred kraj sedmice pa cemo otici i jos jednom pitati za sve. Uglavnom bitno mi je da sam dobila od vas inf. Da sigurno mogu dobiti taj novac 😊 inace dolazimo iz Bosne i muz radi vec duze od godinu dana ovdje a ja sam tu od feb. Nisam radila jer sam odmah poslije dolaska ostala u drugom stanju a 27. Novemb. Smo dobili bebicu 😊
Sortiraj odgovore
Najstariji