Hvala na savjetima ☺ Jeste odma kad su vam dali bebu u ruke dali mu cicu? Seka mi je rekla da je to dobro napraviti jer ona nije i poslje malac nije htio ni primiti, sve je probala dok joj pedijatar i patronazna nisu rekli da krene sa bocicom. Kasnije je cula da je najbolje odmah dati cicu, da to pomaze.
url=https://lilypie.com]
Daaa i meni je to seka rekla... ona sad ima muke... mali uopce nece vise ciku ni sa silikoncicem, tak da se izdaja i daje mu nekoliko puta dnevno tj kroz cijeli dan svoje mlijeko, a samo po noci adaptirano. Izdajalica bas i nije tako bezbolna jer veli da ju bradavice rasturaju, em sto je to dupli posao, za vrijeme izdajanja bi si mogla puno toga napraviti sta sada ne stigne....
Jucer mi je rekla da mu odmah probam dati ciku, nakon prvog kontakta. I poslala mi ovaj link da pogledam (ona kaze da ga nije vidjela prije poroda)
http://www.roda.hr/udruga/programi/dojenje-i-zastita-dojenja/mlijecna-staza-put-do-uspjesnog-dojenja.html
Eeee cure... kakav je nacin klistiranja tu u Njemackoj? Klasican ili...? Na pocetku kad sam dosla i nisam bas jos dobro razumila jezik sam shvatila da se popije neki slatki koktel koji protjera na wc, a sad mi je nedavno kolegica s jezicnog tecaja rekla da se to pije za inducirani porod (drip)
Film mlijecna staza je super i mogu ga svima preporuciti. Jako je pozitivan ali malo se govori o problemima koji mogu nastati
Ovdje se ne dobiva klistir, barem ga meni nitko nije spomenuo na info veceri, planiranju poroda a ni kad sam dosla u radaonu. Nema ni besplatne depilacije
Nakon poroda odmah ce ti staviti bebu na tebe dok jos pupcana vrpca pulsira (barem su tako meni) ali nisu mi ga odmah stavili na dojku da doji nego na trbuh i prsa da me mirise. Zasto? Ne znam. Bio je budan i samo nas je gledao.
Ni ja nisam uspjela dojiti u pocetku, samo je lizao bradavicu i gurao je jezikom van iz usta. Roden je u nedjelju ujutro a prosisao je tek u srijedu popodne.
Vazno je da se educirate o dojenju i da idete sigurno i samopouzdano u to... iskreno to mi je jedno od najtezih iskustava( prvih par dana dok nije islo..) ali dojenje se uci i samo strpljivo.
Ovdje se ne dobiva klistir, barem ga meni nitko nije spomenuo na info veceri, planiranju poroda a ni kad sam dosla u radaonu. Nema ni besplatne depilacije
Nakon poroda odmah ce ti staviti bebu na tebe dok jos pupcana vrpca pulsira (barem su tako meni) ali nisu mi ga odmah stavili na dojku…
Nema klistira? Daj me nemoj zezati... o Boze pa to znaci da se mogu tam i pokakati... to mi je bljak i za bebu i za muza koji ce biti sa mnom, briga me za doktore, sestre ili babice... svasta...
Znam da stavljaju bebu na prsa, mogu ga nakon tog prvotnog kontakta samoinicijativno metnuti na ciku dok ga ne odnesu.
Ne znam kakva je praksa ovdje u Njem, ali seka mi je takodjer rekla da uvijek mogu traziti pelenu da sama presvucem bebu, jer kad ga oni odnesu presvlaciti - u slucaju da im vristi - da ce mu sigurno dati adaptirano. A ovako bi se moglo to sprijeciti. Valjda?! Ako je moguce?!
Ja sam rodila na carski, ali isto nisam imala klistir. Kad sam bila na tecaju za trudnice rekli su da oni klistir ne rade nego jedino ako ti zahtjevas, jer vecina zena dobije proljev prije trudova pa smatraju to bespotrebnim. S depilacijom je ista stvar, ako dodjes sa kosom nece ti je sisat :D nemam pojma zasto,meni je to isto cudno,ali tako je
Za dojenj: Kad su meni izvadili bebu i stavili je na mene,lezala mi je na prsima cijelo vrijeme dok su me sivali,nekih 20-30 min mozda, sad ne znam tocno. Beba je vec tad pomalo probala pomicat glavu i babica mi je stavljala na bradavicu,ali naravno da nije znala vuc. Samo bi tako stajala. Poslije sam bila sat i pol bez nje, dok je spinalna popustila, ali cim su nas opet spojili odmah su je stavljali na prsa.tu je vec povukla bila 2-3 puta,ali naravno ti pokusaju su trajali mozda 20ak min. I kad su nas, smjestili na odjel poslije je pocela sisati ne znam tocno nakon koliko,ali uglavnom isti dan je bilo.
Sto se pelena tice u sobi ima komoda za previjanje. U njoj su i pelene i vlazne i robica. Ukoliko ti sama mozes previt bebu sama to i radis,a ako ne mozes onda njih zoves. I nece te sve sestre ni pitat jel presvucena ili ne. I da, kreme za guzu nema u bolnici, jer kazu da treba mazat samo ako se pocne crvenit. Valjda da se pocelo crvenit dobila bi je.
Mislim da sam sad na sve odg. Moralo je bit dugacko :)
Marijana moja beba se nije odvojila od mene ni sekunde tokom boravka u bolnici. Nakon samog izgona stavili su ga na mene kao sto sam vec napisala i tek nakon nekih 20min su ga uzeli da ga izvagaju i izmjere, poslikaju, malo obrisu i obuku. To su sve napravili u radaoni 4metra od mene i brzo mi ga vratili. Ostali smo u radaoni koliko god dugo smo htjeli. Onda su me odvezli na odjel i tamo smjestili i kao sto Skocki kaze u sobi je komoda za presvlacenje, mali lavor i krpice (umjesto vlaznih), robica, tetra pelene i pampers pelene. Sve radis sama ili muz, ili pozoves sestru ako trebas/te pomoc. Prvi put su mi pokazali kako premotati i preskinuti bebu. Dalje sam radila sama. Nece ti uzet bebu bez da ides i ti s njom(npr na neki pregled) ili bez pitanja. Nece mu viriti u pelenu. Tu je odnos prema pacijentu sasvim drugaciji nego u Hrv. Vjeruj mi iznenadit ces se koliko zapravo boravak u rodilistu moze biti lijep. Sestre me nisu puno obilazile ali sam ja njih cesto zvala jer su me zezale grudi i jer sam jako htjela dojiti a nisam znala kako, sto, kad. I ta navala mlijeka stvarno moze biti nevjerojatna. Procitaj sve o masazi grudi, mene je to spasilo.
Cak i onda kad beba nije znala sisati ponudili su mi da se izdajam i da mu dajem na zlicicu (kolostrum) a onda kasnije izdojeno mlijeko na spricu i nastavak (zove se Fingerfeeder i super je stvar- stavis bebi svoj mali prst u usta da pocne sisati prst i polako pustas sa spricom i tim nastavkom mlijeko njoj u usta da papa kao da doji. I kad stane vuci ti prekines pustat mlijeko iz sprice tako da beba nauci da mlijeko ide samo dok sise i da poveze sisanje sa papicom). Sve opcije su mi ponudili samo da izbjegnemo bocicu.
Mojoj susjedi je beba plakala iz petnih zila od gladi ali bebu nikad nisu odvojili od mame. Ali ona je htjela bocicu. Kad je beba trebala bocicu sestra je otisla pripremit AD i vratila se a mama ju je nahranila. Sestra ne hrani bebu osim ako mama zatrazi da to ucini za nju.
I posto ja nisam uspjela dosta izdojit morala sam bebi dati i AD ali oni su mi pokazali kako pripremiti. U Milchküche je bio hladnjak u koji su mame stavljale izdojeno mlijeko i tamo je stajao AD (vec gotove bocice, nema nikakvog miksanja ili pripreme) a ispod u ormaricu nove bocice i sterilne dude i svako hranjenje - nova bocica i duda. Kasnije sam mu sama pripremala AD po potrebi.
Sta se tice klistira nista se ti ne brini, crijeva ce te prije nego sve to krene trazit da jurnes na wc..tako je bilo i meni.sve je to povezano i ona znaju da moraju biti prazna da beba ima vise mjesta kad bude isla van. Nase tijelo je nevjerojatno, vjeruj mu.
Ja sam se bojala da ce dragi imati neka sjecanja koja ce tesko izbrisati pa smo se mi dogovorili da ostane uz moje uzglavlje i da ne gleda nista ispod struka.
Moja prijateljica mi je dala najbolji moguci savjet; rekla je da trazim nesto protiv bolova i da si olaksam koliko god mogu. Rekla je da me ceka tesko razdoblje nakon poroda i da si pomognem trazeci analgetike na porodu jer cu ih tu sigurno dobiti. Tako je i bilo i hvala joj
U ovom vremenu dok sam ja bila odvojena od bebe tata je bio sa njom. Ovdje je tako da dijete u nijednom trenutku ne bude samo sa njima bez roditelja. Uvijek je jedno makar prisutno. Samo su njoj drugu noc radili slusni test,e tu meni nisu dali da idem jer ne bi mogla uc u tu prostoriju gdje je ona,mora bot potpuna tisina. To im rade dok spavaju.
Sortiraj odgovore
Najstariji