Trudnice i mame u Njemačkoj

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    13. Prosinac 2017. 16:03

Citam da se u kadi moze biti dva sata i onda da se na pola sata mora van.
    Kakav sam ja pekmez mislim da cu plakati od pocetka trudova pa sve dok ne vidim bebu i onda nastaviti. Sada sve citam,pokusavam o svemu sto vise informirati mda mi govore da o nekim stvarim bolje da ne citam 

• Narica123
    15. Prosinac 2017. 13:26

U principu nije lose informisati se i malo procitati, ali porod je stvarno individualna stvar. Radim ovdje kao ljekar, vidjela sam poroda dosta i kod nas, ovdje nisam jos nijedan, prvi ce biti izgleda moj :D U principu, ono sto sam ja primjetila, pomaze disanje i psihicka priprema po principu: "mene boli, ali prirodno je da boli i rezultat ovog bola bit ce prekrasan". To se naravno odnosi na uredne porode koji jesu bolni, ali su uredni. O nekim komplikacijama ne vrijedi ni pricati, mogu nam se desiti bilo gdje. Preporucljivo je izaci iz kade, ali nije bas nista pod moranje. Neko udje, vidi ne svidja mu se, izadje, ode na loptu, hoda, vrati se, mozes u principu sta god zelis. Porodilisne sale su uglavnom siroke dovoljno da mozes hodati i raditi sta zelis :D

• Narica123
    15. Prosinac 2017. 22:13

Jel ima neko savjet za babybett, prosjecne cijene i zadovoljavajuce kvalitete, niti prejeftin, niti preskup :D Ili koji ste vi kupili, a zadovoljni ste? :D U Njemackoj kratko, prvo dijete, sve nam novo, za kupovinu sam bukvalno sebi isprintala Baby Erstaustattung Checkliste i malo je modifikovala, da se znam snaci.

Marijana12345
    21. Prosinac 2017. 16:20

Narica, nije ti bitan toliko kindac koliko madrac. Mi smo uzeli neki preko amazona, gledali smo da je od pravog drveta i ja sam dodatno kupila zastite u HR (fejs: dada&rocco - mozda bi slali u DE), a muz je madrac googlao i kupio neki koji je na Stiftungwaren testu ocijenjen s ocjenom GUT. Moram reci da smo vise manje sve kupovali preko neta jer je dosta jeftinije nego po ducanima. Jedino AS i Isofix bazu smo kupili na sajmu izlozbeni primjerak i za to dobili 20%, i kolica isto izlozbeni primjerak u Outletu.

• ivaanaaa
    25. Prosinac 2017. 12:28

Sretan i Blagoslovljen Božić svima koji ga slave!!

• KATARINA
    25. Prosinac 2017. 13:10

Ja sam sveza trudnica.I zanima me ako je neko imao iskustva da li bi mogao da mi pomogne sto se tice trudnickog bolovanja.Da li moram raditi ili mogu odmah da uzmem bolovanje? Po struci sam medicinska sestra.

• Dena1009
    27. Prosinac 2017. 14:47

Cure, nije me bilo duze i nemam vremena za zaostatke, al imam pitanje, koje, vidim, se spominjalo u par proslih stranica. Znaci, sin ce u rujnu navrsiti godinu dana i ja bih se trebala vratiti na posao. Raspitali smo se za jaslice i nije problem ali iste rade od pola 8 do 13:30, a to je meni nepojmljivo. Znaci, niti mi ima tko odvesti dijete niti pokupiti. Znaci ako  zelim da ide u jaslice trebala bih dati otkaz da ga mogu voziti, a ako dam otkaz ne trebaju mi jaslice. Dal postoji jos koja opcija? Pricat cu sa seficom ako mi mogu ponuditi neku drugu opciju na poslu. Jer mogu bez problema prilagoditi postotak radnog vremena ali smijene su od 6 ili 7, ne mogu traziti da dođem raditi od 10. Ako se ne dogovorimo jel moram ja dati otkaz ili ce oni meni? Imam uopce kakva prava? 

url=https://lilypie.com]

• ivaanaaa
    28. Prosinac 2017. 10:16

Neznam iz vlastitog iskustva, al moja kolegica je bila prisiljena sama dat otkaz zbog iste stvari...ovdje je to veliki problem ...ja sam isto zato pisala da cu biti kuci 3 godine jel sve jaslice rade od 8...ako ih uopce i dobim... 

• Narica123
    28. Prosinac 2017. 11:55

Ni ja ne znam iz vlastitog iskustva, ali sam malo istrazivala tu temu, iako jos nisam ni rodila, ali znam da bih za godinu ponovo trebala poceti Vollzeit, na Teilzeit nemam ni pravo, a finansijski bi trebali zbog kredita. Skupa muz i ja planiramo uzeti 13 mjeseci Elternzeita, njegov je 13. mjesec gdje bi se pobrinuo da ne izostaje zbog posla dok beba ne prodje "jacanje imuniteta" i razne bolesti djecije i gdje bi bio dostupan u svakom momentu otici dok se ne navikne potpuno. Meni je tako zao dati nekom malo dijete, ali eto, mislim da ce se morati :(

Ne znam u kojem si gradu, ali da li si gledala samo najblize jaslice ili sve, ovdje ima razlicitih, i onih sto pocinju u 6 i onih sto pocinju u 8, a zavrsavaju se cak neke i do 20 h, s tim da dijete smije biti max 10 sati u jaslicama. Druga opcija koja postoji je Tagesmutter, za koju mislim da je skuplja, ali ako ne mozes naci mjesto ili odgovarajuce mjesto za dijete, mislim da bi onda Jugendamt trebao snositi razliku cijene, to se opet treba raspitati, citala sam o tom Zuschuss-u. Jer, svako dijete s navrsenih godinu dana ima zakonsko pravo na osiguran Betreuung. Tako bar pise, kako je u praksi ne znam. 

Ako su to pak jedine jaslice ili sve rade po tom principu, onda najbolje da se obratis Jugendamtu ili ko je vec u tvom Landkreisu odgovoran u tom sektoru i popricas s njima o svojoj situaciji. Ne znam da li ovdje neka od mama ima iskustva sa Tagesmutter, to bi mozda bila alternativa.  

Toliko ti ja mogu reci, bila sam jedno vrijeme bas oko toga se trudila, ali sad mi se priblizio porod na manje od mjesec dana i razmisljam samo o porodu i bebi, nemam kapacitet za bilo sta drugo, za jaslice ce vjerovatno kasnije glava da me boli :D

larimar
    28. Prosinac 2017. 12:21

Draga Dena,
    Meni su rekli kad sam bila u savjetovalistu da ako naknadno zelis mijenjati vrijeme porodiljnog da tvoj poslodavac ne mora na to pristati.
    Ispunjavas onaj formular i predajes ga poslodavcu i tu si vec u pocetku navela da npr. ostajes godinu kod kuce, a sad kad se ti javis naknadno da bi produzila... to sve ovisi o tom poslodavcu. Cisto zakonski gledano,moze te odbiti i ima pravo na to.
    Isto tako,moze ti odobriti i to je stvar samo njegove dobre volje. Nema druge nego onda direktno pitati.
    Poslodavcu je lakse ako netko ode na "dulje" pa bi se ranije vratio nego obrnuto. Ovo  sto pisem su meni rekli.

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.