Bas sam malo u strahu..ako sjedim malo duze odmah me pocne stezat i imam osjecaj ko da trbuh ima sto kila i da ce mi sve puknut..nije bolno vise onako jedna nelagoda.. onda legnem i odmah mi je bolje..12.12 imam kontrolu i neznam kako cu prezivit jos tjedan u strahu..
Bas sam malo u strahu..ako sjedim malo duze odmah me pocne stezat i imam osjecaj ko da trbuh ima sto kila i da ce mi sve puknut..nije bolno vise onako jedna nelagoda.. onda legnem i odmah mi je bolje..12.12 imam kontrolu i neznam kako cu prezivit jos tjedan u strahu..
Potpuno te razumijem....ali lezi i odmaraj,sve moze cekat do iduce kontrole dok se vidi kakvo je stanje....nemoj ni sjedit kad ne moras a i kad moras sjedi malo izlegnuto, da se ne stvara prisak na cervix...govorim ti sve ono sto su meni rekli, ne izmisljam nista :) bit ce to sve uredu ;)
Potpuno te razumijem....ali lezi i odmaraj,sve moze cekat do iduce kontrole dok se vidi kakvo je stanje....nemoj ni sjedit kad ne moras a i kad moras sjedi malo izlegnuto, da se ne stvara prisak na cervix...govorim ti sve ono sto su meni rekli, ne izmisljam nista :) bit ce to sve uredu ;)
Pozdrav drage moje trudnice,jel ima koja od vas da zivi u Kemptenu ili Memmingenu?Ja sam u 39 tjednu trudnoce,treca trudnoca ali prvi put radam ovdje u De pa me zanima ako koja ima iskustva sa bolnicom u Memmingenu...
Cure... imali koja iz Münchena koja bi znala nekog ko bi mogao pomoc nac stan.. maklera il nekog ko radi na proviziju, da je provjerena osoba ..hvala..
Da li je kod neke od vas suprug uzimao Elternzeit, trebalo bi mi par informacija :)
Hej Narica.
Moj muz je upravl na Elternzeitu, drugi dio.
Sto te zanima?
Ljubek-zubek 2.2.2014.
Misic-pisic 4.5.2016.
Ljubicica 12.10.2017.
Malo smo se spetljali u zahtjevima. Kako sam procitala da zahtjev Arbeitgeberu treba predati najkasnije 7 sedmica prije pocetka EZ, muz je predao samo za prvi mjesec poslije rodjenja (tada idemo paralelno, nemamo nikoga ovdje, posto radi na klinici odmor ne moze tek tako uzeti pa nam je to bilo povoljno jer nikad se ne zna kakav ce porod biti), a drugi smo mislili kasnije odluciti, 12. ili 13. mjesec. U petak sam zvala L-Bank (zivimo u BW) pa su mi rekli da se oba mjeseca moraju najaviti odmah bez obzira sto je taj drugi tek 2019 :D Pa ne znam kako cemo sad, muz ce pitati svog Personalreferenta kako to ide, porod je 27.1. tako da ili je rok istekao prosle sedmice ili istice ove, za prijavu, ako se uopste to moze promijeniti, dobio je vec rjesenje da moze ici taj prvi mjesec. Kako god, dva mjeseca je bitno uzeti, ako sam dobro razumjela, ako muz zeli Elterngeld. Ako ostane na jednom mjesecu, nece ga dobiti.
Mi smo mislili 12. ili 13. mjesec da muz ide opet u EZ, a da se ja vratim na posao (finansijski razlozi, a i zbog Beschäftigungsverbot-a predugo izbivam sa posla) i da tada vidimo kako ce ici sa Krippe... Medjutim, moram se raspitati prije svega da li je Aufnahme u Krippe ganzjährig ili samo August/Septembar. Baka servis, Verwandte servis, to sve otpada kod nas, nemamo nikoga ovdje, svjeze doselili, trudnoca neplanirana, ali jako zeljena :D A ni Tagesmutter mi ne zvuci privlacno, ako se vec odvajam od djeteta, voljela bih da bude u jaslicama... Nisam jos ni rodila, a vec mi se zao odvojiti :( U ovoj Njemackoj, covjek sve mora unaprijed da isplanira.
Uz moja dva mjeseca Mutterschaftsgelda i muzev taj jedan mjesec paralelno tada, ostaje nam koliko sam razumjela jos 11 mjeseci (ako muz uzme 13. mjesec, a ako ne, onda ostaje meni 10 mjeseci)?
Da li je iko tako rano poslao dijete u Krippe, sa 12-13 mjeseci :( ?
Ovako
Ja sam uzela EZ 1-11 mjeseca zivota (ja ne radim). Muz je uzeo 1., 3., i 10. mjesec zivota.
Tih 7 tjedana se ne mora ispostovati jer je moj muz predao zahtjev tek u tjednu poroda i bez problema islo ( jer ne znas unaprijed tocan datum poroda).
Odmah moras sve ispuniti sto i kad zelis te ti oni posalju potvrdu s tim datumima 2018, 2019 svejedno).
Ljubek-zubek 2.2.2014.
Misic-pisic 4.5.2016.
Ljubicica 12.10.2017.
Neka podnese ponovni Antrag auf Elternzeit jer smo i mi ponavljali i ispravljali.
Ne bi smjelo biti problema.
Ja planiram dijete tek s 2 god u vrtic jer ne radim.
Ljubek-zubek 2.2.2014.
Misic-pisic 4.5.2016.
Ljubicica 12.10.2017.
Sortiraj odgovore
Najstariji